35 ilde elektrik kesildi, oylar mum ışığında sayıldı

Oyların sayımı sırasında daha önce görülmemiş bir şaibe yaşandı.

35 ilde elektrik kesildi, oylar mum ışığında sayıldı

Yaklaşık 35 ilde sayım sürerken elektrikler kesildi. Gaziantep’te sandık görevlileri, kesintiden dolayı mum ve telefon ışığında oyları saymaya çalıştı. Eskişehir’de de CHP’nin önde olduğu okullardaki sayımlar sırasında elektrik kesintisi yaşanması tepki çekti.

Zaman'ın haberine göre yerel seçimler, daha önce yaşanmamış bir skandala sahne oldu. Oy sayımı sırasında yaklaşık 35 ilde elektrik kesintileri yaşandı. İstanbul’da Bakırköy, Beyoğlu, Beylikdüzü ve Esenyurt’ta sayım sırasında elektrikler giderken, Gaziantep’te gün boyunca yaşanan kesintiler sebebiyle oy sayımı güçlükle tamamlandı. Eskişehir’de oy sayımının devam ettiği okullarda elektrikler kesilince CHP ve MHP’liler sandıkların üzerine yattı, bunun üzerine sayıma ara verildi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Hileli bir seçim yapılmıştır.” şeklinde tepki gösterdi. Şanlıurfa, Denizli, Adana, Hatay’da da yoğun kesinti yaşandı.

30 Mart yerel seçimleri, daha önce yaşanmamış bir skandala sahne oldu. Oy sayımı sırasında yaklaşık 35 ilde elektrik kesintileri yaşandı. İstanbul’da Bakırköy, Beyoğlu, Beylikdüzü ve Esenyurt’ta sayım sırasında elektrikler giderken, Gaziantep’te gün boyunca yaşanan kesintiler sebebiyle oy sayımı güçlükle tamamlandı. 27 seçim sandığının bulunduğu Şehitkamil Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’nda da elektrikler olmadığı için sayım işlemi mum ışığında gerçekleştirilmeye çalışıldı. Seçime şaibe düşeceğinden endişe duyan vatandaşlar, gerekli önlemlerin alınmamasına tepki gösterdi. Vatandaşlar, okullarda jeneratör desteğinin olması gerektiğini vurgularken, sandık görevlileri de zor şartlar altında görevlerini yaptıklarını söyledi. Oyları saymakta zorlanan görevliler, “Ortaçağ’da gibiyiz. Ne elektrik var, ne jeneratör. Bakkallardan mum arıyoruz. Telefon ışığı da yetmiyor.” şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Eskişehir’de de kentin göbeğinde yer alan ve oy sayımının devam ettiği okullarda elektrikler kesildi. CHP’nin önde olduğu okullardaki sayımlar sırasında yapılan kesintiler dikkat çekti. Alınan bilgiye göre, Eskişehir’in en işlek bölgesinde yer alan Atatürk Endüstri Meslek Lisesi, Ahmet Necdet İlköğretim Okulu ile İbrahim Karaoğlanoğlu, İlhan Ünügür, Atatürk, Yunus Emre, Kurtuluş ve Sarar okullarında elektrikler kesildi. CHP’nin önde olduğu okullardaki sayımlar sırasında yapılan kesintilere halk tepki gösterdi. CHP ve MHP’liler oy sayımı yapılmaması için sandıkların üzerine yattı. Bunun üzerine sayımlara ara verildi. Polis, telsizden anons geçerek, ekiplerin elektrikleri kesilen okulların etrafında güvenlik tedbirlerini artırması talimatını verdi. Telsiz anonslarında elektriklerin trafolardan kaynaklandığı belirtildi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’li başkan adayı Yılmaz Büyükerşen, 9 ayrı bölgedeki okullarda ve adliyede elektriklerin kesilmesini sert bir dille eleştirdi: “9 semtte elektrikler aniden kesiliyor. Hem de en iyi ve gelişmiş bölgelerdeki oyların yoğun olduğu okullarda. Adliyede elektrikler kesiliyor. Bu görülmemiş bir fırıldaklık. Bu konuda yetkililer de bilgi vermiyor. Hileli bir seçim yapılmıştır. Şimdi şüpheler içerisindeyiz.”

Şanlıurfa’daki kesinti de AK Parti Büyükşehir Belediye başkan adayı Celalettin Güvenç’in Eyüp Güncü Lisesi’ne gittiği sırada yaşandı. Güvenç’in okula gitmesiyle, elektrik kesilmesinin aynı ana denk gelmesi üzerine bir grup BDP’li okulu basarak oyların çalındığını iddia etti. Uzun süre protesto gösterisi yapan grup, Güvenç’in okuldan çıkmasını istedi. Ancak polis olası olayları önlemek için Güvenç’i okuldan çıkarmadı ve grubun dağılmasını istedi. AK Partili aday, yaklaşık 1 saat okulda mahsur kaldı. Denizli’de de Zaferiye Abalıoğlu İlkokulu’nda sayım sürerken yaklaşık 20 dakika elektrikler gitti. Aydın, Denizli, Muğla illerinin elektrik dağıtımını yapan AYDEM ekipleri okula gelerek gerekli arızayı giderdikten sonra sayım işlemleri tekrar başladı. Benzer elektrik kesintileri Adana ve Hatay’da da yaşandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da elektrik kesintilerinin oy kullanımı ve sayımına etki etmediğini savundu. Yıldız, “Özellikle Doğu Akdeniz’deki Mersin, Adana ve Gaziantep’te hızı zaman zaman 75 kilometreye ulaşan fırtına oldu. Direkler yıkıldı, buna bağlı enerjide lokal kesintiler oldu. Bunlardan dolayı olumsuz hava koşullarından kaynaklanan kesintilerin oy pusulalarını ve seçimi etkileyecek bir durum olmadı.” diye konuştu.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN HABERSİZ ELEKTRİK KESMESİ SUÇ

Kesintilere, aboneler de tepki gösterdi. Yasa gereği, dağıtım şirketlerinin elektrik kesintilerini önceden haber vermesi gerekiyor. Bu planlı kesintiler dışında sel, savaş gibi olağanüstü durumlarda elektrik kesintisi yapılabiliyor. Bunun dışındaki kesintiler yasa gereği suç sayılıyor ve ilgili dağıtım şirketi hakkında yasal işlem yapılması gerekiyor. Vatandaşların da dağıtım şirketine başvurularak, kesintinin sebebini öğrenme hakkı bulunuyor. Abonelerin sonrasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) şikayette bulunması gerekiyor.

Bakkallardan mum arandı

Gaziantep Şehitkamil Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’nda oyları saymakta zorlanan görevliler, “Ortaçağ’da gibiyiz. Ne elektrik var, ne jeneratör. Bakkallardan mum arıyoruz. ” dedi.  ZAMAN
<< Önceki Haber 35 ilde elektrik kesildi, oylar mum ışığında sayıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER