MEB'den dershanecilere büyük şok!

Meclis’te görüşülen dershanelerin kapatılmasını öngören MEB kanun teklifine göre teşvikler Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açmayan dershanecilere verilecek.

MEB'den dershanecilere büyük şok!

Söz konusu kanun teklifine göre teşvikten yararlandıktan sonra yargıya giden dershane sahibinin de arsası ve binası elinden alınacak, tazminat talebinde bulunamayacak

TBMM Ge­nel Ku­ru­lu­’n­da gö­rü­şü­len Mil­li Eği­tim Te­mel Ka­nu­nu ve Ba­zı Ka­nun ve Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­ler­de De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı­’n­da şan­taj gi­bi mad­de yer al­dı. Ta­sa­rı­nın ge­çi­ci 16. mad­de­si­ne gö­re ders­ha­ne­ci­le­re 25 yıl­lık ar­sa ve bi­na ki­ra­la­ma gi­bi teş­vik­ler, Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’na (MEB) ders­ha­ne­le­ri ka­pat­tı­ğı, hür te­şeb­büs hür­ri­ye­ti­ni en­gel­le­di­ği için da­va açıl­ma­ma­sı şar­tı­na bağ­lan­dı. Ba­kan­lı­ğa özel oku­la dö­nüş­mek is­te­me­yen ders­ha­ne­ci­le­rin da­va aç­ma­sı ha­lin­de teş­vik ve­ril­me­ye­ce­ği gö­rül­dü.

DA­VAN­DAN VAZ­GEÇ

Bugün gazetesinin haberine göre, tek­lif­te, ders­ha­ne­ci­nin teş­vik ala­bil­me­si için eğer aç­tı­ğı bir da­va var­sa bun­dan vaz­ge­çil­me­si ge­rek­ti­ği kay­de­dil­di. Teş­vik al­dık­tan son­ra bi­le ME­B’­in mah­ke­me­ye ve­ril­me­si ha­lin­de ve­ri­len tüm teş­vik­le­rin ge­ri alı­na­ca­ğı vur­gu­lan­dı. Ders­ha­ne­ci ar­sa üze­rin­de bir ya­pı in­şa et­tiy­se bun­la­rın da Ha­zi­ne­’ye ak­ta­rı­la­ca­ğı be­lir­til­di. Ha­zi­ne­ye ve­ri­len bi­na ve ar­sa için ders­ha­ne­ci­nin hiç­bir hak ve taz­mi­nat ta­le­bin­de bu­lu­na­ma­ya­ca­ğı da mad­de­ler ara­sın­da yer al­dı.

Türk Eği­tim Sen Ge­nel Baş­ka­nı İs­ma­il Kon­cuk, ka­nu­nun tam an­la­mıy­la teh­dit ta­sa­rı­sı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Ders­ha­ne­ci­le­rin elin­den hu­ku­ki yol­la­ra baş­vur­ma­nın alın­dı­ğı­nı ifa­de eden Kon­cuk, “Bu mad­de ile yar­gı­ya git­mek de­za­van­taj­mış gi­bi gös­te­ri­li­yor. Bu mad­de ile ar­sa şan­ta­jı var. Ba­na da­va aç­maz­san sa­na ar­sa ve­ri­rim de­ni­le­rek ar­sa şan­ta­jı ya­pı­lı­yo­r” de­di.

HU­KUK DE­ZA­VAN­TAJ OL­DU

Ka­nun ile sa­de­ce ders­ha­ne­ci­ler de­ğil Mil­li Eği­tim bü­rok­rat­la­rı­nın da tas­fi­ye ile teh­dit edil­di­ği­ni di­le ge­ti­ren Kon­cuk, teş­vik al­mak is­te­yen ders­ha­ne­ci­le­rin ge­çi­ci 16’n­cı mad­de ile teh­dit edil­me­si­nin hu­kuk dev­le­tin­de ola­ma­ya­ca­ğı­nın al­tı­nı çiz­di. Kon­cuk, “Bu mad­de hak­la­rı­nı­zı yar­gı yo­lu ile ko­ru­ma­ya kal­kar­sa­nız si­ze ver­dik­le­ri­mi alı­rım. Hu­ku­ki hak­la­rı­nı­zı kul­la­nır­sa­nız bu si­zin için de­za­van­taj olur de­me­k” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

İn­san­la­rın her şart al­tın­da yar­gı­ya git­me­si ge­rek­ti­ği­ni ak­ta­ran Kon­cuk, Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’n­den ve Av­ru­pa İn­san Hak­la­rı Mah­ke­me­si­’n­den ka­nunun dö­ne­ce­ği­ni bil­dir­di. Kon­cuk şu ifa­de­le­ri kul­lan­dı: “Ders­ha­ne­ci­ler Ana­ya­sa’­nın hür te­şeb­büs hak­kı­na gü­ven­miş özel te­şeb­bü­se gir­miş­ler. Ana­ya­sal hak­lar ka­nun­la or­ta­dan kal­dı­rı­la­maz. Ders­ha­ne­ler kal­dı­rı­la­cak­sa ön­ce hür te­şeb­büs hür­ri­ye­ti­ni kal­dır­mak la­zım. Bu şan­taj, teh­dit ve tas­fi­ye ta­sa­rı­sı­na kar­şı­yız.”

Teşvik almayacağız

Özel Dershaneler Birliği Başkanı (ÖZDEBİR) Faruk Köprülü, teşvik diye bir şeyin olmadığını, yasada ‘verilir’ ifadesinin değil ‘verilebilir’ dendiğini kaydetti. Özel okula dönüşmek istemedikleri için teşvik almaya başvurmayacaklarını söyleyen Köprülü, “Hangi yatırımcı ihtimal olan bir teşvik için bu işe girer” dedi.

Kapatma faşist rejimde olur

AK Parti’nin yasaları kendine göre yaptığını ifade eden MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de ilgili maddenin şantaj olduğunu vurguladı.

Vatandaşa verilen hakların bir takım kıstaslara bağlanmasının doğru olmadığını dile getiren Yeniçeri, “İnsanları yasal düzenlemelerde korkutmaya hükümetin hakkı yok. Benim irademi yerine getirirsen sana şu imkanları veririm sen hukuku savunursan senin elinden imkanları alırım deniliyor” diye konuştu. Yeniçeri, dershane kapatmanın faşist rejimlerde olacağının altını çizdi.

<< Önceki Haber MEB'den dershanecilere büyük şok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER