Süleyman Şah Türbesi iddiası ortalığı karıştırdı

Taraf Gazetesi, IŞİD’in Musul Konsolosluğu’nda rehin aldığı 49 personele karşılık Süleyman Şah Türbesi’ni istediğini ve hükümetin de kabul ettiğini yazdı.Siyaset dünyasından tepki yağdı.

Süleyman Şah Türbesi iddiası ortalığı karıştırdı

Gündeme bomba gibi düşen iddiayı Dışişleri Bakanlığı kesin bir dille yalanlamazken haberi sorumsuzluk olarak nitelendirdi. Siyaset dünyasından tepki yağdı.

Gazetenin haberinde pazarlığın perde arkası şöyle anlatıldı: Daha önce, rehineler karşılığında Türkiye’den para, silah talebinde bulunan IŞİD, bu kez gözünü, Türkiye’nin kendi sınırları dışındaki tek toprağı olan, Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’ne dikti. Taraf’ın hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Suriye’de hâkimiyet sahasını genişleten IŞİD, 49 rehinenin serbest bırakılması karşılığında Suriye’nin Halep kentine bağlı Karakozak Köyü sınırları içinde yer alan Süleyman Şah Türbesi’nin üç hafta içinde boşaltılmasını istedi. IŞİD, boşaltılmaması hâlinde türbeye saldırıda bulunabileceklerini de belirtti.

IŞİD ile çatışmak istemeyen AKP Hükümeti, Süleyman Şah Türbesi’nin boşaltılmasına yeşil ışık yaktı. Hükümet bu konudaki kararını Genelkurmay Başkanlığı’na iletti. Ancak bu talimat, Genelkurmay’a IŞİD’in talebi olarak aktarılmadı.

Hükümet, IŞİD’in Süleyman Şah Türbesi’ne olası saldırı ihtimaline karşılık, türbenin boşaltılması gerektiğini Karargâh’a iletti. Genelkurmay da, hükümetten gelen talimat üzerine, çekilme için bir ön hazırlık yaptı. Ancak çekilme işlemi henüz başlamadı. Kamuoyuna da, olası bir çatışmanın önlenmesi için boşaltıldığı yönünde mesaj verilecek.

İddia Meclis’e taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Süleyman Şah Türbesi ile ilgili iddiayı Meclis gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle verilen önergede şu sorular yöneltildi: “IŞİD terör örgütünün 49 vatandaşımızı serbest bırakma karşılığında AKP Hükümetinin, Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu ve Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasını IŞİD terör örgütüne verdiği iddiası doğru mudur? Bunun için  Genelkurmay Başkanlığı’na Süleyman Şah Türbesi’nin boşaltılması talimatının iletildiği iddiası doğru mudur? IŞİD terör örgütüne Süleyman Şah Türbesi’nin de yer aldığı 10 bin 96 metrekarelik topraklarımızın tamamı veya bir kısmı verilmiş midir?”

Gereği yapılır demişti

Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, 25 Mart 2014’te Sü­ley­man Şah Tür­be­si­’ne yö­ne­lik teh­dit ile il­gi­li so­ru­ya şöy­le ce­vap ver­miş­ti: “Böy­le bir yan­lış­lık ola­cak olur­sa ge­re­ği ney­se ya­pı­la­cak­tır. Bu top­rak­lar­da ya­pı­la­cak bir sal­dı­rı ay­nen Tür­ki­ye­’ye ya­pıl­mış bir sal­dı­rı­dır.” Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Ah­met Da­vu­toğ­lu ise şun­la­rı söy­le­miş­ti: “Su­ri­ye re­ji­mi de, alan­da­ki bü­tün grup­lar da bil­me­li­dir­ler ki; Tür­ki­ye top­rak­la­rı­na her­han­gi bir şe­kil­de söz ko­nu­su ola­bi­le­cek bir yan­lış yak­la­şım ve­ya mü­da­ha­le, ce­va­bı­nı, mu­ka­be­le­si­ni gö­rür ve ora­da­ki Meh­met­çik­le­ri­mi­zin gü­ven­li­ği, bi­zim için 75 mil­yon va­tan­da­şı­mı­zın gü­ven­li­ği­dir. O ba­kım­dan her tür­lü ted­bir alın­mış­tır.”

Dışişleri: Haberler büyük sorumsuzluk örneği

Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı Ta­raf Ga­ze­te­si­’nin gün­de­me ta­şı­dı­ğı id­di­a ile il­gi­li açık­la­ma yap­tı. Ha­be­ri ke­sin bir dil­le ya­lan­lamak­tan ka­çın­ma­sı dik­kat çe­ker­ken şu ifadeler kullanıldı: “Bu­gün (21 Ağus­tos) ba­zı ba­sın-ya­yın or­gan­la­rın­da Mu­sul Baş­kon­so­los­lu­ğu­muz per­so­ne­li­nin re­hin alın­ma­sı ko­nu­su et­ra­fın­da or­ta­ya atı­lan asıl­sız id­di­alar bü­yük bir so­rum­suz­luk ör­ne­ği­dir. U­lu­sal gü­ven­lik ve va­tan­daş­la­rı­mı­zın se­la­me­ti gi­bi ko­nu­la­rın is­tis­ma­rı hiçbir şe­kil­de ka­bul edi­le­bi­le­cek ve ba­sın öz­gür­lü­ğü çer­çe­ve­sin­de ele alı­na­bi­le­cek bir dav­ra­nış de­ğil­dir. Böy­le­si­ne has­sas bir ko­nu­da ga­ze­te­ci­lik ve ba­sın ah­la­kı­na uy­gun ha­re­ket edil­me­li, mes­net­siz, spe­kü­la­tif ve so­rum­suz­ca ya­yın­lar­la ka­mu­oyu­nun  yan­lış yön­len­di­ril­me­sin­den özen­le ka­çı­nıl­ma­lı­dır. Tüm ba­sın-ya­yın ku­ru­luş­la­rı­nı bu ko­nu­da ge­re­ken du­yar­lı­lı­ğı gös­ter­me­ye, ka­mu­oyu­mu­zu da bu tür ya­yın­la­ra iti­bar et­me­me­ye da­vet edi­yo­ruz. Mu­sul Baş­kon­so­los­lu­ğu­muz per­so­ne­li­nin en kı­sa za­man­da sağ sa­lim ül­ke­mi­ze dön­me­le­ri­nin sağ­lan­ma­sı için il­gi­li tüm ku­ru­luş­la­rı­mız eş­gü­düm ha­lin­de ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dür­mek­te­dir.”

‘Dış politika reel olmaktan çıktı’

CHP İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Os­man Ko­ru­türk: Böy­le bir pa­zar­lı­ğın ol­ma­ma­sı la­zım. Hü­kü­met re­hi­ne kri­ziy­le Tür­ki­ye­’yi çok zor du­ru­ma sok­tu. Ge­rek­li ted­bir­ler za­ma­nın­da alın­ma­dı­ğı için Tür­ki­ye çok zor du­ru­ma so­kul­du. Hü­kü­met işin için­den çı­ka­mı­yor an­la­şı­lan. İş top­rak ta­le­bi­ne ka­dar gel­di. Ora­sı Türk top­ra­ğı, baş­ka bir top­rak­tan fark­lı de­ğil.

MİSTİK OLDU

MHP An­ka­ra Mil­let­ve­ki­li Öz­can Ye­ni­çe­ri: Sü­ley­man Şah Tür­be­si AK­P’­nin üs­tü­ne ta­pu­lu olan bir tür­be de­ğil. Tay­yip Er­do­ğan ve ar­ka­daş­la­rı­nın ağ­zı­na al­mak­tan çe­kin­di­ği Türk mil­le­ti­nin ec­da­dı­nın top­ra­ğı­dır. Ge­nel­kur­may da­hil hiç kim­se­nin o top­rak­lar üze­rin­de ta­sar­ruf ka­ra­rı al­ma hak­kı yok­tur. Ça­nak­ka­le­’de an­ne­ler ağ­la­ma­sın ya da in­san­lar öle­cek di­ye Ça­nak­ka­le­’yi tes­lim et­mek ne an­la­ma ge­li­yor­sa bu­gün de Sü­ley­man Şah Tür­be­si­’ni tes­lim et­mek ay­nı an­la­ma ge­lir. Tür­ki­ye hav­la­yıp ısır­ma­yan bir po­li­ti­ka iz­li­yor ve bu yüz­den­de kim­se Tür­ki­ye­’yi cid­di­ye al­mı­yor. Da­vu­toğ­lu dış po­li­ti­ka de­ğil düş po­li­ti­ka­sı uy­gu­lu­yor. Dış po­li­ti­ka re­el ol­mak­tan çık­tı mis­tik ol­du.

REZALET BİR DURUM

HDP Di­yar­ba­kır Mil­let­ve­ki­li Al­tan Tan: İf­las eden Tür­ki­ye dış po­li­ti­ka­sı­nın ne­re­ye git­ti­ği­ni ne yap­tı­ğı­nı bil­mi­yo­ruz. Or­ta­do­ğu­’da on­lar­ca ör­güt­le iliş­ki­ye gir­di­ler, or­ta­lı­ğı kar­ma ka­rı­şık et­ti­ler. Biz bun­la­rı AB­D’­de, Al­man­ya­’da, Ka­ta­r’­da or­ta­ya çı­kan bel­ge­ler­den öğ­re­ni­yo­ruz. 49 dı­şiş­le­ri gö­rev­li­si ay­lar­dır re­hin. Baş­ba­kan ve Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı is­ti­fa et­mi­yor ak­si­ne ödül­len­di­ri­lip baş­ba­kan ya­pı­lı­yor. Sü­ley­man Şah Tür­be­si­’nin pa­zar­lık ko­nu­su ya­pı­lıp ya­pıl­ma­dı­ğı­nı bil­mi­yo­rum an­cak ya­pıl­mış­sa re­za­let bir du­rum.

CİDDİYE ALINMALI

SP Ge­nel Baş­ka­nı Mus­ta­fa Ka­ma­lak: Bu ha­be­rin doğ­ru ol­ma­ma­sı­nı te­men­ni ede­rim. Za­man her şe­yi net ola­rak or­ta­ya çı­ka­rır. Hü­kü­met bu alan­da pa­zar­lık ya­pı­yor mu bil­mi­yo­rum ama yap­ma­ma­sı­nı te­men­ni ede­rim. Ga­ze­te key­fi ola­rak böy­le bir ha­be­ri yap­maz, yap­ma­ma­sı la­zım. Böy­le bir id­di­a var­sa id­di­ayı cid­di­ye al­mak la­zım.

Osman Gazi’nin dedesi yatıyor

Caber Kalesi, Süleyman Şah Türbesi ve Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun bulunduğu arazi, Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası. Bölge Halep’te yer alıyor. Türbede, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası olan Süleyman Şah’ın ve iki askerinin mezarları bulunuyor. 20. Zırhlı Tugayı 3. Hudut Alay Komutanlığı Hudut Taburuna bağlı askerler tarafından korunan türbe, Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması gereğince Caber Kalesi ve türbe müştemilâtı ile berâber Türkiye toprağı olarak kabul edildi.

TEHDİT ETMİŞLERDİ

Türkiye bugüne kadar toprağını, bayrağını çekerek ve muhafız bulundurarak korudu. 13 Mart 2014’te türbenin bulunduğu bölge IŞİD’in kontrolüne geçti. 20 Mart 2014’te IŞİD, YouTube üzerinden yayımladığı bildiride üç gün içinde boşaltılmadığı taktirde türbeyi yerle bir edecekleri tehdidinde bulundu. TSK bölgeye araç ve bordo bereli asker gönderdi.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Süleyman Şah Türbesi iddiası ortalığı karıştırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER