Davutoğlu yeni bedelli askerlik şartlarını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısında bedelli askerliğin detaylarını açıkladı.

Davutoğlu yeni bedelli askerlik şartlarını açıkladı

 Sözleşmeli er ve erbaş konusunda alınan kararın da getirdiği kolaylıkla bedelli askerlikle ilgili önemli bir karar verdiklerini belirten Davutoğlu, "Yüksek Askeri Şura'da yaptığımız istişareler, TSK'nın ihtiyaçları da göz önüne alınarak dün Bakanlar Kurulumuzda 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan veya 31 Aralık 2014  tarihi itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödemek karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanı getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak, teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için Savunma Sanayii Fonu'na aktarılacak. Bu imkan bütünüyle TSK'nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak. Bütün vatandaşlarımıza, bu imkandan faydalanacak gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 15 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren bedelli askerlik kanunu için asker adaylarından 30 bin TL ücret alınmıştı.
Davutoğlu grup toplantısında konuştu. İşte Davutoğlu'nun konuşmalarından satır başları: UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE
İlk bakanlar kurulunda sağlık bakanlığımızda yaptığımı çalışmalar sırasında uyuşturucuyla mücadele şurasını toplama kararı almıştık. İlk defa çok geniş katılımlı bir araya geldik. Çalıştaylar tertip edildi. Şu anda mücadele konusunda kapsamlı bir eylem konusunu hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede, önce Türkiye’nin bütününde uyuşturucu haritasını çıkartacak şekilde, tespit çalışması yapacağız. Mahallelere kadar ineceğiz. Daha sonra koruyucu anlamda atılacak adımların kapsamını genişleteceğiz. Okul ve çevresi tanımını da genişleterek tedbirleri tek tek hayata geçireceğiz. Bunun yanında, bunların ötesine geçen konularda önleyici tedbirleri artıracağız. Narko timler, uyuşturucu tacirlerinin bütün networkunu kesmeye, bağlantılarını yok etmeye kararlıyız. Bağları koparacağız ve terörist muamelesi yaparak birer birer üstlerine gideceğiz. Bu geleceğimizle ilgili bir meseledir. Hiçbir taviz söz konusu olmayacak. Bu aşamadan sonra uyuşturucu belasına tutulmuş kardeşlerimiz için kademeli bir strateji geliştirdik. 7-24 danışma hattı kurduk. Narko timler, amatemlerle tam bir uyum içinde örgütleneceğiz.

KARARLARI İZLEME KOMİTESİ
Yapısal bir reform da gerçekleştiriyoruz. Her yıl uyuşturucuyla mücadele şurası kararları izleme komitesi toplanacak, Bülent Arınç başkanlığında koordinasyon üst kurulu oluşturuyoruz, ayrıca teknik kurul oluşturuldu. Her bir ilde uyuşturucuyla mücadele komiteleri, her bir mahallere narko timler kuruyoruz. Kesinlikle uyuşturucu Türkiye’de en kısa zamanda yok edeceğiz. Şu anda yüzde 2,7 civarında olan 15-24 yaş arası uyuşturucu kullanımı, alacağımız tedbirlerle, viranelerin de yok edilmesiyle 2018 yılında yüzde 1,5’e, 2023 yılında marjinal bir düzeye indirme durumundayız. ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm süreci kuvayi milliyenin ayrılmaz bir parçası olarak, milleti tekrar kardeş kılma misyonunun adıdır. Bunu anlatmaya devam edeceğiz. Maalesef muhalefetin genel başkanları, küçük hesaplar içinde, kendi dar mahallelerine konuşuyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun son demeçleri gerçekten ibretlik. HDP ile koalisyon sorularına cevap verdi. İzmir’e gidip ulusalcı olup, diyarbakır’a gidip başka bir dil kullanmak işte bu iki yüzlülüktür.

Bizim Erzurum’da ve Balıkesir’de Kars’ta Balıkesir’de konuşmamızı alsınlar, aynı dili konuşuyoruz. İşte aramızdaki fark bu. Onlarsa farklı dillerle halkı bir şekilde oyalamaya çalışıyorlar. Yine kılıçdaroğlu, bir partiliye öfkeyle kızdıktan sonra dedi ki “bu partiye demokrasiyi ben getirdim” demek ki bu partide daha önce demokrasi yoktu. Bizim dediğimizi, bunu teyit ediyor.
SEÇİM BARAJI
2013’de, sayın genel başkanımız, cumhurbaşkanımız çağrıda bulundu, gelin barajları sıfırlayalım, gerekirse dar bölgeye geçelim, daraltılmış bölge 3-5 arası baraj. Yada mevcut sistem. Hiçbir cevap vermedi diğer partiler. Tam bir sükut haline geçiştirdiler. Kendileri korkuyorlar, biz barajdan korkmayız. Barajdan korkanlar, tekliflerimize cevap vermeyenlerdir. Ama bunun yanında, daha önce bu konuda AK Parti’nin milletvekilliği dahil temsili artırmak için teklifi oldu, iki karar var. 1995 AYM’nin aldığı karar. 2008’de de AİHM’in aldığı karar. Her ikisinde de bu talepler reddedildi. Hem türk hukuk sistemi tarafından, istikrar ile temsil arasında denge gözetmek amacıyla, hem de AİHM tarafından. Bu bir iç mevzuat hususudur denildi. Şimdi seçimlere  6 ay kalmışken bu tartışma neden başlatılır? Biz AYM’nin önüne gelen davaya bu çerçevede bakarak karar vereceğine inanıyoruz. AYM’nin dün yaptığı açıklama önemli bir mesajdır. Türkiye’de böyle bir siyasi dizayn yapılmasına izin vermeyiz. Seçimler vaktinde, hukuk kuralları içinde yapılacaktır. Yine sandıktan yine milletin iradesi çıkacaktır, başka bir irade çıkmayacaktır.
BEDELLİ AÇIKLAMASI
Geçtiğimiz haftanın diğer bir önemli olayı da YAŞ toplantısıydı. Çok verimli bir toplandı oldu. TSK'nın ulaştığı düzey olarak da kendilerinden dinlemek gurur vericiydi. Dünyanın neresinde olursa olsun, konu istikrar olunca akla ilk TSK'mız geliyor. Her bir komutanımızı ve her bir erimizi tebrik ediyorum. İki önemli değerlendirme yaptık. Birincisi: TSK'nın yapısal bir reforma girmesi. Savunma sanayimizi güçlendireceğiz. İkincisi: Personel yapılanmasında da reform. Sözleşmeli er ve erbaş alınmalarla ilgili ciddi kolaylaştırma getireceğiz. Yaşı 20'ye indirip, askerliği yapmayanlara da bu kolaylık sağlanacak.

Merakla beklenen önemli konu Bedelli Askerlik konusu. 1 Ocak 2015 itibariyle 28'den yaş almış, 27'yi doldurmuş olan arkaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödeme karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanının getirilmesiyle, hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak, hem de buradan sağlanacak kaynak savunma sanayi fonuna aktarılacak.

<< Önceki Haber Davutoğlu yeni bedelli askerlik şartlarını açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER