Kamu denetçisinden çok konuşulacak rapor

Kamu Denetçiliği Kurumu, 301 maden işçisinin öldüğü Soma maden kazası hakkında şok bir rapor hazırladı. Faciada siyasi ve idari sorumluluğu bulunanların istifa etmesi gerektiği belirtildi.

Kamu denetçisinden çok konuşulacak rapor

Kamu Denetçiliği Kurumu, 301 maden işçisinin öldüğü Soma maden kazası hakkında şok bir rapor hazırladı. “Gelişmiş demokrasilerde siyasi iradeye gerek kalmadan görevliler istifa eder” değerlendirmesi yapıldı. Skandal ihmaller, “Ağır suç” sayıldı.

Ka­mu De­net­çi­li­ği Ku­ru­mu ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ‘So­ma Ma­den Ka­za­sın­dan Ha­re­ket­le Kö­mür Ma­den­ci­li­ğin­de İş Sağ­lı­ğı Gü­ven­li­ği Özel Ra­po­ru­’, Ka­mu De­net­çi­si Meh­met El­kat­mış ta­ra­fın­dan açık­lan­dı. El­kat­mı­ş’­ın dü­zen­le­di­ği ba­sın top­lan­tı­sın­da ra­po­run ye­ni ta­mam­lan­dı­ğı­nı ve ken­di­si­nin de ye­te­rin­ce in­ce­le­me im­ka­nı bu­la­ma­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek baş­la­ma­sı şaş­kın­lık­la kar­şı­lan­dı.

TRAVMAYA SOKAN SOSYAL YARDIM

El­kat­mış, olay­da iş­let­me­ci­nin, sen­di­ka­nın ve ge­rek­li de­ne­ti­mi yap­ma­yan Ener­ji Ba­kan­lı­ğı ile Ça­lış­ma Ba­kan­lı­ğı­’nın so­rum­lu ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Olay son­ra­sı sos­yal yar­dım­la­rın da­ğı­tıl­ma­sın­da bir ba­şı­boş­luk ol­du­ğu­nu di­le ge­tir­di. Bir ço­cu­ğa 4 bi­sik­let ve­ril­di­ği­ni, bir baş­ka ço­cu­ğun bu du­rum kar­şı­sın­da ‘keş­ke be­nim ba­bam da öl­sey­di­’ di­ye­bil­di­ği­ni kay­det­ti.

İHMALLER ZİNCİRİ DEMEK HAFİF KALIR

Ra­por­da, ka­za­nın mey­da­na ge­li­şin­de hü­kü­met fonk­si­yo­nun­dan çok ida­ri fonk­si­yo­nun ve bu­nun ba­şın­da bu­lu­nan üst dü­zey bü­rok­rat­la­rın so­rum­lu ol­du­ğu vur­gu­lan­dı. Ka­za ile il­gi­li ih­mal­ler zin­ci­ri de­ğer­len­dir­me­si­nin, ya­şa­nan olay­da ha­fif kal­dı­ğı di­le ge­ti­ri­le­rek, “Bi­linç­li tak­sir ve so­nuç­ta tak­sir bağ­lan­tı­sı ku­rul­du­ğun­da ne­ti­ce­si se­be­biy­le ağır­laş­mış suç söz ko­nu­su ola­bi­le­cek­tir” de­nil­di.

CE­ZA­SIZ­LIK KÜL­TÜ­RÜ AB’­YE TERS

Ra­por­da ay­rı­ca ce­za­sız­lık kül­tü­rü­nün AB ta­ra­fın­dan da eleş­ti­ril­di­ği ha­tır­la­tıl­ma­sı ya­pıl­dı.  “Ba­sı­na yan­sı­dı­ğı ka­da­rıy­la so­rum­lu­lar hak­kın­da so­ruş­tur­ma iz­ni ve­ril­me­di­ği tes­pit edil­miş­tir. Ruh­sat iz­ni ve­ril­me­si sü­re­cin­den, ya­pı­lan işin de­net­len­me­si­ne ka­dar yet­ki­li olan ki­şi­ler bu ka­za­dan do­la­yı so­rum­lu­dur. Ge­liş­miş de­mok­ra­si­ler­de­ki so­rum­lu­luk kül­tü­rü­nün ül­ke­miz­de de oluş­ma­sı bek­len­mek­te­dir. Ge­re­ke­nin ya­pıl­ma­sı, da­ha bi­ri­kim­li, ön­gö­rü­lü bü­rok­rat­la­ra şans ver­me açı­sın­dan da önem arz et­mek­te­dir” ifa­de­le­ri kul­la­nıl­dı.

DENETİMLER DAHA CİDDİ

Denetimle görevli kamu görevlilerinin görevlerini daha ciddi yapmalarının sağlanması talep edildi. Maden havzalarının parçalara ayrılarak işletilmesi yerine, bir bütün olarak değerlendirilmesi önerildi. Dayıbaşılık sisteminin ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi. Soma’da yaşamlarını kaybeden işçilerin ailelerine yönelik yapılan sosyal yardımların tüm maden kazalarında uygulanması gerektiği dile getirildi. Yaşam odalarının kurulması önerildi.

DOĞAL KARŞILAMA YANILGISI

220 say­fa­lık ra­por­da ay­rı­ca ma­den sek­tö­rün­de ya­şa­nan iş ka­za­la­rı­nı do­ğal kar­şı­la­ma ya­nıl­gı­sı­na düş­me­ye­rek, her­ke­sin üzer­le­ri­ne dü­şen so­rum­lu­lu­ğu tam ola­rak id­rak et­me­si ge­rek­ti­ği vur­gu­lan­dı.

TAŞERONA ELEŞTİRİ

Dev­let, iş­ve­ren, ça­lı­şan­lar, sen­di­ka­lar, üni­ver­si­te­ler ve mes­lek ör­güt­le­ri­nin or­tak ça­ba­sı ile iş sağ­lı­ğı ve gü­ven­li­ği kül­tü­rü­nün oluş­tu­rul­ma­sı ge­rek­ti­ği be­lir­til­di. Ta­şe­ron ve re­de­vans sis­te­mi eleş­ti­ril­di. 54 mad­de­lik tes­pit ve öne­ri­de bu­lu­nul­du. Mİ­GE­M’­in ih­ti­ya­cı kar­şı­la­ma­da ye­ter­siz ol­du­ğu ve ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği be­lir­til­di.
BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Kamu denetçisinden çok konuşulacak rapor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER