Muhalefetten, komisyon kararına ilk tepki

4 eski Bakan’la ilgili karar sonrası TBMM Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu’nun CHP ve MHP’li üyeleri basın toplantısı düzenledi.

Muhalefetten, komisyon kararına ilk tepki

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Türkiye siyaseti AKP’nin çoğunluk oyları ile kara bir gün yaşamaktadır. Hırsızlık yapan, yolsuzluk yapan, rüşvet alan herkesin aklanacağı yer mahkemelerdir. Bundan niye kaçıyorsunuz?” diye konuştu. Başbakan Davutoğlu için “Başbakan değilsin” diyen Gök, “Başbakanlık görevini yapan büyük ağabeyin sana talimat veriyor. O talimatlarla bu olayların daha fazla yukarılara gitmemesi için yapılan baskıya hepiniz teslim oldunuz.” dedi.

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun bugünkü oturumda haklarında rüşvet ve yolsuzluk çerçevesinde 11 ayrı suç isnadı bulunan dört eski bakanın Yüce Divan’da yargılanmasına gerek olmadığı yönünde karar çıktı. Komisyonun 5 muhalefet üyesinin olumlu oyuna karşın 9 AK Partili üyenin ‘hayır’ oyu kullanması sonrası dört bakanın Yüce Divan’da yargılanmaması kararı çıktı. Yaklaşık 3.5 saat süren Komisyon görüşmesinden CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve Meclis Soruşturma Komisyonu’nun CHP’li milletvekilleri basın toplantısı düzenledi. CHP olarak tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunmak için bütün vekillerin vicdanlarına güvendiklerini kaydeden Levent Gök, bir siyasetçinin en önemli sorumluluğunun Türkiye’deki tek bir kuruşun dahi yedirmemek ve kamu kaynaklarının denetlemek olduğunu vurguladı. CHP olarak komisyon üyelerini etkileme çabası içinde olmadıklarını ifade eden Gök, “Bugün Meclisimizde AKP’nin ve onun üstü cumhurbaşkanının talimatlarıyla TC tarihinin en ağır yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlık olaylarının nasıl talimatlarla kapatılmak istendiğine bizler de sizler gibi tanık olduk. Yapılan oylamada çıkan sonuç kesin bir sonuç olmamakla birlikte üzücüdür, vicdanları yaralayıcı mahiyettedir. Biz, AKP içinde dürüst, namuslu, vicdan sahibi arkadaşlarımızın olduğunu düşünüyorduk.” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE SİYASETİ İÇİN KARA BİR GÜN"

Bugün gelinen noktada iki hafta önce yapılması gereken oylamanın bugüne ertelenmesinin AK Parti’nin kendi uydurduğu düşmanla savaş içinde olduklarını gördüklerini ifade eden Levent Gök, "Bu vahim bir tablodur. Türkiye siyaseti AKP’nin çoğunluk oyları ile kara bir gün yaşamaktadır. Siyaset kurumuna güvenin artırılması gerekirken AKP’nin bu tahribatının uzun yıllar giderilmesi mümkün olmayacaktır." şeklinde konuştu.

Komisyondan çıkan kararla bakanların aklanmadığını ifade eden Levent Gök, bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi için CHP olarak önerge sunacaklarını kaydetti. Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan dört bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi hususunda "Bugün, AKP’nin Soruşturma Komisyonu yükseklerden, büyük abilerden gelen talimatı uygulamıştır. AKP’li milletvekillerinin bu rapor Meclis’e geldiği zaman nasıl bir tavır içerisinde olduklarını gösterecekleri gün yakındır." dedi.

"MAHKEMELERDEN NİYE KAÇIYORSUNUZ?"

Cumhuriyet tarihin en ağır yolsuzluk olayında iktidar partisinin başka algılarla bu hırsızlıktan kurtulacağını zannettiğini kaydeden Gök, AK Partili bakanlardan Yüce Divan’da yargılanma isteme cesareti göstermelerini istedi. "Biz mahkemelere güvenmiyoruz deme noktasına geldiyseniz siz devleti yönetemezsiniz. Bunu demekle işin içinden sıyrılamazsınız. Hırsızlık yapan, yolsuzluk yapan, rüşvet alan herkesin aklanacağı yer mahkemelerdir. Bakanlar için Yüce Divan’dır. Bundan niye kaçıyorsunuz?" diye konuştu.

"İBRETLE SEYREDİP, TARİHE NOT DÜŞECEĞİZ"

Anayasa Mahkemesi’nin dört yıl önce AK Parti tarafından kurulduğuna dikakt çeken Gök, AK Partili vekillere şu sözlerle seslendi: "Vicdan sahibi olduğunu düşünen, gece yastığına başını koyduğu zaman çocuğun nafakasını düşünen, annesinin babasının elini öpüp bu Meclis’e gelen, ‘senden Türkiye’nin çıkarlarını korumanı bekliyoruz’ denilen AKP’lilere sesleniyoruz. İşte gün geliyor. Birinci sınavı kaybettiniz. Türkiye’ye kötü örnek oldunuz. Köyünüze, ilinize alnınız açık bir şekilde dönecek misiniz, dönemeyecek misiniz? Bu konu oylanacak Meclis’te. İbretle seyredip, tarihe not düşeceğiz."

"OLAYLARIN YUKARILARA GİTMEMESİ İÇİN YAPILAN BASKIYA TESLİM OLDUNUZ"

Dört bakan hakkında ‘makul şüphe’yi de aşan delillerin olduğunu kaydeden Levent Gök, Başbakan Davutoğlu’nun ‘yolsuzluk yapanların kolunu kopartacağız’ sözünün altında kaldığını ifade eden Görk, Davutoğlu için "Başbakan değilsin. Başbakanlık görevini yapan büyük ağabeyin sana talimat veriyor. O talimatlarla bu olayların daha fazla yukarılara gitmemesi için yapılan baskıya hepiniz teslim oldunuz." şeklinde konuştu.

<< Önceki Haber Muhalefetten, komisyon kararına ilk tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER