Hong Kong gazetesi: Çin, Türkiye-Rusya krizinde kenarda kalacak


Hong Kong'da yayımlanan South China Morning Post (SCMP) gazetesinin haberinde, "Çin'in, Türkiye-Rusya uçak krizine müdahil olmayacağı ve mesafeli kalacağı" belirtildi.

İngilizce olarak yayımlanan gazetedeki Andrea Chen imzalı haberde, Çinli uzmanların görüşleri ve Rus uçağının düşürülmesi sürecine geniş yer verildi.

"Çin, Türk-Rus geriliminde kenarda kalacak" başlıklı yazıda, Pekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Jia Qingguo'un görüşüne yer verildi. Jia, "Türkiye-Rusya krizinde Pekin'in Moskova'yla yakın ilişkilerine rağmen arabulucu rol oynama isteği duymayacağını, çünkü sorunun hava sahası ihlalinden çok daha karmaşık olduğuna" vurgu yaptı. Jia ayrıca, tansiyonun düşürülmesi için Pekin yönetiminin "laftan öteye geçmeyeceği" tahmininde bulundu. Yomunda Jia ayrıca, "Çin, iki tarafı da itidali korumaya ve ihtilafları müzakere yoluyla gidermeye teşvik edecektir. Ama, Çin, başkalarının uyuşmazlıklarına karışma ve arabulucu olmaya ilgi duymamaktadır. Ankara ve Moskova olaya ilişkin farklı hikâyeler sunuyorlar. İki ülkenin çekişmesi, hava sahası ihlalinden çok daha karmaşık." ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei'in bugün Cihan Haber Ajansı'nın uçak kriziyle ilgili sorusuna verdiği yanıt, Jia'nın tezini haklı çıkardı. Hong, durumun daha da ilerlemesini önlemek için ilgili taraflara ortak çaba harcamaları çağrısı yaptı. Ülkesinin uluslararası terörizmle mücadele çabalarını destelediğini kaydeden Hong, bu tür olayların tekrar olmasını engellemek için ilgili tarafların eşgüdümü güçlendirmelerini arzuladıklarını ifade etti.

Öte yandan Londra merkezli Royal United Services Institute'den uluslararası güvenlik çalışmaları uzmanı Raffaello Pantucci de Çinli uzman Jia'nın yorumuna katılıyor ve Çin'in söz konusu sorun konusunda muhtemelen kenarda kalacağını söylüyor.

Haberde ayrıca, Türk savaş uçağının bir Rus Su-24 bombardıman uçağını düşürmesinden sonra Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov'un Salı günü Moskova'da Çin Büyükelçisi Li Hui ile terörle mücadeleyi konuştuğu da belirtildi.

RUSYA, UÇAK KRİZİNİ BAHANE EDİP, SURİYE'YE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ YERLEŞTİREBİLİR

Gazeteye, uçak krizini değerlendiren Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi'nden Rusya Araştırmaları Uzmanı Zhang Jianrong ise Rusya'nın bu olaydan istifade edeceğine dikkat çekti.

Zhang değerlendirmesinde, "Suriye'deki kriz uzaklarda. Üstelik, Rus ordusunun gerçekten Çin kuvvetlerine ihtiyacı da yok ya da oraya asker doldurmaya" ifadelerini kulandı. Zhang, Moskova'nın, uçak düşürülmesini kullanarak, Suriye topraklarına anti füze sistemi yerleştirebileceğini de ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Hong Kong gazetesi: Çin, Türkiye-Rusya krizinde kenarda kalacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER