Yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karşı çarpıcı Özal tavrı!

Günümüzde 4 bakanın fezlekelerinin akibeti meçhul.. Oysa Turgut Özal bakın neler yapmıştı..

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karşı çarpıcı Özal tavrı!

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen 4 bakanın fezlekeleri 2 aya rağmen Meclis'e gelmedi. Diğer yandan merhum Turgut Özal, çok güvendiği bakanı İsmail Özdağlar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını bizzat araştırmış, kendi bakanını Yüce Divan'a göndermişti.

Türkiye yaklaşık 2 aydır tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet iddialarını tartışıyor. Yaşananlar Türkiye'nin yolsuzluk geçmişini de akıllara getirdi. İlk akla gelen olaylardan biri merhum Turgut Özal döneminde Devlet Bakanı İsmail Özdağlar'ın Yüce Divan'da yargılanması.

ÖZAL NE YAPTI ?

Turgut Özal 1983 yılında ANAP'la iktidara gelmişti. Henüz iktidarda bir buçuk yılını bile tamamlamadan bir işadamı Özal'ın kapısını çaldı ve Devlet Bakanı İsmail Özdağlar'ın kendisinden rüşvet istediğini anlattı. 

ÖZAL KENDİ BAKANININ BİZZAT ÜZERİNE GİTTİ

İddiaya göre Özdağlar, o dönemde tonu 9 dolar olan petrolü 15 dolardan taşıtıp, aradaki farkı armatörlerle paylaştı. O günün parasıyla da 25 milyon lira rüşvet almakla suçlandı. İddialara duyarsız kalmayan Özal, danışmanı Adnan Kahveci'ye görev verdi ve gizli bir soruşturma başlattı. 

ÖZAL İSTEDİ AYNI GÜN İSTİFA ETTİ

Soruşturmayı yapan Kahveci, iddiaların doğru olduğu sonucuna ulaştı. Durumu da Özal'a anlattı. Merhum Özal'ın yaptığı ilk iş, Özdağlar'ın istifasını istemek oldu. İstifa aynı gün gerçekleşti. 

ÖZAL İKTİDARKEN BAKANI YÜCE DİVANDA YARGILANDI

Özal'ın çok güvendiği bakanı Özdağlar hakkındaki iddialar bir anda gündeme oturdu. Ardından Meclis'e bir soru önergesi verildi ve Özdağlar yargılanması talebiyle Yüce Divan'a sevk edildi.

Yüce Divan'daki yargılamada "Rüşvet" iddiaları ispatlanamadı. Ancak Devlet Bakanı'na görevini kötüye kullanmaktan, 2 yıl hapis ve 30 bin lira para cezası verildi. 

KİMSE YARGIDAN KAÇMADI

Sadece Özdağlar değil, Yüce Divan'da 1964 ile 2006 yılları arasında 17 kişi yargılandı. Yargılananlar arasında eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve bakanlar vardı. 

FEZLEKELERİN AKİBETİ MEÇHUL

Bugün ise yolsuzluk iddialarında adı geçen 4 bakanın fezlekeleri adeta kapı kapı dolaştı ama muhatap bulamadı. Aradan geçen yaklaşık 2 ayda fezlekelerin hala Meclis'e gönderilmedi. Son olarak adalet bakanlığı fezlekeleri savcılığa iade etti.

<< Önceki Haber Yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karşı çarpıcı Özal... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER