Yolsuzluk fezlekelerinde pes dedirten uygulama

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sebebiyle kabineden istifa eden dört bakanla ilgili hazırlanan fezlekeler, komisyon üyelerine yine gösterilmedi.

Yolsuzluk fezlekelerinde pes dedirten uygulama

Fezlekeleri görmek için komisyona giden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, komisyonun AKP’li Başkanı Hakkı Köylü’nün yeni kısıtlamalar getirdiğini açıkladı. Buna göre vekiller fotokopi alamayacak. Tek nüsha olduğu için de iddiaları araştırmakla görevli vekiller, sıraya girerek tek tek inceleyebilecek. İlk hali 64 klasör olduğu belirtilen fezlekelerin önce 32’ye, şimdi de 11 klasöre indirildiğini belirten Dedeoğlu, Medya kanalıyla temin ettiğimiz fezlekelerle, komisyondaki fezlekeleri karşılaştıracağız.” dedi.

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ile Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını incelemek üzere 9 Temmuz’da kurulan soruşturma komisyonu, dün de çalışamadı. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün fezlekelerin komisyon üyesi milletvekilleri tarafından görülebileceğine ilişkin açıklaması üzerine dün sabah Meclis’e giden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’na önce öğleden sonra gelmesi söylendi. Daha sonra ise bugüne randevu verildi. Konuyla ilgili konuşan Dedeoğlu, “Başkan Köylü ile görüştüm. Bana bugün itibarıyla 11 klasör olan fezlekeleri görebileceğimi söyledi. Ama fotokopi alamayacağımızı söyledi. Tek takım olduğu için vekiller olarak sıraya girerek teker teker bakacakmışız. Ben bugün sabah gidip yolsuzluk fezlekelerini inceleyeceğim.” dedi.      

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, MHP’li Dedeoğlu, komisyonun kurulduğu günden bugüne kadar geçen süre içinde hiç çalışmadığını hatırlatırken AKP’nin yeni engelleme taktiklerine dikkat çekti. Dedeoğlu, “Başkan, komisyonun çalışmasına 1 Ekim’de başlayacağını söyledi. Ama başlayacağı gün Meclis kapanacak. Araya bayram girecek ve komisyon hiç çalışmadan süresini doldurmuş olacak. Başkan, 2 aylık ek süre için Meclis Başkanlığı’na başvuracağını söyledi. Daha sonra ek süre istemeyebilir veya Meclis Başkanı da vermeyebilir. Böyle bir kuşkumuz da var.” ifadesini kullandı.

Aksünger: AKP’liler, fezlekeleri kamuoyundan kaçırıyor

Komisyon üyelerinden CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de, Başkan Hakkı Köylü’den komisyonun toplanmasını isteyeceğini belirtti. Olumlu cevap alamamaları halinde komisyon üyelerinin üçte birinin imzası ile komisyonu olağanüstü toplantıya çağıracaklarını ve fezlekelerin kendilerine verilmesi talebinde bulunacaklarını vurguladı. Aksünger, “Komisyonun kurulduğu günden beri çok vakit kaybı oldu. Çok hızlı bir şekilde çalışıp kayıp zamanı telafi etmemiz gerekiyor. Ama komisyonun çalışmasını engelleyen AKP’liler öyle düşünmüyorlar. Kamuoyundan kaçırıyorlar.” şeklinde konuştu. Meclis Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu’nun sıradan bir komisyon olmadığını ve anayasal yargıçlık rolü ile yargı sürecinin bir parçası olduğunu kaydeden Erdal Aksünger, “Meclis’e gelen fezlekeye konu olan, onunla ilintili olan tüm iddialar, soruşturmalar Meclis Soruşturma Komisyonu görev alanındadır.” dedi. CHP’li vekil, 25 Aralık soruşturması konusunda verilen takipsizlik kararının siyasi müdahaleyi gösterdiğini, bu yüzden söz konusu kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu ifade etti.

Fezlekeler, 6 aydır vekillerden kaçırılıyor

17-25 Aralık 2013: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında 4 eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişiyle ilgili iki ayrı operasyon gerçekleştirdi.

9 Ocak 2014: Savcılık, eski bakanlarla ilgili hazırlanan fezlekeleri Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

5 Şubat: Bakanlık, fezlekeleri haftalarca beklettikten sonra savcılığa iade etti. Fezlekelerin doğrudan TBMM’ye gönderilmesini istedi.

28 Şubat: Savcılığın Meclis’e gönderdiği fezlekeler, tatile girmeye hazırlanan Meclis’e ulaştı.

5 Mart: 32 klasörden oluşan dosyalar, Meclis Başkanlığı’na ulaştığında toplam 11 klasördü.

13 Mart: CHP, TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırdı.

19 Mart: Genel Kurul, olağanüstü toplandı. Fezlekeler vekillere gösterilmedi. CHP, 4 bakanla ilgili soruşturma önergesi verdi.

5 Mayıs: CHP’nin 4 bakanla ilgili ayrı ayrı soruşturma komisyonu kurulması önerisi reddedildi. AKP’nin tek komisyon kurulması önergesi kabul edildi.

8 Temmuz: Kurulduktan 65 gün sonra soruşturma komisyonunun üyeleri belirlendi.

9 Temmuz: Komisyon ilk toplantısını yaptı. Fezlekeler, ‘Resmî Gazete’de yayımlanmadığı’ gerekçesiyle milletvekillerine yine gösterilmedi.

14 Temmuz: Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, ‘dizin hatası var’ diyerek fezlekeleri açmadan ilgili savcıya gönderdi.

4 Eylül: Savcılık, istenen dizinleri ekleyerek 11 klasörü Meclis’e tekrar gönderdi.

8 Eylül: Fezlekeleri görmek isteyen komisyon üyelerine AKP’li Başkan Hakkı Köylü, ‘randevu şartı’ getirdi.
<< Önceki Haber Yolsuzluk fezlekelerinde pes dedirten uygulama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER