Mahkeme yok, Türkiye'nin fişi çekildi

Yolsuzluk, kara para aklama ve rüşvet soruşturması sonrası askıya alınan hukuk düzeni, polislerin suçluya karşı elini zayıflattı. ÖYM'lerin kaldırılmasından bu yana polis Türkiye çapında hiçbir yasal dinleme yapamadı.

Mahkeme yok, Türkiye'nin fişi çekildi

Polisin delilden suçluya ulaşmasının en temel yollarından biri olarak görülen mahkeme kararıyla alınmış yasal dinlemeler, 17 Aralık'tan bu yana sağlıklı şekilde yapılamıyordu. Mahkemeler, dinleme taleplerini geri çevirdiği için operasyonlarını “dinleme”siz sürdüren polis, ÖYM’leri kaldıran yasa ile tüm dinleme kararları da geçersiz hale gelince bütün Türkiye’de telefonların fişini çekti. 

Şimdi gözler Ankara’da kurulacak “dinleme” mahkemesinde.

Özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasını içeren 22 maddelik Demokratikleşme Yasası’nın 6 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, daha önce ÖYM’lerce alınan tüm dinleme kararları da iptal edildi.

Habertürk'ün haberine göre Böylece Türkiye genelinde dinlenen yüz binlerce telefonun fişi çekildi. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından mahkemeler narkotik, mali, terör, asayiş ve organize şube müdürlüklerinin yürüttükleri operasyonlar için de dinleme kararlarına onay vermediği için polis bir süredir “dinleme” mekanizmasını kullanamıyordu. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından da bu mahkemelerdeki 5 bin 600 dosya ve 23 bin soruşturma ağır ceza mahkemelerine devredildi. Böylece bu dosyalar için daha önceki tarihlerde alınan dinleme kararları da iptal edildi. Son 2 yılda 1 milyon kişiyi dinleyen polis; şimdi uyuşturucu, terör, asayiş gibi suçlar dahil hiçbir suç kapsamında dinleme yapamıyor.

DİNLEME MAHKEMESİ

27 Şubat’ta yürürlüğe giren HSYK Yasası’na konulan bir hükümle, Türkiye genelinde dinleme ve teknik takip kararını verecek yeni bir mahkeme kurulması kararlaştırıldı. Türkiye’de sadece başkentte bulunacak mahkemenin adı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi olacak. Bu mahkemenin haricinde hiçbir mahkeme dinleme ve teknik takip kararı veremeyecek. Mahkeme üyeleri, HSYK 1. Dairesi tarafından belirlenecek. Mahkemede bir başkan, 2 üye hâkim olacak. Kararlar oybirliği ile alınacak. HSYK Yasası uyarınca bir kişi hakkında dinleme kararı verilebilmesi için somut delil şartı aranacak. Dinlemelerin süresi 2 ay olarak belirlendi. Süre bir kereliğine 1 ay daha uzatılabilecek.
<< Önceki Haber Mahkeme yok, Türkiye'nin fişi çekildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER