TEOG velilerine 'ikna odası' iddiası

TEOG sonrası nakil şartına direnen velilerin, baskıyla ikna edilmeye çalışıldıkları iddia edildi...

TEOG velilerine 'ikna odası' iddiası

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, TEOG sınavına giren 8’inci sınıf özel okul öğrencilerine getirilen ‘nakil’ şartı uygulamasına direnen velilere ‘ikna odası’ hazırlandığını ileri sürdü.

TEOG sınavına giren 8. sınıf özel okul öğrencilerine zorunlu nakil şokunu ortaya çıkaran, Havutça’ya veli ve öğrencilerden tepki telefonları yağdı. Aynı zamanda TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi olan fakat uygulamadan haberi olmadığını belirten CHP’li Havutça, olayın takipçisi olacağını belirtti.

İNSANIMIZ ETKİLENİR

Havutça, özel okul öğrencilerinin yerleştirmenin ardından nakil yapmamaları için MEB tarafından ikna edilmeye çalışacağını ileri sürerek “Bizim insanımız devletin görevlilerini ya da müdürü karşısında görünce şaşırır etkilenir, ‘başıma bir şey gelir’ diye korkar. Kayıt yaptırdıktan sonra pek çok insan bu korkuyla nakil yapmak istemeyebilir, geri dönmeyebilir” dedi.

Uygulamayla kamuoyunda Türk okulları olarak bilinen özel okulların hedef alındığını vurgulayan Havutça, “Vatandaşın ‘Türk okulları’ diye bildiği özel okullar açık hedef. Bana göre ise, hükümet tüm özel okulları hedeflemiş durumda” dedi.

TÜRK OKULLARI AÇIK HEDEF

Bakan Nabi Avcı’ya yazılı başvuru yaparak kaosun durdurulmasını isteyen Havutça, “Yapılmak istenen belli. Okullara yazı gönderilerek ‘başarılı öğrencileri imam hatiplere kaydettirmek için çalışın’ denmiş. Gitmek isteyen gider, istemeyeni niye zorluyorsun” diye konuştu.

Uygulamayla ‘Türk okulları’ olarak bilinen özel okulların hedef alındığını söyleyen Havutça, “Vatandaşın ‘Türk okulları’ diye bildiği özel okullar açık hedef. Bence de hükümet tüm özel okulları hedeflemiş” dedi.

Kendi okullarına gidememe riski yüzünden öğrencilerin de endişeli olduğunu söyleyen Havutça, “Anayasal hak olan eğitimde, üstelik çocuk üzerinde baskı olabilir mi? Nakil olsa bile özel okula giden çocuk niye imam hatipten ya da teknik liseden nakilli görünsün” dedi.

‘KAOSU DURDURUN’

Havutça, Bakan Avcı’ya yazılı başvurusunda özetle şu ifadeleri kullandı: “MEB olarak ‘kaos’ yarattığınızın farkında olmadığınız gibi, veli ve öğrenciler üzerinde tedirginlik yarattınız. Eğitim sisteminde ne ilk ne son olan yarattığınız kaoslardan biri olan bu uygulamadan vazgeçip düzenleme derhal yürürlüğe koyulmalıdır.”

NE OLMUŞTU?

Bugün'ün haberine göre; Özel okul yönetimleri, öğrenci ve velilere, MBE’in 4 Ağustos tarihli “2014 yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”na göre önce tercih yapmalarını, yerleştirme olduktan sonra “nakil” ile kendi okullarına dönebilecekleri bildirildi.

ÖĞRETMENLER KEYFİ YÖNLENDİRİLECEK

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Zuhal Topcu, Torba yasanın mecliste kabul edilen 98 ve 99. maddelerine bakıldığında eğitimin içinden çıkılmayan sorunlarını daha karmaşık hale getireceğini ileri sürdü.

‘USUL VE ESASLAR...’

Topcu, yapılan değişiklikle ‘öğretmenlerin yer değişikliğine ilişkin usul ve esaslar bundan sonra yönetmelikle belirleneceğine dikkat çekerek, bu durumun artık keyfi uygulamaların olacağı anlamına geldiğini de söyledi.

Öğretmen atamalarının sürekli seçim malzemesi olarak kullanıldığını da belirten Topcu, “Ne zaman seçimler yaklaşsa mutlaka öğretmen kadroları ilan ediliyor, özellikle seçimlere yakın bir zamanda atamalar, 30 binlik, 40 binlik. Hem öğretmen adaylarının hem de bu atamaların bir seçim malzemesi olarak kullanılmaması gerek” dedi.
<< Önceki Haber TEOG velilerine 'ikna odası' iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER