Gelibolu'ya en büyük şehitlik yapılıyor

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Çanakkale Savaşı sırasında seyyar hastane olarak kullanılan Ağadare bölgesine en büyük şehitlik yapılıyor.

Gelibolu'ya en büyük şehitlik yapılıyor

  • 42 Hektar alanı kapsayan projede 13 adet şehitlik olacak.
  • Şehitlik 17 milyon TL’ye mal olacak 
  • İsrafil Erdoğan: "Projenin yapımında mevcut bitki örtüsü korunacak."

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Ağadere Hastanesi ve Şehitliği bölgedeki 42 hektar alanı kapsıyor. Projede sahilde deniz içinden rıhtım ile başlayacak yaklaşık 150 metre uzunluğunda “Sonsuzluk Yolu” adı verilen bir yol olacak. Bu yolun sonunda bir duvar yapılacak. Duvarda şehitlerin isimleri yer alacak. Şehitlikte sahildeki iskele ve sonsuzluk yolunun yanı sıra ziyaretçi merkezi, anıt duvarı, seyir platformları, sergi alanı, mescit, müze, otopark bulunacak. Ayrıca Kızılay çadırlarını temsil eden hilal şeklinde bir çadır bulunacak. Burada Ağadere Hastanesi’nde kullanılan malzemeler sergilenecek. 300 günde tamamlanacak proje 17 milyon TL’ye mal olacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, “Türkiye’de ilk defa şüheda kabristanı yapılan yüzey araştırmasında ve jeofizik radar araştırmasıyla net olarak sınırlarını belirlemiş olduk. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içersinde bulunan Ağaderesi bölgesinde tarih kaynaklarından alan uzmanlarından aldığımız bilgiler neticesinde gerçek şüheda kabristanları olduğunu biliyoruz. Bu bizim için yarım adadaki örnek bir çalışma oldu. İlk defa böyle bir çalışmayla Ağadere bölgesinde ki 13 tane gerçek şüheda kabristanlarının sınırlarını belirlemiş olduk.  Ağaderede büyük bir şehitlik projesi yapıldı. Bir proje yarışması yapıldı. Yarışma neticesinde 1’inci olan projede alana uyarlanan bir proje ortaya çıkarıldı. Bizim yaptığımız bu proje Yarımada da bulunan bu güne kadar yaptığımız en büyük şehitlik projesi ve bundan sonrada böyle büyük bir proje olmayacak. 17 milyon TL ihale bedeliyle ihale edildi. 300 gün iş süresi verildi” dedi.
 
Projenin yapımında mevcut bitki örtüsünün korunacağını da söyleyen Erdoğan, “ Yapılan projede yeri belirlenen 13 tane şüheda kabristanının etrafı çevrilerek muhafaza altına alınacak. Yeşil alan olarak bırakılacak. Ziyaretçilerin bu alanlara ulaşa bilmeleri için yollar yapılacak. Bir sonsuzluk yolumuz var. Tamamen üzeri ahşap imalatta kaplanacak ve misafirlerimiz bu yol üzerinde yürüyecek. Alana ilk girişte ziyaretçilerimizi bir ziyaretçi giriş merkezi karşılayacak. Buradan alan hakkında bilgi aldıktan sonra sonsuzluk yolundan içeriye doğru ilerleyecekler. 42 hektar bir alanda yapılacak bu düzenleme alanın her tarafına platformlar üzerine yapılmış ahşap yollara yaya yürüyüş yolları yapılıyor. Ziyaretçiler isterlerse bu 13 şüheda kabristanını gezecekler, isterlerse yapacağımız seyir teraslarını kullanacaklar. Alanda bir de hastane müzemiz bulunacak. Uzun bir bina olacak. Bu binayı yapma maksadımız, oradaki şehitlerin isimlerinin bu binanın duvarına kalıcı bir şekilde yazabilmek. Binanın iç tarafında bir hastane müzesi yapacağız” dedi.

<< Önceki Haber Gelibolu'ya en büyük şehitlik yapılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER