Siirt Emniyeti'nde skandallar zinciri

Kobani eylemleri sırasında birçok yerde yetersiz kalan, önceden gerekli istihbaratı almadığı gibi olaylara etkili müdahalede bulunamayan emniyet, çareyi paralel palavrasına sarılmakta buldu.

Siirt Emniyeti'nde skandallar zinciri

Birçok ilde olduğu gibi Siirt’te de ortalık savaş alanına döndü. 5 kişinin hayatını kaybettiği şehre, olaylarda büyük zarar gören esnafın girişimleri üzerine iki müfettiş gönderildi. Edinilen bilgilere göre, komşu illerde eylemler başlamış olmasına rağmen Siirt emniyet yetkililerinin hiçbir tedbir almadığı ortaya çıktı. Emniyet müdürlüğü, polislere silah kullanma emrini olayların ikinci günü akşam saatlerinde Özel Hârekat polisi vurulduktan sonra verdi. Siirt Emniyet Müdürlüğü’nde olaylardan önce yapılan küçük toplantıda, “DBP Siirt İl Başkanı Ata İnan’dan söz aldık, saldırı olmayacak.” denilerek şehirde olay yaşanmayacağına hükmedildi. Göstericilerin toplandığı noktalara Çevik Kuvvet ekipleri gönderilmedi. Ancak şehrin farklı noktalarında bulunan polis memurları, telsizden sürekli anonslar geçerek kendilerine saldırı yapıldığını aktardı. Buna rağmen emniyet müdürlüğü, karşılık verilmemesi emrini tekrar etti.

‘POLİS, EYLEMCİLERİ PROVOKE ETMESİN’ ANONSU

Zaman'ın haberine göre; polis, Güres Caddesi’ndeki işyerlerini yakan eylemcilere müdahaleye hazırlanırken Siirt Emniyet Müdür Yardımcısı Levent Sevinç, telsizden “Eylemcilere görünmeyin, geri çekilin. Polis eylemcileri provoke etmesin, ara sokaklara dağılsın.” talimatı verdi. Bunun üzerine lojmanlara çekilen polisler, kendilerini sapanlarla korumaya çalıştı. Bu sırada emniyet müdür yardımcısı telsizden şu anonsu geçti: “Polisin envanterinde sapan yok, kimse sapan kullanmayacak.” Olaylar şiddetlenince polis telsizinden Cumhuriyet Karakolu’nun ‘düşmek’ üzere olduğu anons edildi. Ardından Siirt Valiliği ve emniyet binasına 500 metre mesafede bulunan Kuyumcular Çarşısı’nda bazı işyerlerinin yağmalandığı belirtildi. Esnafın yardım çağrılarına, “Ekibimiz yok, yardım edemeyiz.” karşılığı verildi. Olaylardan sonra tepkilerin hedefi haline gelen Siirt Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bir operasyon düzenledi. Olayla ilgisi olmadığı halde gözaltına alınan bazı kişiler savcılık tarafından serbest bırakıldı. Müfettişlerin Siirt’e geleceğini öğrenen emniyet, bu kez, “Olayları paralel polisler engellemedi” söylemini geliştirdi. Sorumluluğu olmayan bazı polis müdürlerine ve amirlerine soruşturmalar açıldı. Olaylar yaşandığı sırada bayram izninde olan polislerin listesi çıkarılarak, bütün suç bu kişilere yıkıldı. Söz konusu polislerin bilerek izne ayrıldığı havası oluşturuldu. Ancak aynı dönemde Siirt Emniyet Müdürü Metin Özkan ile terör ve istihbarattan sorumlu müdür yardımcısı Tan Sağoğlu’nun da izinde olduğu öğrenildi. Emniyet Müdürü Özkan, olayların ikinci günü yani 8 Ekim’de Siirt’e geldi. Yardımcısı Tan Sağoğlu ise olaylar tamamen bittikten sonra şehre döndü.

TEM ŞUBESİ, OLAYLARI TELSİZDEN ÖĞRENDİ

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra istihbarat ve TEM şubesinin tasfiye edildiği Siirt’te çarpıcı bir hadise daha yaşandı. Siirt Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, olaylardan önce hiçbir bilgi alamadı. TEM, olayların başladığından telsiz anonslarıyla haberdar oldu. 3 kişinin öldüğü Kurtalan ilçesinde ise gerginlik başladığı anda ilçe emniyet müdürü takviye ekip ve Çevik Kuvvet desteği istedi. Ancak bu talebe 2 saat geç cevap verildi. 2 saatlik gecikmenin yaşandığı saatlerde 3 vatandaş hayatını kaybetti.
<< Önceki Haber Siirt Emniyeti'nde skandallar zinciri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER