Uluslararası Şeffaflık Örgütü yolsuzluk raporunu açıkladı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından açıklanan ‘Yolsuzluk Algı Endeksi’ raporunda, Türkiye 'yolsuzluk algısı'nda rekor puan kaybederek en kötü şekilde gerileyen 'birinci ülke' olarak yer aldı...

Uluslararası Şeffaflık Örgütü yolsuzluk raporunu açıkladı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından açıklanan ‘Yolsuzluk Algı Endeksi’ raporunda 17 ve 25 Aralık soruşturmalarında yer alan delillere işaret edilmesi dikkat çekti. Türkiye'nin 'yolsuzluk algısı'nda rekor puan kaybederek en kötü şekilde gerileyen 'birinci ülke' olarak yer aldığı raporda, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarında delil gösterilen ayakkabı kutuları içinde yakalanan milyonlarca dolar, rüşvet görüntüleri, bakanların kovulması/istifası ile gözaltı olayları da zikredildi. 

Raporda şu ifadeler kullanıldı: "Altın külçeleri, ayakkabı kutularına konmuş milyonlarca doların resimleri, delil görüntüleri, bakanların azledilmesi veya istifası, gözaltılar ve üzücü intiharlar, Türkiye’de üst düzey iş dünyası ve hükümete özgü yolsuzlukların da yer aldığı olaylar listesinin en üst sırasına yerleşti."

'HÜKÜMET, YOLSUZLUĞUN DEĞİL, MUHALİFLERİN ÜZERİNE GİTTİ'

Raporun Avrupa ve Orta Asya Bölümü Direktörü Anne Koch tarafından hazırlanan bölümünde Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığındaki AK Parti hükümetinin yolsuzlukların üzerine gitmek yerine muhaliflerin üzerine gittiği, siyasi rakiplerine baskı yaptığı vurgulandı. Bu kapsamda binlerce polis memuru ve savcının ya görevden alındığı ya da yerlerinin değiştirildiği vurgulandı. 

Anne Koch, "Tüm bunlar, Türkiye’nin iki haneye yaklaşan büyüme rakamının parlaklığını söndürdü ve Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde paralel bir düşüş yaşamasına sebep oldu" yorumunda bulundu.

Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI) bugün açıkladığı 'Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Türkiye’nin en kötü şekilde gerileyen ülke olduğuna işaret etmişti. 

Danimarka'nın 100 üzerinden 92 puan alarak "en temiz ülke" olduğu sıralamada Türkiye'nin 50'den 45 puana düşmesi ciddi bir tehlike sinyali olarak yorumlanmıştı.

Yolsuzluk algısında "puanı en çok kırılan ülke" olan Türkiye'yi bu kategoride Çin, Angola, Ruanda ve Malavi takip etti. Rapora göre Türkiye, 2013’e kıyasla 11 basamak gerileyerek toplam 175 ülke arasında 64. oldu.

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER