İki polisin şehit edildiği kanlı saldırıda kahreden detay

Bingöl’deki hain saldırıda istihbarat zafiyeti yaşandığı ortaya çıktı.

İki polisin şehit edildiği kanlı saldırıda kahreden detay

2 polisin şehit edildiği olayda Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü il çapında arama tarama kararı çıkarılması talebiyle sulh ceza hâkimliğine başvurdu, ancak mahkeme talebi reddetti. Bu sebeple eylem için şehre gelen teröristler takip edilemedi.

Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hati-poğlu’nun şehit edilmesi ile sonuçlanan suikastın perde arkası netleşiyor. Suikastta yer alan tüm şahısların kimlik bilgileri tespit edilirken, saldırının bir değil iki araçla yapıldığı ortaya çıktı. En dikkat çekici iddia ise olay öncesi istihbarat zafiyetleriyle ilgili. Buna göre, Bingöl Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, saldırı günü il çapında arama tarama kararı çıkarılması talebiyle sulh ceza hâkimliğine başvurdu, ancak mahkeme talebi reddetti. Dolayısıyla Emniyet, kırsaldan şehir merkezine gelen teröristleri tespit ve takip etme imkânı bulamadı.

Zaman'ın haberne göre, Bingöl İl Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu’nun şehit edildiği, İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ile polis memuru Uğur Atlı’nın yaralandığı saldırıdan sonra Genç ilçesi girişinde öldürülen 4 kişinin olayda yer aldığı kesinleşti. Eylemi gerçekleştiren teröristler saldırıdan sonra aynı araçla Lice istikametine doğru kaçmaya çalışırken Genç’te etkisiz hale getirildi. Bingöl Kiğı nüfusuna kayıtlı E.Ş., Karlıova nüfusuna kayıtlı Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memur olarak çalışan A.B., Şanlıurfa Viranşehir nüfusuna kayıtlı R.Ö. ve Muş Malazgirt nüfusuna kayıtlı E.E. (15) ölü ele geçirildi. Bu şahıslardan E.Ş. ve A.B.’nin geçtiğimiz günlerde Bingöl’de Hüda-Par ile PKK’ya yakın kişiler arasında çıkan kavgada yer aldıkları belirlendi. Şahısların, olayların ardından herkesin içinde “Kobani’nin intikamını alacağız” şeklinde tehditler savurduğu öğrenildi. Firari olanlar dahil saldırıya katılan tüm örgüt üyelerinin kimlikleri tespit edildi.

Edinilen bilgilere göre Türkiye’yi yasa boğan elim suikast şöyle gelişti: Bingöl İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker, geçtiğimiz günlerde Hüda-Par ve PKK’ya yakın kişiler arasında çıkan çatışmalarda zarar gören işyerlerini geziyordu. Gün boyu yanında yardımcıları ile esnafa geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak şikâyetleri dinleyen Ürker’e kendi makam aracı dışında 3 araç daha eşlik ediyordu. Akşam saat 20.30 civarında bir marketin durumunu yerinde incelemek istedi. Araçlarından inen emniyet mensupları yürüyerek markete geçti, incelemelerde bulundu. Ürker ve yanındaki 4 çalışma arkadaşı, valiliğe yaklaşık 200 metre mesafede bulunan olay yerinden sonra valiliğe geçecekti. Bu sebeple trafiği engellememeleri için araçlarını valiliğe gönderdi. Ürker, marketin az ilerisinde yer alan bir çiçekçide, son günlerde yaşanan olaylarda sıkça kullanılan havai fişek satıldığını öğrenince işyeri sahibi ile görüşmek üzere çiçekçiye yöneldi. Tam bu sırada valiliğin olduğu yönden ters istikametten gelen bir araçtan otomatik silahla ateş açıldı. Bu sırada olay yerinden ayrılmak üzere olan bir polis aracı saldırganların kullandığı aracın önünü keserek ateş etmelerini engelledi. Ancak aynı anda karşı yönden ikinci bir araçtan daha ateş açıldı. Buradan da 12 kurşun atıldı. Polislerin de karşılık vermesi üzerine saldırganlar olay yerinden kaçtı. Güvenlik kameralarından saldırganların kaçtığı güzergâh tespit edildi. İlk ateşi açan şahısların Bingöl’ün Genç ilçesi yönüne doğru kaçtıkları belirlendi. Bunun üzerine Genç girişinde Murat Nehri üzerinde yer alan köprüde polis tedbir aldı. Araçtakiler polisi görüp ateş açınca etkisiz hale getirildi.

İSTİHBARAT ZAAFI İDDİASI

Saldırıda çok ciddi istihbarat zaafı yaşandığı belirtiliyor. Terör örgütünün kırsaldan gönderdiği R.Ö. ve E.E.’nin saldırıdan çok kısa bir süre önce Bingöl’e geldiği ortaya çıktı. Bingöl’de görev yapan ve terör istihbarat konularında uzman polislerin son dönemlerde tasfiye edilmesinin istihbarat zafiyetine yol açtığı belirtiliyor. Dağdan şehre inen teröristlerin takibinin yapılamadığı kaydediliyor.

Saldırıda kullanılan aracın olay günü saat 13.00’te Bingöl’de 1 günlüğüne kiralandığı ortaya çıktı. Aracın öldürülen A.B. tarafından kiralandığı öğrenildi. MOBESE ve güvenlik kameralarında yapılan ilk incelemede saldırganların olay yerinde daha önce 2 tur attıkları belirlendi. Güvenlik kameralarında saldırganların araçlarıyla valilik önünden saldırının yaşandığı bölgeyi turladıkları görülüyor. Ters yönden giren araçlar aynı güzergâhtaki üçüncü turlarında saldırıyı gerçekleştirmiş.

Kayseri’de 4 kişi gözaltına alındı

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve ekibine yönelik 2 gün önce yapılan saldırıyla ilgili olarak aranan Ankara plakalı otomobil Kayseri'de durduruldu. Araç içinde bulunan ve aile olduğu belirtilen Bingöl nüfusuna kayıtlı 2'si kadın, 2'si erkek 4 kişi gözaltına alındı. Araç ve şahıslar, Bingöl Emniyet Müdürlüğü yetkililerine teslim edilecek. Renault marka otomobilin akşam saatlerinde Mobese kameraları aracılığıyla Kayseri'den ayrılarak Ankara istikametine doğru gittiği belirlendi. Araç, Kayseri-Ankara karayolu Himmetdede mevkiinde durduruldu.
<< Önceki Haber İki polisin şehit edildiği kanlı saldırıda kahreden detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER