Türkçe Olimpiyatlarıyla ilgili Valilikten tarihe geçecek yasak

Türkçe Olimpiyatlarının Almanya Düsseldorf’taki kapanış programından önce İzmir Valiliği tarihe geçecek bir yasağa imza attığı ortaya çıktı.

Türkçe Olimpiyatlarıyla ilgili Valilikten tarihe geçecek yasak

AKP’li belediye ve valilikler sudan bahanelerle mekân vermedi, Türkçe Olimpiyatları bu yıl ilk defa yurtdışında yapıldı.

Olimpiyat coşkusunu yaşamak isteyenler Romanya’daki finalleri semtlerinde kurdukları dev ekranlardan izledi. Ancak Almanya Düsseldorf’taki kapanış programından önce İzmir Valiliği tarihe geçecek bir yasağa imza attı, toplu izlemenin önüne geçmek için, sinevizyon, barkovizyon veya sahne kurmak suretiyle yapılacak etkinlikleri bir yazı ile yasakladı.

İzmir’de, bu kez Türkçeyi barış ve sevginin ortak dili yapanlara sokak ve meydanlar yasaklandı. Neredeyse her gün gece 24.00’e kadar sokak düğünü ya da konserlerin olduğu İzmir’de valilik, Almanya’da yapılan Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış törenlerinin toplu halde izlenmesinin önüne geçmek için, umumi ve umama açık yerler ile açık ve kapalı alanlarda sinevizyon, barkovizyon veya sahne kurmak suretiyle yapılacak etkinlikleri yasakladı.

POLİS VE JANDARMAYA MÜDAHALE EMRİ

Polis, jandarma ve kaymakamlıklara gönderilen yazıda, bu tür etkinliklerin hazırlık aşamasında veya fark edildiği anda müdahale edilerek sonlandırılması, düzenleyenler hakkında adli/idari işlem yapılması emri verildi.

Valiliğin gönderdiği yazının kaymakamlık, emniyet ve jandarmaya ulaşmasının ardından daha önce izin verilen tüm programlar, polisin ‘işlem yaparız’ uyarısı üzerine iptal edilmek zorunda kaldı.

YASAĞA DAYANAK GÖSTERİLMEDİ

Yasağa gerekçe olarak gösterilen yazı İzmir Vali Vekili Mustafa Harputlu’nun imzasıyla 20 Haziran 2014 tarihinde merkez ve dış ilçe kaymakamlıkları ile polis, jandarmaya gönderildi. Valiliğin gönderdiği yazının kaymakamlık, emniyet ve jandarmaya ulaşmasının ardından daha önce izin verilen Çiğli (Kasaplar Meydanı), Karabağlar (Eskiizmir Pazaryeri), Buca (Kaynaklar), Gaziemir, Bornova ve Bozyaka’daki tüm programlar, polisin ‘yapamazsınız, yaparsanız hakkınızda işlem yapılır’ şeklindeki baskısı üzerine iptal edildi. Polis, günler öncesinden izin alarak programları düzenleyenlere yasak emrini valiliğin verdiğini söyledi ancak yasağa dayanak olan yazıyı göstermedi.

Türkçe Olimpiyatları’nın kapanışıyla ilgili daha önce Eskiizmir Pazaryeri için alınan iznin iptal edilmesi üzerine buradaki program, Eskiizmir Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin önünde gerçekleştirilebildi.

Valilik emriyle pazaryerindeki etkinliğin iptal edilmesi nedeniyle daha önce planlanan Mehter yürüyüşü ve barkovizyon gösterisi yapılamadı. Sadece dernek önüne konulan büyük ekran televizyondan Almanya’daki kapanış töreni izlendi.

Zaman

<< Önceki Haber Türkçe Olimpiyatlarıyla ilgili Valilikten tarihe geçecek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER