Gazetecilik meslek örgütleri dayanışma toplantısında bir araya geldi

Gazetecilik meslek örgütleri dayanışma toplantısında bir araya geldi

Gazetecilik meslek örgütlerinin, basının içinde bulunduğu baskı ve güç koşullarını görüşmek ve gazeteciler arasında dayanışmayı amaçlayan toplantılarının 3.sü İstanbul'da yapıldı. Toplantıda 'Özgür basın, özgür toplum için dayanışma toplantısı' ismiyle bir araya gelen gazeteciler ve meslek grupları, sendikalar ve diğer kuruluşların birlikte hareket etmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Bugün Gazetesi ve Kanaltürk'e yapılan baskına tepki göstererek oradaki gazetecilere ziyaret edip destek verdiklerini söyledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve DİSK Basın-İş'in düzenlediği gazeteciliğin içinde bulunduğu baskı ve güç koşullarını ele alan 'Özgür Basın Özgür Toplum İçin Dayanışma Toplantısı' Türk-İş'in Taksim'deki merkezinde yapıldı. Basınının karşı karşıya olduğu sorunların konuşulduğu toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, geçen ayın en önemli olayının Bugün ve Kanaltür'e yapılan operasyon olduğunu belirtti. Kayyum atanmasıyla çok sayıda gazetecinin işsiz bırakıldığını söyleyen Olcayto, şöyle devam etti: "Bu baskın sarısında da yayını kesmeye kadar giden bir sertleşme oldu. Kayyumlar atandı rivayete göre kayyumlar bile atandıklarını 3-5 saat önce öğrendiler. Ellerinde resmi belge olmadan gittiler, sonra resmi belge uyduruldu acilen. Arkasından daha önce de gördüğümüz bir filmi yeniden gördük. Arkadaşlarımızdan önce 50 kişiyi işten çıkardılar, sonra bu sayı 80'e ulaştı." dedi. 1 Kasım seçimlerinde AKP'nin güç kazanarak yeniden iktidara geldiğini söyleyen Olcayto, yeni dönemdeki hareket tarzlarının yeni oluşacak hükümete göre belirleneceğini, basın ile ilgili bakanlığın belli olmasıyla birlikte taleplerini yeni yönetimin önüne koyacaklarını söyledi.

'AB TEMSİLCİLERİ DE RAPORUN 1 KASIM SONRASINA BIRAKILMASINI ANLAYAMADI'

Toplantının diğer konuşmacısı Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay'dı. Abakay, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilgili ilerleme raporunu açıkladığı toplantı için Avrupa'da olduğunu belirterek yaptıkları toplantılarda AB yetkililerine ilerleme raporunun neden 1 Kasım seçimlerinden sonraya bırakıldığını sorduklarını anlattı. Temsilcilerin bazılarının da raporun neden seçimler sonrasına bırakıldığını anlamadığını belirten Abakay, "Türkiye'de seçimlerde başarılı bir iktidar var. Türkiye'de yumuşamayı sağlaması gereken bir süreç. Böyle olması gerekir çünkü başarılı çıkmışsın, hükümet kuracaksın ve barışa ve insan haklarına saygılı bir süreç izlemen lazım. Klasik balkon konuşmaları, uygulamada da böyle olması gerekiyor ama böyle olmuyor. Tam tersi daha da sertleşti, polisle, devlet gücüyle gazete bürolarının basılmasına devam edildi. Hatta devlet gücü hem halk hem de özel olarak bizim çalışma alanımız bakımından basına yönelik baskılar sertleşti daha da sertleşeceğe benziyor." dedi.

Todays Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş de toplantıda gazetecilik sektörüne ilişkin prosedürleri eleştirdi. Keneş, basın kartlarının Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilmesini eleştirerek çoğulcu demokrasinin yaşandığı ülkelerde böyle bir uygulamanın bulunmadığını söyledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç ise meslek grupları olarak birlikte hareket edilmesi zorunluluğu bulunduğunu çünkü bugün bir gazetenin başına gelenin yarın başka gazetelere de uygulanabileceğini söyleyerek şöyle devam etti: "Demokrasilerde basın ve ifade özgürlüğü olur ama bizim ülkemizde demokrasi denen şeyin olmadığını zaten AB ilerleme raporu da teyit ediyor. AB raporunda daha yumuşak söylemler var tabii ki. Neticede hükümetle yaptıkları bir göçmen pazarlığı var. Bununla başa çıkmanın yolu bir arada durmamız, örgütlenmemiz özellikle de sendikal mücadeleyi yükseltmemiz gerekiyor. Çünkü Bugün Gazetesi'nde yaşananlar yarın Hürriyet'te de olabilir Cumhuriyet'te de olabilir, Sözcü'de de olabilir. Ama orada bir toplu sözleşme olduğu zaman bu şekilde bir dayatma ile bunu yapamazlar." şeklinde konuştu.

'İŞTEN ATILAN GAZETECİLERİN İŞ AKİTLERİNİN FESHİ GEÇERSİZ'

Toplantıda TGC'nin hukuk danışmanı Gökhan Küçük de işten atılan gazetecilerin hukuki durumlarına ilişkin bilgi verdi. Küçük, çalışanlar açısından sendikanın öneminin büyük olduğunun altını çizerek "Medya grubunda çalışan televizyoncu ve gazetecilerin hepsinin iş akitlerinin feshi, iş hukuku anlamında geçersiz gözüküyor. Yönetim kurulu kararı alınarak bir gün içinde iş akitlerinin fesh edilmesi ve haklarının ödenmesinin belirli bir prosedüre tabi tutulması şu an itibariyle iş hukukunun ana prensiplerine aykırı. Çalışanlar anlamında bir aylık yasal süreleri içinde işe iade davalarını açma hakları var. Diğer haklarını talep etme konusunda hiç bir şekilde hiç bir tereddüt duymadan hukuksal anlamda alabilecekler." dedi.


CİHAN
<< Önceki Haber Gazetecilik meslek örgütleri dayanışma toplantısında... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER