Havuz medyasının mahkeme tescilli yalanı pes dedirtti

İpek Ailesi’nin Ankara’da yaptırdığı ev için ocak ayında “Gülen için hazırlanıyor” yalanını uyduran iki gazete yasa dışı yollarla aynı yalanı yeniden haberleştirdi.

Havuz medyasının mahkeme tescilli yalanı pes dedirtti

Mahkemenin tekzip kararını bile yayınlamayan Sabah ve Takvim ekibi, helikopterle evin tüm detaylarını mahremiyet kurallarını ayaklar altına alarak fotoğrafladı.

İftira ve yalan haberciliği alışkanlık haline getiren Sabah ve Takvim gazeteleri ‘malikane’ yalanının mahkeme kararıyla alınmış tekzibini yayınlamadan yeni bir yalan habere imza attı.  İpek Ailesi’nin Ankara İncek’te yaptırdığı ev için geçtiğimiz ocak ayında “Fethullah Gülen için hazırlanıyor” yalanını uyduran iki gazete yasa dışı yollarla aynı yalanı yeniden haberleştirdi. Sabah ve Takvim ekibi helikopterle evin tüm detaylarını mahremiyet kuralları ayaklar altına alınarak fotoğrafladı. Hukukçular ise iki gazetenin sadece yalan haber yapmakla kalmadığı aynı zamanda Türk Ceza Kanunu’na göre de suç işlediğini kaydetti.

ÇİFTE YALANLAMA

Sabah ve Takvim gazeteleri yalan haberi ilk olarak 23 Ocak’ta yayınladı. Sabah yalan haberi “Bu saray kimin” başlığıyla verirken, Takvim’de ise yalan haberin başlığı “Gülen Saray” şeklinde yer aldı. İki gazete Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Türkiye’ye dönüşünde İpek Ailesi’nin yaptırdığı bu evde kalacağı yalanını uydurdu. Yalan haber aynı gün evin sahibi Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek tarafından, ardından da Fethullah Gülen Hocaefendi’nin avukatı Orhan Erdemli tarafından yalanlandı.

İFTİRAYI OLAĞAN GÖREN ANLAYIŞ

Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek açıklamasında Sabah ve Takvim gazetelerinde resimleri yayınlanan çiftliğin yaklaşık kırk yıldan beri İpek Ailesi’ne ait olduğuna dikkat çekmiş, “Eskiyen ve zaman içerisinde kullanılamaz hale gelmiş olan binalar gerekli ruhsatlar alınarak başta annemiz olmak üzere tüm İpek Ailesi için yeniden inşa edilmiştir. Yalan söylemeyi, iftira atmayı olağan gören bu anlayışı vicdan sahibi olan tüm kamuoyunun takdirine sunuyorum”  demişti.

Hocaefendi’nin avukatı:

TAMAMEN UYDURMA

İpek Ailesi’nin Ankara’daki ev inşaatından sonra sırasıyla Bursa ve İstanbul’da boğaza nazır başka büyük ev inşaatlarını da Sabah ve Takvim gazeteleri Hocaefendi için hazırlandığı yalanını uydurdu.

Art arda uydurulan malikane yalanlarının ardından Hocaefendi’nin avukatı Orhan Erdemli de yaptığı açıklamada, “Fethullah Gülen için saraylar, yalılar yapıldığı yönündeki haberler tamamen uydurma ve gerçek dışıdır.

Sayın Gülen, telif gelirleriyle müreffeh bir hayat sürme imkânına sahip olduğu halde hiçbir zaman mal, mülk edinmemiştir.
Mal, mülk edinecek, ihaleleri takip edecek çocukları olmadığı gibi; kardeşlerini dahi mülk edinmekten menetmiştir” diyerek iki gazetenin haberini net bir şekilde yalanladı.

Basın Konseyi’nden kınama cezası

Basın Konseyi Yüksek Kurulu 19 Şubat 2014 tarihinde yaptığı toplantıda malikane yalanını uyduran Takvim gazetesine “kınama” cezası verdi. Kurul, iddianın herhangi bir araştırma veya somut veriye dayanmadığını ve haberdeki iddiaların muhatabına ya da vekillerine sorulmadığını kaydetti.

Bu nedenle Takvim gazetesinin “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın ve doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz” ilkesini ihlal ettiğine oy birliğiyle hükmetti. Ayrıca gazetenin cevap ve düzeltme metnini yayınlamayarak “Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar” ilkesini de ihlal ettiğine oy birliğiyle karar verdi.

Bugün



<< Önceki Haber Havuz medyasının mahkeme tescilli yalanı pes dedirtti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER