Evlenemeden yaşlandılar

Türkiye'de 65 yaş ve üzerindeki 110 bin kişinin hiç evlenmediği ortaya çıktı.

Evlenemeden yaşlandılar

AA muhabirinin TÜİK'in, ''2012 Yılı Yaşlılar İstatistikleri''nden  derlediği bilgilere göre, Türkiye'de 65 ve üzeri yaş grubunda toplam 5 milyon 670  bin kişi bulunuyor. Bunların 2 milyon 468 binini erkekler, 3 milyon 202 binini de  kadınlar oluşturuyor. Medeni durumlarına göre bakıldığında 65 ve üzerine yaştaki  kişilerin yüzde 60'ını yani 3 milyon 390 binini evliler oluşturuyor.

Yaşlı kadın  nüfusun 1 milyon 350 bini (yüzde 42,2), yaşlı erkeklerin ise 2 milyon 40 bini  (yüzde 82,7) evliliklerini sürdürüyor. Buna karşılık Türkiye'de 65 ve üzeri  yaştaki 110 bin kişinin hiç evlenmediği göze çarpıyor. Evlenmeyen bu yaşlıların  82 binini kadınlar, 28 binini erkekler oluşturuyor. Başka bir ifadeyle her 100  yaşlıdan 2'sinin hiç nikah masasına oturamadığı görülüyor.
         
Türkiye'de 65 yaş ve üzerindeki toplam 3 milyon 202 bin kadından 1 milyon  679 bininin eşi ise vefat etmiş durumda. Yani her 2 yaşlı kadından 1'inin hayat  arkadaşı yaşamıyor. Bu yaş grubundaki 2 milyon 468 bin erkekten de 339 bini eşini  kaybetti.
         
Yaşlıların boşanma durumu
         
Yaşlıların boşanma istatistiklerine bakıldığında ise 65 ve üzeri yaştaki  toplam 152 bin kişinin eşinden boşandığı ortaya çıkıyor. Eşinden boşanmış  olanların sayısı kadınlarda 91 bin, erkeklerde 61 bin kişi olarak hesaplanıyor.
         
Yaşlı nüfusun eğitim durumunda cinsiyetler arasında da önemli  farklılıklar bulunuyor. Yaşlılar arasında ilkokul mezunu olan erkeklerin oranı  yüzde 51,4 iken kadınların oranı yüzde 30 olarak belirleniyor. Eğitim durumları  incelendiğinde yaşlı kadınların 1 milyon 219 bini yani yüzde 42'si okuma yazma  bilmiyor. Bu oranın erkeklerde yüzde 13 olduğu göze çarpıyor.
         
Yaşlı kadınların 48 bini fakülte mezunu
         
Söz konusu yaş grubundaki kadınların 48 bini yüksekokul veya fakülte, 3  bini yüksek lisans, 2 bini de doktora mezunu iken yaşlı erkeklerin 141 bini  yüksekokul veya fakülte, 11 bini yüksek lisans, 7 bininin de doktora mezunu  olduğu tespit edildi.
         
TÜİK istatistiklerinde yaşlılarla yapılan ankete de yer verildi. Buna  göre, 65 yaş ve üzeri yaşlıların yüzde 40'ının borcu veya taksiti bulunuyor.  Yaşlıların büyük bir çoğunluğu evden uzakta bir hafta tatili karşılayamıyor.  Yaşlılardan bir haftalık tatili parasal olarak karşılayamadıklarını belirtenlerin  oranı yüzde 85'i buluyor. Ankete göre yaşlıların yüzde 60,6'sı iki günde bir et,  tavuk ya da balık içeren yemek yiyemiyor.
         
TÜİK istatistikleri, yaşlıların beklenmedik harcamalar karşısında  zorlandıklarını da ortaya çıkardı. Buna göre yaşlıların yüzde 67,5'i beklenmedik  bir harcamayı karşılayamadıklarını belirtiyor.
         
Yaşlılar ısınma konusunda sıkıntı yaşamıyor
         
Ankete göre yaşlılar evlerinde ısınma konusunda ise sıkıntı yaşamıyor.  Yaşlıların yüzde 67,6'sı evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanabildiğini  ifade ediyor. Buna karşılık yaşlılar eski mobilyalarını değiştirme konusunda o  kadar rahat hareket edemiyor. Yaşlılar arasında yıpranmış ve eskimiş  mobilyalarını yenileyebilenlerin oranı yüzde 19'da kalıyor. Yeni giysi alabilen  yaşlıların oranının ise yüzde 59,5 olduğu belirtiliyor.
         
<< Önceki Haber Evlenemeden yaşlandılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER