GYV, BM haftasında 'kadın, barış ve güvenlik' konulu etkinlik düzenleyecek


Birleşmiş Milletler'de genel danışmanlık statüsüne sahip 147 kurumdan biri olan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), BM'nin Barış Haftası olarak kutladığı Kasım ayının üçüncü haftasında "Kadın, barış ve güvenlik" konulu bir etkinlik düzenleyecek. BM'nin Cenevre yerleşkesinde Perşembe günü yapılacak programa birçok ülkenin diplomatları ve BM'ye akredite olan sivil toplum kuruşları temsilcileri katılacak.

Kasım ayının 3'üncü haftası iki senedir Cenevre'de barış haftası olarak kutlanıyor. 16-20 Kasım arası gerçekleştirilecek olan Cenevre Barış Haftası, Cenevre Birleşmiş Milletler (BM) ofisi, Cenevre Barış İnşası Platformu'nun hamiliğinde 5 gün süresince 50'den fazla kurum tarafından 40'ın üzerinde program düzenlenecek ve toplamda 165 tane konuşmacı bu programlarda söz alacak.

Cenevre'de çok önemli sayıda uluslararası kurum ve STK'lar tüm dünya genelinde barışı ve insan haklarını tesis etmek için çalışıyor. Cenevre barış haftası tüm bu kuruluşların birlikte çalışarak yeni bir sinerji oluşturmasına ortam hazırlamak için çok önemli bir ortam hazırlıyor. Bu çalışmalara İsviçre merkezli Diyalog Enstitüsü ve İstanbul merkezli Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı da katkı sağlıyor.

Bu bağlamda geçen yıl Diyalog Enstitüsü ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Cenevre Üniversitesi'nin de katkılarıyla 800'den fazla insanın buluştuğu Cenevre Barış konferansını düzenlemişti. Bu konferansta sivil toplum kuruluşlarının barışın inşası adına eğitim, medya ve dini özgürlükleri savunuculuğu vesilesi ile nasıl katkı yapabileceği ele alınmıştı. Bir barış insanı Gandi'nin torunu Ela Gandi de programda açılış konuşması yapmıştı.

Çalışmalarına aynı hızla devam eden iki kurum bu seneki barış haftasında bir etkinlik düzenleyecek. Barış haftasının dördüncü günü olan 19 Kasım perşembe günü gerçekleşecek programda üç konuşmacı BM'nin kadın, barış ve güvenlik gündemini ele alacak. Bu bağlamda İngiltere Coventry Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Dr. Şahla Aroussi, BM Güvenlik Konseyi tarafından geçtiğimiz aylarda kabul edilen "Kadın, barış ve güvenlik" ile ilgili kararın nasıl daha etkili bir şekilde uygulanabilirliğini ele alacak. Doktora tezini bu alanda yazmış olan Dr. Aroussi, bu konuda önde gelen yetkin isimlerden biri.

Panelde söz alacak ikinci isim Sabancı Üniversitesi'nde görev yapan Doç. Dr. Ayşe Betül Çelik ise kadınların barış süreçlerine dahil edilmesindeki önemini ele alacak ve dünya genelinde örnekler ile bu konuya açıklık getirecek. Ayrıca ülkemizde durma aşamasına gelmiş olan çözüm süreci ile ilgili olarak da kadınların rolünü değerlendirecek.

Son olarak Kimse Yok Mu adına söz alacak olan Fatma Zehra Çolak, dünyanın çeşitli yerlerinde süregelen çatışma ortamlarında kalan ve yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan kadınların ihtiyaçlarından ve sıkıntılarından bahsedecek. Bu ihtiyaçların karşılama adına Kimse Yok Mu'nun tüm dünyada hangi çalışmalar yürüttüğünü anlatacak. CİHAN
<< Önceki Haber GYV, BM haftasında 'kadın, barış ve güvenlik' konulu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER