HESA: Ekim'de hayat pahalılığı Türkiye'de arttı, AB'de azaldı


HESA Ekonomi Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, 2015 yılı Ekim ayı itibariyle son bir yılda hayat pahalılığını ortaya koyan Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) Türkiye'de yüzde 8 arttığını, Amerika'da hiç artmadığını, Avrupa Birliği'nde (AB) ise tam tersine binde 1 azaldığını açıkladı.

Turgut Özal Üniversitesi İİBF İktisat Bölüm Başkanı da olan Taş, şunları dile getirdi:

"2015 yılı Türkiye'de enflasyonu sert biçimde yüzde 4'lerin altına düşürmek için altın bir yıldı. Çünkü 2015 yılında dünya genelinde enerji fiyatları yüzde 46.4, gıda fiyatları yüzde 20, diğer metal ve emtia fiyatları yüzde 2 düştü, dolayısıyla bütün dünyada tüketicilerin satın alma gücünü, refah düzeyini ve hayat pahalılığını doğrudan etkileyen tüketici fiyatlarındaki artış hızı yani enflasyon düştü. AB, Amerika, gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler hemen hemen hepsi enflasyonu düşürmede bu altın fırsatı çok iyi değerlendirdiler, özellikle AB ve ABD enflasyonu sıfırlamayı başardı. Ancak Türkiye'de ekonomik gerçeklerden tamamen kopmuş olan, bir türlü ekonomiye odaklanamayan iktidar ve ekonomi yönetimi enflasyonu düşürmek için önümüze açılmış olan bu fırsat penceresini hiç değerlendiremedi. Türkiye'de enflasyon, geçen yıl gibi yüzde 8 oranında artmaya devam etti. Türk halkı AB ve ABD'den 8 kat, gelişmiş ülkelerden 7 kat, dünyadan 2,5 kat, gelişmekte olan ülkelerden 2 kat fazla enflasyon artışına ve hayat pahalılığına maruz kaldı. Türkiye enflasyonda, hayat pahalılığında dünya lideri olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor."

2015 itibariyle Türkiye'de 23,3 milyon maddi yoksun, 11,7 milyon yoksul, 3 milyon işsiz olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Taş, "Toplumumuzun neredeyse üçte birini oluşturan bu kesimler yüzde 8 enflasyon ve hayat pahalılığı altında ezilmek zorunda kaldı. Dünya enerji ve gıda fiyatlarındaki sert düşüşten, 2014 yılına göre en az dörtte bir fiyattan daha ucuz elektrik, akaryakıt, gıda tüketmekten Türk toplumunun yararlanamamasının tek sorumlusu, bu altın fırsatı değerlendiremeyen iktidar ve ekonomi yönetimidir." dedi.

Ekim ayında Türkiye ve dünyada TÜFE oranları şöyle:

Türkiye yüzde 7.95
ABD yüzde 0.0
AB (28) eksi yüzde 0.1
Gelişmiş Ülkeler yüzde 1
Gelişmekte olan ülkeler yüzde 4
Dünya yüzde 3
CİHAN
<< Önceki Haber HESA: Ekim'de hayat pahalılığı Türkiye'de arttı, AB'de... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER