Hükümetten toplu tasfiye hazırlığı

Kamuda tasfiye devam ederken, 657 sayılı kanununda yapılan değişiklikle, memurların iş güvencesinin sona erdirilmesi amaçlanıyor. Sendikalar, memurların iktidarın esiri hâline getirilmelerinden endişeli.

Hükümetten toplu tasfiye hazırlığı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, iş güvencesinin ellerinden alınmasına tepkisiz kalmayacaklarını söyledi.

Kamuoyunda memurlar Yasası olarak bilinen 50 yıllık 657 sayılı kanun baştan aşağı değişiyor. Verimlilik ve etkinlik gerekçesiyle yapılacak değişiklikle memurun iş güvencesinin ortadan kaldırılacağı belirtiliyor. Aksiyon dergisinde bu hafta yayımlanan Abdülkerim Bedir ve Gürhan Savgı imzalı habere göre düzenlemeden sonra, yer değiştirme ve görevden alma kolaylaşacak. Kamu çalışanları ile iki yıllık sözleşme imzalanacak. Sözleşme bitiminde performansından memnun kalınmayanların memuriyeti sona erdirilecek. Mağdurlar açtığı davayı kazansa bile eski görevine dönemeyecek. Düzenlemedeki değişiklikler bunlarla sınırlı değil.

Disiplin cezaları yeni baştan tanımlanacak. Terör örgütlerine destek verdiği iddia edilen memurlar disiplin cezasıyla işten atılabilecek. Sendikalar, yapılması planlanan düzenlemeye tepkili. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, paralelle mücadele adı altında memurların iş güvencesinin ellerinden alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtiyor. Koncuk'a göre yasanın söylendiği şekliyle çıkması durumunda ülkenin huzuru kaçar. Memurlar da duruma tepkisiz kalmaz. Koncuk, kanunda yer alacak performansı yüksek memurun daha fazla maaş almasında da objektifliğin yakalanmasının çok zor olduğunu ifade ediyor.

MEMURLAR DEĞİŞİKLİKTEN ENDİŞELİ
Memurlara iş güvencesi sağlayan 657 sayılı kanun, 64. Hükümet eliyle değiştiriliyor. Hedefi, iktidar değişimlerinde memur kıyımlarının önüne geçmek ve her ortamda devlet mekanizmasını işler hâlde tutmak olan “Kanunlarda yazılı hâller dışında devlet memurunun memurluğuna son verilemez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz.” maddesi (18. madde) ortadan kaldırıldığında devlet memurları iş güvencesini kaybedecek. Son dönemde memurlar zaten sık sık görevden uzaklaştırmalara, almalara ve sürgünlere maruz bırakılıyor. Hükümet, haklarını geri veren mahkeme kararlarını dahi tanımıyor. Uzmanlar bu işin yasal düzenlemelerle çıkmaza sürükleneceği uyarısında bulunuyor.

Anayasa'nın 128. maddesi, devletin asli ve sürekli işlerinin wmemurlar eliyle yapılacağına hükmediyor. Fakat düşünülen değişiklik pek çok memuru endişelendiriyor. Sıkıntıyı derinden hissedenlerden biri de 15 senedir devlette kariyer meslek olarak nitelendirilen A kadroda çalışan Halit T., “İki senedir kamuda büyük bir cadı avı başlatıldı. İnsanlar mesnetsiz suçlamalarla kızak görevlere çekiliyor. Memurlar Kanunu'nda yapılan değişikle iş güvencesi de elimizden alınacak. Bir benzeri, 28 Şubat'ta irtica gerekçesi ile yapılmıştı. İnsanların hayatları mahvedildi. Yaraları sarmak zaman aldı. Şimdi yasal kılıfla aynısı yapılacak. Kurumdaki pek çok arkadaşın durumdan haberi yok. Ya da yokmuş gibi davranıyorlar. Farkında olanlar ise özel sektöre geçmenin yollarını arıyor.” diyor.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel, 657 sayılı yasada yapılacak değişikliğin kamuda köklü bir tasfiyeye sebep olacağından endişeli. Devletin süreklilik arz eden işlerini yapan memurların iş güvencesine sahip olması gerektiğine işaret eden Tezel, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bu kanun değişirse memurun çalışırkenki tereddüdü had safhaya çıkar. Mevcut kanuna göre, terör örgütü ile ilişkisi tespit edilen memura, yapılacak soruşturma sonucunda görevinden el çektirilebiliyor zaten. Buradaki temel sorun terör tanımının ne olduğudur.”

İktidar gibi düşünmeyen memurlar işten atılacak
Lami Özgen (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Başkanı-KESK): Siyasi irade kendi tutumuna denk düşmeyen tüm kesimleri farklı algılarla elimine edip keyfî bir hukuk sistemini öne çıkarmak istiyor. Tasarı yasalaşırsa AK Parti hükümeti ya da ondan sonra iş başına gelecek hükümetler kendileri gibi düşünmeyenlerin iş akdini feshedebilecek.

Terör iddiası demagoji
Naci Haliloğlu (Cihan Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı -Cihan-Sen): ‘İşten atamıyoruz, teröre bulaşanları ayıklayamıyoruz.' gibi söylemler demagoji. Mevcut kanun yardımıyla bu gibi memurların işine son verilmesi ve disiplin cezaları mümkün. Amaç sadece buysa yeni bir kanuna ihtiyaç yok. Birçok bakanlıkta teşkilat yasalarıyla oynanarak hükümetin tercih ettiği memurlar yönetici konumuna getirildi.

<< Önceki Haber Hükümetten toplu tasfiye hazırlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER