Polislere 'Böcek komplosu'na oybirliğiyle ret

Başbakan Erdoğan’ın ofisinde bulunduğu iddia edilen dinleme cihazıyla (böcek) ilgili soruşturmada polislere kurulan komplo yine mahkemeden döndü.

Polislere 'Böcek komplosu'na oybirliğiyle ret

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce serbest bırakılan ancak Başbakan’ın tepkisi ve savcının itirazı üzerine 5 polis hakkında çıkarılan yakalama kararını kaldırdı. Mahkemenin oybirliği ile aldığı kararla, 11 emniyet mensubu hakkında dava açılana kadar bir daha yakalama ve tutuklama kararı talep edilemeyecek. Mahkeme, gerekçesinde ciddi tespitlerde bulundu. TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporda belirlenen tarihe rağmen TOBB’a tekrar rapor yazdırıldığını ve dinleme cihazlarının bulunmasının üzerinden 2,5 yıl geçtikten sonra delillerin karartılmış olabileceğini belirtti. “Casusluk yok, örgüt bağlantısının olmadığı tespit edilmiştir.” diyen mahkemenin bu kararı, soruşturmaya dayanak yapılmak istenen suçlama olan casusluk ve örgüt iddialarını tamamen boşa çıkarıyor.

SKANDALLAR SARMALI

Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunduğu iddia edilen dinleme cihazına (böcek) ilişkin soruşturma hukuk skandallarına sahne oldu. Olayın üzerinden 2,5 yıl geçtikten sonra 17 Haziran 2014’te 11 emniyetçi gözaltına alındı. 6 emniyetçi, savcıya verdikleri ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 5’i  ise tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi, 5 polisi de serbest bıraktı. Ancak gözaltına alınıp serbest bırakılan emniyetçiler hakkında Başbakan Erdoğan tepki gösterdi. Bu tepki üzerine skandal bir gelişme daha yaşandı. Savcının, sanıkların serbest bırakılmasına yaptığı itirazı kabul eden Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi, emniyetçilerin yakalanmasına hükmetti. Bunun üzerine emniyetçilerin avukatı Mehmet Sürer karara itiraz etti.

Zaman'ın haberine göre, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bu itirazı dün kabul ederek 5 polis hakkındaki yakalama kararını kaldırdı. Mahkeme, gerekçesinde önemli tespitlerde bulundu. İşte mahkeme gerekçesinde vurguladığı hususlar:

Faturada isim ve tarih yok: Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı tarafından verilen kararda tutuklamaya gerekçe olarak gösterilen dinleme cihazı alımına ilişkin E.Ç.’nin adına düzenlendiği iddia edilen faturada bu şüphelinin adının ve soyadının olmadığı, faturanın ne zaman kesildiğine dair bir bilginin, bu faturadan önceki ve sonraki faturalar ile dip koçanlarının da bulunmadığı görülmüştür.

Gizli tanık ifadelerinde somut delil yok: Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dinlenen gizli tanık Hançer2014 ise ifadesinde aynen “Cihazlar üzerinde yapılan tahrifatlardan dolayı söz konusu ürünlerin benim çalıştığım firmadan alınmış olduğu ile ilgili şu an net bir şey diyemem.” şeklinde beyanda bulunmuştur. Fatura bilgileri ile tanık beyanlarına göre söz konusu fatura ile E.Ç.’nin dinleme cihazı aldığına ilişkin somut bir delil bulunmamaktadır. Dinleme cihazı aldığının kabul edilmesi halinde bile bu cihazın suça konu cihazlardan olduğuna dair yine somut bir delil bulunmamaktadır.

Delillerin karartıldığı iddiası var: Suça konu dinleme cihazlarının konulduğu tarihin 2011 tarihi olduğu belirtilmekle aradan 2,5 yıl geçtikten sonra delillerin karartılmasından da bahsedilmesi ve bu hususun tutuklama nedeni yapılması da mümkün değildir.

Herhangi bir terör örgütüyle bağlantıları yok: Polislerin herhangi bir yurtdışı casusluk, terör örgütü, suç işlemek için kurulmuş bir yapılanma ve yabancı devlet ve istihbarat kurumu ile bağlantılarının bulunmadığı tespit edilmiştir.


<< Önceki Haber Polislere 'Böcek komplosu'na oybirliğiyle ret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER