Piri Reis haritasına dair ilginç iddia! Piri Reis haritası nerede?

Google'ın doodle yaptığı Piri Reis haritasının orjinali nerede?

Piri Reis haritasına dair ilginç iddia! Piri Reis haritası nerede?

Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google'dan Piri Reis doodle'ı... Ünlü arama motoru Google Piri Reis haritasının 500. yıldönümüne özel bir doodle yaptı. Doodle'da yer alan haritaya tıkladığınızda Piri Reis'e ilişkin bilgiler karşınıza çıkıyor. 

1513 yılında Osmanlı Amirali Piri Reis tarafından çizilmiş olan Piri Reis Haritası'nın İstanbul’da Topkapı Sarayı'nda muhafaza edildiği biliniyor. Fakat "Piri Reis Haritası’nın Şifresi’ adlı kitabın yazarı Metin Soylu haritaya dair ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. İşte Soylu'nun çok konuşulacak iddiası:

"Piri Reis’in haritası 9.11.1929 tarihinde Topkapı Sarayı Harem Dairesi’nde bulundu. Üzerinde ekmek kırıntıları olduğu görüldü. Demek ki birileri, zamanında bu haritayı sofra örtüsü olarak kullanmış. Harita 1513 yılında deri üzerine çizilmiş. O tarihten, bulunduğu 1929 yılına kadar aradan 416 sene geçmiş. Onca zaman içinde aslı yıpranmamış. Yıpransa ‘Muhteşem Süleyman Sergisi’ için Amerika’ya gönderilmez ve bir yıl boyunca oradaki çeşitli eyaletlerde sergilenmezdi. Hatta ardından da İngiltere ve Almanya’da sergilendi. Harita, 1988 yılında Türkiye’ye geri getirildiyse aradan geçen 25 yıllık kısa zaman diliminde nasıl yıpranmış olabilir? 1998, 2005 ve 2012 yıllarında Topkapı Sarayı neden bana hep ‘yıprandığı için depoya kaldırıldığını’ söyledi? 475 yıldır yıpranmayan, hatta sofra örtüsü olarak kullanılacak kadar sağlam olan Piri Reis Haritası 25 yılda bir anda nasıl yıpranıverdi?

Dünya Piri Reis Yılı başladı. Geçtiğimiz Ocak ayından beri sabırla bekledim ama harita sarayda sergilenmedi. Ben de tepki gösterdim. Bunun üzerine Topkapı Sarayı 23 Ocak-11 Şubat 2013 tarihleri arasında, topu topu 20 günlüğüne bir haritayı kamuoyuna açtı. Süre bitince de kaldırıldı ve yine depoya kondu. Sergilenen eser, 500 yıl önce çizilmiş Piri Reis Haritası değil. Orijinal eser, herhalde hâlâ Amerika’da. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e bir mektup yazdım. Kendisinin duyarlı davranacağını ve olayın perde arkasının araştırılması için talimat vereceğine gönülden inanıyorum."
<< Önceki Haber Piri Reis haritasına dair ilginç iddia! Piri Reis haritası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER