Artık bu sistem tarih oldu!

TSK Disiplin Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanunla, disiplin koğuşu ve kıtada oda hapsi cezaları kaldırılıyor.

Artık bu sistem tarih oldu!

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Disiplin Kanunu'na göre, aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak, gayri tabii mukarenette bulunmak, TSK'dan ayırma sebebi sayılacak.

Kanunla, disiplin koğuşu ve kıtada oda hapsi cezaları kaldırılıyor. Barış zamanında, Türk karasuları dışındaki gemilerde hizmet yerini terk etmeme cezası gerektiren bir disiplinsizlik yapan personele, eylemin niteliği ve disipline olan olumsuz tesiri göz önüne alınarak, gemi komutanı tarafından hizmet yerini terk etmeme cezası yerine oda hapsi cezası verilebilecek.

Disiplinsizlik inceleme ve araştırmasının sıhhatli devam etmesi amacıyla, görevi başında kalmasında sakınca görülecek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erler idari izinli sayılarak, görevlerinden geçici uzaklaştırılabilecek.

Yüksek disiplin kurulları tarafından verilen TSK'dan ayırma cezaları ile subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından barış zamanında verilmiş olan aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme ve oda hapsi cezalarına karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılabilecek.

TSK Disiplin Kanunu ile bedelli askerlik hizmeti için yeni bir hak tanınacak. 

Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler, YAŞ'ın kararları ile disiplinsizlik nedeniyle verilen disiplin cezaları ve diğer idari yaptırımlar yargı denetimi dışında olacak.


        -İlave hizmet yükleme cezası günde 8 saatten fazla olmayacak-
         
         İlave hizmet yükleme cezası; erbaş ve erin, mesai içinde, mesai  sonrasında veya hafta sonu tatil günlerinde, nöbet hizmeti dahil askeri  hizmetlerde veya disiplinsiz davranışının ıslah edilmesine katkı sağlayacağı  düşünülen ve bu kapsamda cezayı veren disiplin amirleri tarafından belirlenen bir  vazifede aralıklı veya sürekli olarak ve günde 8 saatten fazla olmamak üzere  verilebilecek.

         Oda hapsi cezası; bu amaçla tahsis edilecek hapis odasında yerine  getirilecek. Hapis odalarının kapısında nöbetçi bulundurulacak. Oda hapsi cezası  alan erbaş ve erler, cezanın yerine getirilmesi sırasında gerektiğinde askeri  hizmetlerde kullanılabilecek.

         Disiplin cezalarının türü ve miktarı; erbaş ve erin hizmet ve disiplin  safahatı ile eylemin niteliği göz önüne alınarak disiplin amirleri tarafından  takdir edilecek. Disiplin amirleri, erbaş ve erin olumlu hizmet safahatını  dikkate alarak disiplin cezası vermeyebilecek.

  -Görevden geçici uzaklaştırma-
         
         Disiplinsizlik veya suç teşkil edebilecek bir fiili nedeniyle hakkında  yapılan inceleme ve araştırmanın emniyetli ve sıhhatli olarak devam etmesi  amacıyla, görevi başında kalmasında sakınca görülecek subay, astsubay, uzman  jandarma, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş ve erler idari izinli sayılarak  görevlerinden geçici olarak uzaklaştırılabilecek.

-Hangi disiplinsizliğe hangi ceza verilecek?-
         
         Emri mütalaa etmek, görevde kayıtsızlık, hizmet dışındayken amir veya  üste saygısızlık, mesai çizelgesine uymamak, bozuk kılık ve kıyafet, usulsüz  müracaat veya şikayette bulunmak, israf, saygısızlık, başkalarını kötülemek,  askeri nezaket kurallarına uymamak, hizmet haricinde yalan söylemek, selamlama  kurallarına uymamak, zamana riayet etmemek, mesai dışında sivil veya üniformalı  olarak aşırı alkol kullanımı, görev dönüşü tekmil vermemek, kişisel ve çevre  temizliğine dikkat etmemek, kendini geliştirmede yetersiz kalmak eylemlerine  uyarı cezası verilecek.

         Amir veya üste nezaketsizlik, meslek etiğine aykırı davranış, küfürlü  konuşma, askeri silsileyi bozarak hareket etme, uygun olmayan hitaplarda bulunma,  sorumluluktan kaçma, askeri eşyayı uygun kullanmama ve sağlığın korunması  kurallarına uymama hallerinde kınama cezası uygulanacak.
         Üste saygısızlık, görev yerini izinsiz terk etmek, temaruz, uygunsuz  davranışlarda bulunmak ve açıklanmaması gereken bilgiyle ilgili yetkisiz kişilere  karşı ketum davranmamaya karşı hizmete kısmi süreli devam cezasına karar  verilebilecek.

         Amire saygısızlık, yalan söylemek, hizmetle ilgisi olmayan emir vermek,  ayırımcılık yapmak, yasak edilen yerlere girmek, kayırma talep etmek, maiyetinden  hediye kabul etmek, hizmetteyken siyasi içerikli konuşmak, yasaklanmış  faaliyetlere katılmak, izinsiz olarak garnizonu terk etmek, ulaşım güvenliğini  ihlal etmek aylıktan kesme cezası gerektirecek.

         Emre itaatsizlik, kısa süreli kaçma, izin süresini geçirme, hizmete  mahsus eşyaya zarar verme, hediye isteme veya borç alma, disiplinsizlik hakkında  soruşturma yapmama, asta kötü muamele, nöbet talimatına aykırı hareket,  hoşnutsuzluk yaratma, tahrik, sarhoşluk, kumar oynama, yasak malzemeyi  bulundurma, dernek, vakıf ve spor kulüplerinin faal üyeliklerine izin almadan  girme, disiplin cezasının yerine getirilmesine karşı gelme ve kavga etme  fiillerine hizmet yerini terk etmeme cezası verilecek.
         
     
<< Önceki Haber Artık bu sistem tarih oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER