TBMM Özgürlüğe 'EVET' DEDİ

Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur görüşmeleri tamamlandı.

TBMM Özgürlüğe 'EVET' DEDİ

Üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılmasını öngören ve AK Parti ile MHP'nin birlikte verdiği Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur oylamaTBMM Genel Kurulu'nda tamamlandı. Bugünkü oturumu TBMM Başkanı Köksal Toptan yönetti. İlk turda olduğu gibi ikinci turda da maddeler tek tek oylandı. Daha sonra maddenin tamamı üzerine yapılan oylamada 411 milletvekili özgürlüğe evet dedi. Değişikliğe 103 milletvekili red oyu verdi. 1 oy çekimser 2 oy boş 1 oyda geçersiz çıktı. Değişiklik pazartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilecek. Gül referanduma gitmeye gerek duymaz ise onaylayıp değişikliklerin yürürlüğe girmesini sağlayabilir.

MECLİSTEN DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

15:05 - Anayasa değişikliğinin bütünü için yapılan oylamada rekor bir rakamla geçti. 411 milletvekili Özgürlüğe evet derken 103 milletvekili red oyu verdi. 1 oy çekimser 2 oy boş 1 oyda geçersiz çıktı.

TEKLİFİN TAMAMI

KABUL: 411 RED: 103 ÇEKİMSER: 1 BOŞ: 2 GEÇERSİZ: 1 14:45 - Oy kullanma işlemi sona erdi. Oyların sayımına geçildi. 14:32 - Teklifin tamamının gizli oylamasına geçildi. Milletvekilleri oy kullanıyor. 14:32 - TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, 3. madde kabul edildi.

3. MADDE

KABUL: 411 RED: 102 ÇEKİMSER: 1 BOŞ: YOK 14:17 - Oy verme işlemi sona erdi. Oyların sayımına geçildi. 14:03 - 3. maddenin gizli oylamasına geçildi. Oylamaya Adana ilinden başlandı. Milletvekilleri oylarını kullanıyor. 13:56 - CHP Ankara milletvekili Nesrin Baytok konuşma yaptı. Baytok, "Laiklik ilkesinin ortadan kadırılması planı adım adım uygulanacaktır. Bu işler halat gererek, bomba atarak olmaz, bugün burada bombanın pimi çekilmek isteniyor. Bu siyasi rant kavgasından başka bir şey değildir. Bu gidiş çok yanlış ve tehlikeli bir gidiştir. Bizden söylemesi..." dedi. 13:53 - DTP Batman milletvekili Bengi Yıldız konuşma yaptı. Yıldız, "Temel hak ve özgürlükleri düzenleyen yasal değişiklikler için toplumun tüm katmanlarının süreci dahil edilmeleri gerekir yoksa bugünkü gibi toplumu geren, kutuplaşmaya iten ve biraz da yapay gündemler oluşturularak hem parlamentonun hem de toplumun enerjisini boş yere harcamış oluruz." şeklinde konuştu. 13:52 - Yarım saatlik aranın ardından, teklifin yürürlük maddesi olan 3. madde üzerindeki önergelerin görüşmelerine geçildi. 13:22 - TBMM Başkanı Toptan oturuma yarım saatlik ara verdi. 13:22 - TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, 2. madde kabul edildi.

2. MADDE

KABUL: 403 RED: 108 ÇEKİMSER: 2 BOŞ: 5 13:08 - Oy verme işlemi sona erdi. Oyların sayımına başlandı. 12:49 - 2. maddenin gizli oylamasına geçildi. Oylamaya Adana ilinden başlandı. Milletvekilleri oylarını kullanıyor. 12:44 - İçli ve Bilhun'un aynı içeriğe sahip ömergesi yapılan oylama sonucu reddedildi. 12:39 - DSP Eskişehir milletvekili Tayfun İçli konuşma yaptı. İçli, "Siz bu teklifle başörtüsü meselesini içinden çıkılmaz bir hale dönüştürdünüz." dedi. 12:33 - CHP İstanbul milletvekili Bihlun Tamaylıgil konuşma yaptı. Tamaylıgil, "Bugün eşitlik diyenler 2004'te kadın erkek eşitliği lehine yapılması istenen anayasa değişikliği için ne yapmışlardır? O gün neden susutunuz? Biz bugün burada Cumhuriyetin başına türban takılarak nasıl tahrip edileceğini, rejimin başına nasıl çuval geçirileceğini düşünen bir iktidarın oyununu tartışıyoruz." şeklinde konuştu. 12:31 - İkinci maddenin görüşülmesine başlandı. Sunulan önergeler okundu. 12:30 - TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, 1. madde kabul edildi.

1. MADDE

KABUL: 403 RED: 107 ÇEKİMSER: 4 BOŞ: 5 12:05 - Oy verme işlemi sona erdi. Oyların sayımına başlandı. 11:41 - 1. maddenin gizli oylamasına geçildi. Oylamaya Adana ilinden başlandı. Milletvekilleri oylarını kullandı. 11:37 - Meclis Başkanı Toptan oylamayı başlatmak üzere, kuralları tekrarladı. 11:35 - DTP Bitlis milletvekili Hasip Kaplan konuşma yaptı. Kaplan, "Meclis iradesini ve grubumuza 2 milyon oy veren seçmenimizi dışlayıcı anlayışı burada tekrar kınıyorum ve bu gerginlik ortamının baş sorumlusu olan iktidar partisine sesleniyorum, oturun bir daha düşünün, bin defa düşünün. Hiç kimsenin bu ülkeyi laik-antilaik kamplaşmasına getirmeye hakkı yoktur." şeklinde konuştu. 11:33 - TBMM Başkanı Toptan, oturumun ikinci birleşimini açtı. 11:23 - TBMM Başkanı Kamer Genç'i, "Meclis'i böyle provakosyana davet edemezsiniz. Lütfen yerinize oturunuz" diyerek uyardı. Fakat Kamer Genç konuşmaya devam etmek isteyince Toptan oturuma ara verdi. 11:15 - Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç konuşma yapıyor. Genç, "Anayasa'nın şah damarını kesecek böyle bir teklifin komisyondan bile geçmemesi gerekirdi. Kanla kurulmuş olan bu Cumhuriyet yıkılmaya çalışılırken biz buna seyirci mi kalacağız? Bu bir mücadeledir. Bu laik Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kadırma çabasıdır. Tarih sizi affetmez. Laik Türkiye Cumhuriyeti'ni ilk tur oylamada yoğun bakıma soktunuz, bugün öldüreceksiniz. Muhalefet partilerini harekete geçmeye davet ediyorum. Gelin bu kürsünün etrafında toplanalım. Bu yasayı buradan çıkarmayalım. Bu ülkenin gerçek laikliği savunanları bu iş lafla yapılmaz. Eylemle olur." şeklinde konuştu.

KAMER GENÇ’İN AÇIKLAMALARININ VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

11:08 - CHP İzmir milletvekili Canan Arıtman konuşma yaptı. Arıtman, "Ülkemizin Ortadoğu karanlığına çekilmesine asla izin vermeyeceğiz. Milletvekili yeminine sadakat gösterecek tüm vekilerin önünde saygıyla eğiliyorum." dedi. 11:06 - Aralarında CHP Milletvekili Canan Artıman, Nesrin Baytok ve Tunceli bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in bulunduğu muhalefet partili vekillerin oylamanın iptaline ilişkin verdiği önergeler Burhan Kuzu'nun Başkanlığı'ndaki Anayasa Komisyonu'na sunuldu. Kuzu verilen tellifleri reddetti. 11:02 - TBMM Başkanı Köksal Toptan oturumu başlattı ve açılış konuşmasını yapıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılamıyor. AK Parti ve MHP'nin üzerinde uzlaşarak TBMM Başkanlığı'na verdiği ve geçtiğimiz hafta Anayasa Komisyonu'nda sert tartışmalardan sonra kabul edilen değişiklik teklifi, Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklifin 1. maddesi, Anayasa'nın 10. maddesinde değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklifle, Anayasa'nın 'Kanun Önünde Eşitlik' başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, "ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi eklenecek. Maddenin değişiklikten sonraki son şekli şöyle olacak: "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır." Teklifle, Anayasa'nın 42. maddesinde de değişiklik yapılması öngörülüyor. Anayasa'nın 'Eğitim ve Öğretim Hakkı ve Ödevi' başlıklı 42. maddesinde yapılacak değişiklik şu şekilde olacak: "42. maddenin 6. fıkradan sonra gelmek üzere 7. fıkra olarak, ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir.'' ibaresi eklenecek. Anayasa değişiklik teklifine AK Parti, MHP ve DTP destek veriyor. İlk tur oylamada teklifin 1. maddesi 401, 2. ve 3. maddesi 404 oy olmıştı. Anayasa'nın 175. maddesine göre teklifin kabulü için TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu olan 330 milletvekilinin oyunu alması yeterli olacak. Ancak bu durumda Cumhurbaşkanı değişikliği bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e iade etmeyip onaylarsa değişiklik doğrudan referanduma gidecek. Referanduma gitmeden kabul edilmesi için TBMM üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 milletvekilinin teklife evet oyu vermesi gerekiyor. 367 ve üzerinde bir oyla kabul edilse bile Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliğini referanduma götürebilecek. Teklifin 367 ve üzerinde bir oyla kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önünde 3 seçenek bulunacak. Cumhurbaşkanı Gül, değişikliği Meclis'e iade edebilecek, referanduma götürebilecek veya onaylayabilecek. Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra değişiklik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
<< Önceki Haber TBMM Özgürlüğe 'EVET' DEDİ Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER