Türkiye bu değişikliği konuşuyor!

Türkiye, 7 bin kişinin dinlendiği iddialarını tartışırken, komisyondan geçen MİT tasarısıyla, ülkedeki bütün dinlemeler tek bir hakime bağlandı. Artık iktidarın ‘tehlikeli’ gördüğü herkes dinlenebilecek

Türkiye bu değişikliği konuşuyor!

Taraf Gazetesi'nde yer alan habere göre, On beş maddelik MİT Kanun teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu’nda pazar gece yarısı, AK Parti’lilerin verdiği dokuz önerge sonucu yapılan değişikliklerle kabul edildi. Cuma günü de Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan kanun tasarısında yapılan değişikliklerle MİT’e dokunan yanacak.

MİT’E ÖZEL HÂKİM
Teşkilatın birini dinlemesi, teknik takibe alması için üç üyeli ağır ceza mahkemesinin oybirliğiyle bu yönde karar vermesi şartı getirilmişti. Ancak teklifte yapılan değişiklikle MİT’in dinleme taleplerini karara bağlamak için Ankara’daki özel ağır ceza mahkemesindeki tek hâkim yetkili kılınacak. Bu, MİT’in koordineli çalışacağı tek hâkim ile istediği herkesi, istediği süre boyunca dinleyebilmesi demek.

MİT’in görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri açıklayan ve yayanlar hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar olan cezanın üst sınırı 9 yıla indirildi. Cezanın alt sınırı ise 3 yıl olarak korundu. Böylece, hâlen tutuklama yasağı 2 yıl ve altındaki cezalar için görüldüğü için basın suçları, yine tutuklama nedeni olarak korundu. Oysa alt sınır 2 yıla indirilseydi, MİT’le ilgili herhangi yayında tutuklama olmayabilecekti.

PATRON,MÜDÜR, MUHABİR-MATBAACI

Daha önemlisi, değiştirilerek kabul edilen teklifte, MİT’le ilgili herhangi bilgi-haber paylaşımı yapılması halinde muhabirden, patrona, müdürden matbaacıya kadar herkesin hapse konulabilmesi esası korundu. Oysa mevcut basın yasasında MİT’le ilgili yayınlar nedeniyle sorumluluk haberi yapan muhabir ile gazete sorumlu yazıişleri müdürü ile sınırlıydı. Artık; “MİT’in görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin bilgi ve belgelerin radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması” hâlinde şunlara 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası verilebilecek, dolayısıyla soruşturma aşamasında tutuklama kararı da verilebilecek: “Süreli veya süresiz yayının sahibi (yani patronlar), içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar”

Aynı şekilde, kabul edilen teklifte MİT’e dokunanı yakacak şu cezalar da yer aldı:

ALAN-YOK EDENE 12 YIL: MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden kişiye 4 yıldan 12 yıla kadar hapis.

SIZDIRANA 7 YIL: MİT mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçiren, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bulunduran, kaydeden, bir başkasına veren veya yayan kişilere 3 yıldan 7 yıla kadar hapis.

ENGELLEYENE 5 YIL: MİT kanunu kapsamındaki, görev ve yetkilerin kullanılmasına engel olan kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis.

VERMEYENE 4 YIL: MİT’in talep ettiği bilgi, belge ve verileri vermeyen kişilere, kurum ve kuruluş yöneticilerine 2 yıldan 4 yıla kadar hapis.

SİLAHLI MİT SAHADA

Teklife göre MİT yönetici ve elemanları, yerleşim yerleri, yasa gereği katıldıkları toplantılar dahil her yerde silah bulundurabilecek.

Teklifin 1. maddesindeki “MİT, devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet istikametlerine yöneltilemez” hükmü metinden çıkarıldı. Böylece; MİT, kendi görevlerinin dışında hizmet taleplerini de yerine getirmekle yükümlü kılındı. Ayrıca 1. maddede MİT’e sınır ötesi operasyon yetkisi veren “Devletin güvenliği ile ilgili sınır ötesi görevler hariç olmak üzere” ifadesi de metinden çıkarılarak sanki; yurtdışı operasyon yetkisi metinden çıkarılmış gibi yapıldı. Ancak, teklifin diğer fıkralarında “MİT, Bakanlar Kurulu’nca verilen her türlü görevi yerine getirir” ifadesi yer aldığı için bu yetki örtülü olarak korunmuş oldu.

Öte yandan, MİT ajanları eğer suç işlerlerse en üst düzeyde korunacak. Gerekirse üstleri tarafından ödüllendirilecek.

BANKALAR MİT’E ÇALIŞACAK

Aynı şekilde, MİT’in bankalar başta olmak üzere ticari kuruluşlardan belge alma yetkisi de daraltırılır gibi yapıldı. Buna göre MİT artık bankalardan sadece ‘“görevleriyle ilgili” bilgi-belge alabilecek. Ancak, istediği her bilgi-belgeyi ‘görevimle ilgili’ dediğinde ona ‘hayır değil’ diyebilecek kurum çıkmadığında, MİT, yine bankalardaki her bilgiyi el altında tutabilecek-izleyebilecek. Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’nun (MİKK) başkanlığını Başbakan’ın yapacağı yönündeki düzenleme de önergeler ile değiştirildi. Buna göre, MİKK’Ye bundan sonra da MİT Müsteşarı başkanlık yapacak.
 
TAM CEZASIZLIK, TAM KORUMA
MİT teklifindeki hukuk devleti ilkesine aykırı düzenlemelere dokunulmadı. Buna göre, hâkim ve savcılar, MİT’çileri bırakın şüpheli ve sanık olarak soruşturup yargılamayı, tanık olarak bile dinleyemeyecek. İşte MİT teklifinde kabul edilen diğer bazı düzenlemeler:

TÜM VERİLER MİT’E: MİT, Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri herhangi sınırlamaya tabi olmadan toplayabilecek.

MAHKEMEYE FİŞ RESTİ: MİT, artık sadece Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk suçlarıyla ilgili adli mercilerce istenecek belgeleri verecek.

SAVCININ AMİRİ MÜSTEŞAR: Savcılar, ihbar veya şikâyet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde, MİT ile temasa geçmek zorunda olacak.

TUTUKLAMA-YAKALAMA YASAK: Ve konunun MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak.

TAM CEZASIZLIK: Kimlikleri değiştirilenler, MİT’in görev ve faaliyetlerine yardımcı olanlar veya istihbarat hizmetlerinde istifade edilenler, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın, görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulamayacak.

GEREKİRSE TAM KORUMA: Ayrıca, istenmesi halinde MİT mensupları ile istihbarat hizmetlerine yardım, teşvik edilenlerin ailelerinin MİT Müsteşarı’nın onayı ile Terörlü Mücadele Kanunu’nda yer alan koruma tedbirlerinden de yararlandırılabilecek.
<< Önceki Haber Türkiye bu değişikliği konuşuyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER