Bu yılki YAŞ toplantısında alınacak çok kritik kararlar!

Bu yılki YAŞ, TSK'nın 2013-2014 komuta kademesini belirleyecek.

Bu yılki YAŞ toplantısında alınacak çok kritik kararlar!

Genelkurmay Başkanı Org.neral Necdet Özel'in koltuğunu koruyacağı toplantıda tüm kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı değişecek.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Komuta kademesinde büyük değişikliklerin olacağı bu yılki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Suriye Krizi'nin gölgesinde ve çözüm süreci hassasiyetinde geçecek. Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak YAŞ toplantısında 2013-2014 komuta kademesi şekillenecek. Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri ile Jandarma Komutanları yenilenecek. 2015 'e kadar genelkurmay başkanlığında kalacak Özel sonrasını ise yeni atamalar belirleyecek.

KKK DEĞİŞİYOR

YAŞ'ta mevcut Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun 2 yıllık görev süresi dolduğu ve emekliliği geldiği için komutanlığı bir başka isme bırakacak. Halen Jandarma Genel Komutanı olan Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun Kıvrıkoğlu'nun yerine gelmesi bekleniyor. Deniz Kuvvetleri'nde de Oramiral Emin Murat Bilgel 2 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle emekliye ayrılacak. Yeni kuvvet komutanı olması beklenen Donanma Komutanvekili Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu, hem kuvvet komutanı hemde oramiralliğe yükselmiş olacak. Bu durumda Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Veysel Kösele, Donanma Komutanlığı'nı tıpkı yerine geleceği Bostanoğlu gibi koramiral rütbesiyle vekaleten yürütecek.

BİRGEL'E UZATMA

Ancak Deniz'de başka bir insiyatifinde kullanılabileceği belirtiliyor. Hem kuvvet komutanlığının hemde donanmanın başında iki orgeneralin yer alabilmesi için mevcut kuvvet komutanı Birgel'in görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği gündemde. Geçtiğimiz ocak ayında Oramiral Nusret Güner'in ani bir kararla Donanma'nın başından emekliye ayrılması nedeniyle bu ikinci formülde masada yer alıyor.

HAVA'YA JET PİLOT

İki yıl önceki YAŞ'ta Org.Bilgin Balanlı, Balyoz tutuklusu olmasından ötürü Hava Kuvvetleri Komutanı olamamıştı. Onun yerine Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten atanmıştı. Erten'in emekliye ayrılacak olmasından ötürü yerine aynı zamanda jet pilotu olan Eskişehir 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal getirilecek.

Jandarma'da 3 aday

Jandarma Komutanlığı'na üç isim aday gözüküyor. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'dan birinin gelmesi bekleniyor. Bekir Kalyoncu'dan sonra Genelkurmay Başkanı olma ihtimali bulunan Hulusi Akar'ın Jandarma'nın başına getirilerek MGK üyeliğine taşınması da söz konusu.
<< Önceki Haber Bu yılki YAŞ toplantısında alınacak çok kritik kararlar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER