ABD'den Davutoğlu'na bir yalanlama daha

Gazeteci İlhan Tanır, Başbakan Davutoğlu'nun Obama ile yaptığı görüşmenin ardından Esed ile ilgili yaptığı açıklamaları Beyaz Saray'ın doğrulamadığını söyledi.

ABD'den Davutoğlu'na bir yalanlama daha

İşte İlhan Tanır'ın dikkat çeken o yazısı:

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da devrilmesi yönündeki şarta ‘sıcak baktığı‘ yönündeki mesajları Amerikalı yetkililerce yalanlandı.

Davutoğlu haftasonunda katıldığı G-20 zirvesi sırasında görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama’dan Washington’un Suriye politikasında değişikliğe ilişkin ‘kuvvetli işaretler’ aldığını açıklamıştı.

Davutoğlu’nun ‘izlenimlerine’ göre, ABD ile Türkiye arasında Esad’a dair ‘nüanslar daralıyor’du.

Ne var ki Amerikalı yetkililerden Davutoğlu’nu yalanlarcasına birbiri ardına ‘Stratejimiz değişmedi’ yönünde açıklamalar geliyor.

ABD Dışişleri: Stratejimizde değişiklik yok

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Jeff Rathke, Başbakan Davutoğlu’nun ABD ile Türkiye arasındaki farkların azaldığı yönündeki sözleri hatırlatıldığında, “Stratejimiz aynen devam ediyor” dedi.

Rathke şunları ekledi: “Bizim hedefimiz IŞİD’i mağlubiyete uğratmak. Bu da Irak’ta Suriye’nin aksine farklı şartlardan dolayı farklı şekiller alıyor. Ama stratejimizde bir değişiklik yok.”

Washington kaynakları da yalanladı

Diken’e konuşan güvenilir Washington kaynakları dakesin bir dille Davutoğlu’nun Obama ile öğlen yemeğindeki konuşması hakkında yansıttığı izlenimlerin doğru olmadığını söyledi.

Bu kaynaklara göre, AKP’ye yakın bazı gazetelerde belirtildiği şekilde ‘ABD ile Türkiye’nin IŞİD’i mağlubiyete uğratmak için Esad’ın da devrilmesi‘ yönünde bir uzlaşmaya yakınlaşıldığı yönündeki haberlerin hiçbiri doğru değil.

PKK’yla görüşme hakkında bilgimiz yok

ABD Dışişleri Sözcüsü Jeff Rathke AKP Genel Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ‘ABD ile Kandil’deki PKK liderleri arasında görüşmeler olabileceği‘ yönündeki demeci üzerine de PKK’nın hala ABD’nin terörist örgütler listesinde bulunduğunu hatırlatıp böyle bir görüşme hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Obama net: Hayır

Başkan Obama, G20 sonrası yaptığı basın toplantısında Suriye’ye dair, “Siyasi değişimin bir parçası olarak Esad’ı yerinden etmenin yollarını arıyor musunuz?” sorusuna karşı, açık ve net bir şekilde “Hayır” cevabını vermişti. Obama Suriye politikalarını gözden geçirdiklerini de yalanlamıştı.

Dahası, ABD lideri, bir noktada Suriye’ye barış getirmek için ‘rakiplerle de görüşmek gerekebileceğini’ belirterek, “Bu diplomasinin doğasında var” demişti.

Amerikalı yetkililer daha önce de defalarca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu’nu yalanlamıştı.
<< Önceki Haber ABD'den Davutoğlu'na bir yalanlama daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER