Başbakan Erdoğan'dan itiraf gibi açıklama

İçişleri Bakanı Efkan Ala, selefi İdris Naim Şahin’in gündeme getirdiği ‘Hizmet’i bitirme planı’ konusunda 4. günde de sessizliğini bozmadı.

Başbakan Erdoğan'dan itiraf gibi açıklama

Başbakan Erdoğan ise itiraf gibi açıklamalar yaptı: “Belli şeylerin oluşması gerekiyor. Bir proje geliştiriyoruz. O bitince süreç hızlanacak.”

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in soru önergesiyle deşifre ettiği ‘Hizmeti Bitirme Planı’nın yankıları sürüyor. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Şahin’in dile getirdiği vahim iddialar karşısında 4 gündür sessizliğini korurken, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan kumpasın yargı ayağına dönük itiraf gibi açıklamalar geldi. Erdoğan, Köşk seçimleri için gittiği Avrupa’dan dönüşte yandaş gazetecilerin yönlendirmeli sorularına cevap verirken Yargıtay düzenlemesinin altındaki asıl gayeyi de ifşa etmiş oldu. Yandaş gazetelere yansıyan haberlere göre “İnlerine kadar gireceğiz diyorsunuz, girmeye başladınız mı?” sorusuna Erdoğan, “Yürütmenin adımlarını paralel yargı köstekliyor. Şimdi yaptığımız bazı yasal düzenlemeler Cumhurbaşkanı’nın önünde. Onun tarafından onaylanınca, hızlı adımlar atılacak.” karşılığını verdi.   “Soruşturmalar bitince, tüm dosyalar veya davalar, tek bir mahkemede toplanabilir mi?” sorusu üzerine de “Kırmızı bültenler yayınlamaktan dava açmaya kadar her şey olacak. Onlar nasıl bize yüzlerce dava açtı, biz de onlara yüzlerce, binlerce dava açacağız. O zaman olay farklı gelişecek. Zaten bazı gelişmeler de ortaya çıkmaya başladı. Türki cumhuriyetlerde, bazı Afrika ülkelerinde o paralel örgütün okulları kapatıldı, kapatılıyor. Bir proje geliştiriyoruz. O bitince süreç hızlanacak.” dedi. Erdoğan, hafta sonunda İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıda “Belli şeylerin oluşması gerekiyor. Bu oluşmalardan sonra da belli adımlar kararlı bir şekilde atılacak.” açıklamasında bulundu.

Erdoğan’ın ‘Gül’ün önünde, onay bekliyor.’ dediği düzenleme Yargıtay’la ilgili. Gül’ün onaylaması halinde sözü edilen düzenleme ile Yargıtay 10 gün gibi kısa bir süre içinde tepeden tırnağa değiştirilecek.
Buna göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, Yargıtay’daki dairelerin iş bölümü ile dairelerde görev yapan daire başkanı, üye ve hakimlerin görevleri sona erecek. 3 gün gibi kısa bir sürede yeniden genel sekreter ve yardımcılarının ataması yapılacak. 7 günde ise Yargıtay’da seçim yapılarak Birinci Başkanlık Kurulu yeniden oluşturulacak. Kurul, Yargıtay’daki iş bölümünü yeniden düzenleyerek Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun onayına sunacak. Büyük Genel Kurul’un iş bölümünü onaylaması halinde bu defa hangi dairede kimlerin görev yapacağı belirlenecek. Bu süre içinde Yargıtay’da hiçbir dosyaya bakılamayacak.

Bu değişikliklerle Yargıtay Başkanı’nın altı da boşaltılacak. İdari işler konusunda uzun süredir birlikte çalıştığı genel sekreter ve yardımcıları ile adli görevler üstlenen Birinci Başkanlık Kurulu görevden alınacak. Genel sekreterler artık uzun süre bu görevde kalamayacak. Birinci Başkanlık Kurulu’nda ise görevi biten isimler ara dönem olmadan yeniden seçilemeyecek.  

Düzenleme ile Yargıtay’da herhangi bir göreve seçilmek için öngörülen kıdem şartı ağırlaştırıldı. 26 Ağustos 2011’de kanun hükmünde kararnameyle Danıştay ve Yargıtay Başkanı seçilmek için kıdem şartını 4 yıla indiren hükümet, yeni kanunla bu süreyi Yargıtay için 10 yıla çıkardı. Yargıtay Başsavcısı olmak için gereken süre ise 5 yıla yükseltildi. Hiçbir yüksek yargı kurumunda Genel Sekreter olmak için kıdem şartı bulunmazken, Yargıtay’da 5 yıllık üye olma şartı getirildi. Böylece Yargıtay’da sadece idari görev yapan genel sekreterle başsavcının kıdem şartı eşitlendi.Zaman
<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan'dan itiraf gibi açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER