6 maden ocağıyla iligli tüy­ler ür­per­ten uya­rı

Türk-İş Başkanı Atalay, büyük facianın yaşandığı Soma’daki Eynez Maden Ocağı’ndan çok daha tehlikeli 5-6 maden ocağı olduğu uyarısında bulundu.

6 maden ocağıyla iligli tüy­ler ür­per­ten uya­rı

Türk-İş Baş­ka­nı Er­gun Ata­la­y’­dan tüy­ler ür­per­ten uya­rı gel­di. Baş­kan Ata­lay, 301 iş­çi­ye me­zar olan So­ma Ey­nez Ma­den Oca­ğı­’n­dan çok da­ha teh­li­ke­li du­rum­da 5-6 ma­den oca­ğı tes­pit et­tik­le­ri­ni bil­dir­di. Atalay, bu ocakların kapatılıp işçi maaşlarının devletçe ödenmesini istedi.

3 gün in­ce­le­me yap­tı

Türk-İş Baş­ka­nı Ata­lay, So­ma fa­ci­ası­nın ar­dın­dan yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­riy­le bir­lik­te dün dü­zen­le­di­ği ba­sın top­lan­tı­sın­da ye­ni fa­ci­ala­rın ya­şan­ma­ma­sı için çok önem­li uya­rı­lar­da bu­lun­du. Fa­ci­a son­ra­sı böl­ge­de 3 gün bo­yun­ca yap­tık­la­rı in­ce­le­me­ler so­nu­cun­da ola­yın ya­şan­dı­ğı ma­den­den çok da­ha teh­li­ke­li ma­den­le­rin ol­du­ğu­nu tes­pit et­tik­le­ri­ni be­lir­ten Ata­lay, şun­la­rı söy­le­di:

Ku­rum­lar de­net­le­me­li

“Bu ma­den­le­rin ça­lış­ma­la­rı bir an ev­vel dur­du­rul­ma­lı, dev­le­tin bü­tün ku­rum­la­rı bu­ra­la­rı de­net­le­me­li. Bu sü­re zar­fın­da ça­lı­şan­la­rın üc­ret­le­ri dev­let ta­ra­fın­dan öden­me­li. Ma­den­ler gü­ven­li ha­le ge­lin­ce ocak­lar açıl­ma­lı.” Ata­lay, ‘teh­li­ke­li­’ ma­den­le­rin han­gi­le­ri ol­du­ğu ko­nu­sun­da isim ver­mez­ken, So­ma dı­şın­da Zon­gul­dak ve Kü­tah­ya­’da da ça­lış­ma ko­şul­la­rı uy­gun­suz teh­li­ke­li ma­den­ler ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Mü­hür­lü bi­le ça­lı­şı­yor

Sen­di­ka­cı­lar ise teh­li­ke­li ma­den­le­rin tes­pit edi­lip ka­pa­tıl­ma­sı için Türk-İş ola­rak ba­kan­lık­la­ra baş­vu­ru yap­tık­la­rı­nı, fa­ci­anın ya­şan­dı­ğı ma­den şir­ke­ti­nin üç ma­den sa­ha­sıy­la böl­ge­de fa­ali­yet gös­te­ren iki şir­ke­te ait ma­den sa­ha­la­rın­dan cid­di en­di­şe duy­duk­la­rı­nı bil­dir­di­ler. Sen­di­ka­cı­lar, “İş gü­ven­li­ği ol­ma­dı­ğı için mü­hür­len­miş ba­zı ma­den­ler­de müh­rün kı­rı­lıp ça­lış­tı­rıl­dı­ğı ih­bar­la­rı bi­ze ge­li­yor. Dev­let acil ön­lem al­ma­lı­” de­di.

Meclis patron ağırlıklı

Başkan Atalay, Meclis’teki vekillerin patron ağırlıklı olduğunu, ekonomiyle ilgili bazı bakanlıkların patron kökenli milletvekillerinden oluştuğunu belirtirken, “İşçi haklarını sağlayacak yasaları Meclis’ten geçiremiyoruz. Biz bunlara ‘Beyaz Türk’ diyoruz” dedi.

Katil cezası verilmeli

Bugün'ün haberine göre, Türk-İş Başkanı Atalay, facianın sorumlularının bir an evvel en ağır cezayı alması gerektiğini ifade ederek, “Bunlara, insan öldüren katil, muamelesi yapılması lazım. Normal yasalara göre bunların en fazla alacağı ceza 15 sene. 301 canın, 432 yetimin olduğu bir ortamda 15 sene ceza, doğru bir ceza değil” dedi.

Atalay, ‘Sorumlu kim’ sorumuza, şu yanıtı verdi: “En büyük sorumlu ihaleyi verenler, denetim görevini yapmayanlar, kamyonla para kazananlardır. Öyle bir noktaya getirildi ki, sanki sadece sendikalar suçlu. Biz sorumlularımızdan gerekirse istifayı isteriz. Bakanlardan istifa isteme yetkim yok.”

<< Önceki Haber 6 maden ocağıyla iligli tüy­ler ür­per­ten uya­rı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER