İstanbul'un göbeğinde akıl almaz olay

Gençler arasında ölüm rüzgârı estiren bonzai dün neredeyse bir cana daha mal oluyordu...

İstanbul'un göbeğinde akıl almaz olay

İstanbul’un göbeğinde, güpegündüz sentetik zehir aldığı için baygın bulunan S.K., hastaneye zor kaldırıldı. Gözaltına alınan arkadaşı, uyuşturucuyu kendisinin verdiğini söyledi.

Gençleri hayattan koparan sentetik uyuşturucu bonzai, korkutmaya devam ediyor. İstanbul Şişli’de yaşanan son olay, tüyler ürpertti. Bir binanın bahçesinde uyuşturucu madde kullandıktan sonra fenalaşan 16 yaşındaki S.K. ölmekten son anda kurtarıldı. Mecidiyeköy, Lati Lokum Sokak’taki bir binanın bahçesinde dün saat 12.30 sularında baygın halde bir kişi olduğunu fark edenler, polis ve sağlık ekiplerine bilgi verdi. Olay yerine giden polis, yerde baygın halde yatan kişinin S.K. olduğunu belirledi. Genç ile birlikte uyuşturucu kullandığı iddia edilen bir kişi polis tarafından gözaltına alındı. Görgü tanıklarının iddiasına göre bu kişinin elindeki bir miktar uyuşturucuya da polis el koydu. Bina sakinleri tarafından yüzü yıkanan ve sürekli konuşturulan S.K. polisin, “Ne içtin?” şeklindeki sorusuna, “Kubar içtim.” diye cevap verdi. S.K., bir süre sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ölümden dönen gencin yanında bulunan kişi ise polis merkezine götürüldü. Bir mahalle sakininin sözleri, gençlerin sentetik zehrin kıskacında olduğunu gözler önüne serdi: “Cebinde uyuşturucu madde çıktı. Yanındaki kişi, ‘ben verdim’ dedi. Gözaltındaki kişi uyuşturucunun bonzai olduğunu söyledi.”

Bonzaiden üst üste ölüm ve tedavi haberlerinin geldiği Bursa’da ise 2 genç daha hastaneye kaldırıldı. Osmangazi ilçesi Ebu İshak Mahallesi Kamberler Parkı içinde bonzai kullanan A.C.A. isimli bir genç fenalaştığı için 112 ambulansı ile Muradiye Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan ve polise ifade dahi veremeyen şahsın hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Yine Yıldırım ilçesi Meydancık Mahallesi’nde önceki gece yarısı sentetik uyuşturucu kullanan S.Ü. (26) krize girince Bursa Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Öte yandan Osmangazi ilçesi Tuzpazarı Mahallesi’nde polis tarafından durdurulan E.Ö.’nün (26) yapılan üst aramasında 2 ayrı paket halinde toplam 3,7 gram uyuşturucu madde bulundu. Kayhan Mahallesi’nde ise bir bankta oturan şüpheliler A.U. (30) ve S.D. (23) üzerinde yapılan aramada 3 adet bonzai hapı ele geçirildi. Diğer yandan merkez Yıldırım ilçesi Meydancık Mahallesi’nde önceki akşam durdurulan R.T.’nin (33) üzerinde yapılan aramada kibrit kutusu içinde toplam 48 adet uyuşturucu hap çıktı.

HER GECE EN AZ BİR BONZAİ VAKASI YAŞANIYOR

Bonzai tehlikesinin ulaştığı boyut acil servislerde tüm çıplaklığıyla hissediliyor...Sadece Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne son 1 ayda 20’yi aşkın bonzai kullanıcısı başvurdu, bu kişilerden 2’si hayatını kaybetti.

‘Bonzai içme’, ‘Uyuşturucu madde bonzai’, ‘Bonzai kullanmak’... Bu ifadeler İstanbul’daki acil servislerin ‘Adli Vaka’ defterlerinden. Devlet Hastanelerinin defterleri son dönemde bonzai vakalarıyla dolup taşıyor. Bonzai kullanımındaki artışı görmek için acil servislerde bir gece geçirmek yeterli.

Gecenin ilerleyen saatleriyle birlikte ambulanslar hastadan çok bonzai kullandıktan sonra fenalaşan bağımlıları acil servislere taşıyor. Sedyelerde kendilerinden geçmiş halde yatan kullanıcıların büyük çoğunluğu çocuk ve gençlerden oluşuyor. Bilinçlerini yitiren ve kendilerini kontrol etmeye çalışanlara direnen bonzai kullanıcıları, doktor ve hemşirelere de zor anlar yaşatıyor.  

ŞİZOFRENİYE SEBEP OLUYOR

Son dönemde tarım ilaçları, fare zehiri gibi kimyasal maddeler de bitkilerin üzerine püskürtülüp bu bitkilerin ilaçları emmesi sağlanarak bonzai adıyla piyasaya sürülüyor. Maddenin etkisini artırmak için aseton ve eter de kullanılıyor. Çok farklı miktar ve çeşitteki bu sentetik maddeler, doğal esrar ve eroine göre çok daha tehlikeli etkileriyle, beyin hücrelerinde kısa sürede hasara yol açar, şizofreniye benzer bir durum ortaya çıkarır ve ani kalp durmalarına neden olur.

SU DENGESİ BOZULUYOR

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir kadın doktor, bonzai kullanan hastalara yapılan müdahaleyi şöyle anlatıyor: “Bu konuyla ilgili çalışan özel bir birim yok. Hasta ambulansla geldiğinde inatçı kusmalarla karşılaşıyoruz. Halüsinasyon ve krampların olaması onları tuhaf hareketler yapmaya zorluyor. Kan tetkiklerini yaptığımızda vücuttaki su dengesinin bozulduğunu görüyoruz. Yapılan tetkik ve tahlillerde bonzai kullandığı netleşmiyor ama hasta kendine gelince zaten bonzai aldığını kendisi söylüyor. Bonzai kullanan kişİlerin kullanıma devam etmesi halinde 2 ay içerisinde böbrek ve karaciğer yetmezliğiyle karşılaşması kaçınılmaz bir son.”

Bir sağlık görevlisi de acilde gerçekleşen müdahaleye ilişkin şunları söylüyor: “Kriz halinde gelen hasta nefes darlığı yaşıyor. Vücudundaki su oranının azalmasından dolayı hemen solunum cihazına bağlıyoruz. Yapılan tetkiklerde yüksek dozda bir kullanım söz konusu ise hasta hemen yoğun bakıma alınıyor.”


DHA


<< Önceki Haber İstanbul'un göbeğinde akıl almaz olay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER