AKP'li vekil: Çözüm süreci oyları artırma amaçlı

BBC muhabirinin görüştüğü AKP'li vekil kendi partisini Kürt politikası sebebiyle sert şekilde eleştirdi ancak BBC, vekilin talebi üzerine kimliğini açıklamadı

AKP'li vekil: Çözüm süreci oyları artırma amaçlı

BBC muhabiri Paul Moss, İstanbul'da bir dizi yetkiliyle görüşerek, Kobani odaklı Doğu'da gerçekleşen olayları ve çözüm sürecinin araştırdı.  Moss'un İstanbul'da görüştüğü AKP'den üst düzey bir milletvekili -ismini vermemek kaydıyla- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve partisinin Kürt politikasını sert biçimde eleştirdi.

Kimliğini saklayan AKP milletvekili, BBC'ye yaptığı açıklamada ''Hükümetin PKK'ya saldırma kararını neden aldığını anlamak çok zor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt sorununu çözmeye değil, oylarını artırmaya odaklanmış durumda. Barış sürecinin yakın zamanda çökebileceğine inanıyorum. Bu ise ülkeyi kaosa sürükleyecektir'' dedi.

TSK BOMBARDIMANININ ANLAMI

30'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği Kobani eylemleri ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), PKK hedeflerini vurmuştu. Bombardıman, çözüm sürecinin başlamasından bu yana PKK'ya düzenlenen ilk kapsamlı hava operasyonu olması açısından dikkat çekmişti.

HDP sözcüsü Ayşe Berktay ise, bu son gelişmeleri ''Hükümet ateşkesi ortadan kaldırdığı mesajını vermiş oldu'' şeklinde yorumluyor.

PKK'nın bir açıklama yayımladığını ve Türkiye Cumhuriyeti ordusuna saldırılarda bulunduğu yönündeki suçlamanın örgüt tarafından yalanlandığını söyleyen Ayşe Berktay, ''Ama farz edelim ki oldu; şayet ben ateşkesi önemseyen bir hükümet isem, vereceğim karşılık hava bombardımanı olmazdı.'' şeklinde ilginç bir cevap veriyor.

'TÜRKİYE BÖLGENİN EN MERKEZİYETÇİ DEVLETLERİNDEN'

Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi ve Taraf yazarı Cengiz Aktar, Kobani krizinin öncesinde de Türk hükümetinin Kürt hareketiyle ilişkililerinin zaten problemli olduğunu belirtiyor. Aktar'a göre Suriye'deki gelişmeler, durumu daha da kötüleştiriyor.

Akademisyen Cengiz Aktar, ''Kürtlerin kilit önemdeki taleplerinden biri yerel, özerk bir yönetim. Merkezi hükümetten yetki devri talep ediyorlar. Eğer hükümet bu talebe karşılık veremiyorsa, barış süreci de işlemeyecektir. Türkiye bölgenin en merkeziyetçi devletlerinden biri. Muazzam büyüklükte bir ülke, ama herşey tek bir adama -Recep Tayyip Erdoğan'a bağlanmış durumda'' diyor.

BBC TÜRKÇE
<< Önceki Haber AKP'li vekil: Çözüm süreci oyları artırma amaçlı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER