Papa, Ortodoks ayininde

Papa, Aziz Andreas Yortusu'nda hazır bulundu...

Papa, Ortodoks ayininde

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Fener Rum Patrikhanesi'nde Patrik Bartholomeos'nun yönettiği Aziz Andreas Yortusu'nda hazır bulundu.

Papa Francis, 3 günlük yoğun Türkiye ziyaretinin son gününde Fener Rum Patrikhanesi'ndeki Ortodokslar için önemli bir gün olan ve Ortodoks kilisesinin kurucusu olarak kabul edilen Aziz Andreas Yortusu'nda (kutsal hafta) hazır bulundu. Sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında beraberindeki heyetle Patrikhane'ye gelen Papa'nın yorgun olduğu gözlendi. Kendisine ait koltuğa oturan Papa Francis, bir ara gözlerini kapayarak ayini dinledi. Papa, Türkiye ziyaretinin ardından akşam saatlerinde Vatikan'a hareket edecek.

Ziyaret neden 30 Kasım'da gerçekleşti?

Fener Rum Patrikhanesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre; İstanbul Rum Patriği Athenagoras ile Papa 6. Paul, 5 Ocak 1964'te Kudüs Zeytin Dağı'nda bir araya geldi. Buluşmanın ardından Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasındaki buzlar eridi. Kilise liderlerinin tarihi anlaşmasıyla sevgi ve inanç ilkeleri olarak diyalog süreci başladı. Söz konusu karşılıklı ziyaretler gerek Başpiskopos başkanlığında heyetler tarafından, gerekse kilise liderleri başkanlığında (Papa) anlaşılan tarihlerde Vatikan'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Vatikan'a gerçekleşiyor.

Bu çerçevede papaların Türkiye'ye ziyareti, Rum Patrikliği kurucusu olduğuna inanılan Aziz Havari Andreas yortusundan (kutsal hafta) dolayı 29-30 Kasım tarihlerine denk geliyor. Bu yıl da Papa Francis, rastgele seçilmiş bir tarihte değil, özelikle Aziz Havari Andreas yortusu günlerini tercih ederek Türkiye'ye geliyor. Bugün de Ortodokslar için özel bir anlamı olan bayram ayini yapılıyor.

CİHAN

<< Önceki Haber Papa, Ortodoks ayininde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER