İbrahim Kalın: İsrail ile nihai mutabakata varılmadı


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ile İsrail görüşmeleri hususunda müzakerelerin devam ettiğini söyleyerek, "Henüz 'nihai olarak bir anlaşma metni ortaya kondu ve imzalandı' diyecek durumda değiliz. Birkaç görüşme daha yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme dair basın açıklamasında bulundu. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Kalın, Halep'e operasyon iddialarının sorulması üzerine Halep'ten gelebilecek muhtemel yeni göç dalgası ile ilgili endişelerinin devam ettiğini aktardı. Kalın, "Oraya yönelik kapsamlı bir askeri hareket yapılırsa, gayet doğal olarak bu insanlar nereye gidecekler? En yakın gördükleri Türkiye'ye gelecekler. Böylece ortaya belki yeni bir insani dram, yeni bir mülteci krizi çıkacak. Bunu arzu etmiyoruz. Olması halinde gerekli tedbirleri almış durumdayız. Bir taraftan 'çatışmalar dursun' diye bütün uluslararası toplumun katkısı ve desteği ile bir anlaşmaya varacaksınız ama öbür taraftan da Halep'te, İdlib'de, başka yerlerde 'DAEŞ'e karşı mücadele ediyoruz' bahanesi ile bu operasyonları devam ettireceksiniz. Bunun tabii ki kabul edilmesi mümkün değil." diye konuştu.

İbrahim Kalın, başka bir soru üzerine "Şunun altını çizmek isteriz; bir ülkenin cumhurbaşkanına ve bir halkı hedef alarak, bu tür hakaret içeren, galiz ifadelerle yapılan saldırıların ifade ve basın özgürlüğüyle hiçbir ilgisi yoktur. Dünyanın her yerinde bu hakarettir, bir suçtur. Bununla ilgili de Alman makamları süreci takip ediyor, biz de yakından takip edeceğiz. Türkiye ile Almanya arasında son zamanlarda yakalanmış iyi bir ivme var. Belli ki, bu tür karikatürleri yayınlayanlar bu tür yayınları yapanlar, çirkinlikleri yapanlar Türkiye ile Almanya'nın yakınlaşmasından rahatsız olan çevreler. Birileri bu iyi ivmeden rahatsız. Biz gerekli girişimleri yaptık." dedi.

Türkiye ile İsrail görüşmelerinin sorulması üzerine ise Kalın, müzakerelerin devam ettiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Henüz 'nihai olarak bir anlaşma metni ortaya kondu ve imzalandı' diyecek durumda değiliz. Birkaç görüşme daha yapılacak. Önümüzdeki haftalar içerisinde bazı görüşmeler daha yapılacak. Özür meselesi, tazminat meselesinde bir noktaya gelindi. Ama üçüncü nokta, özellikle Gazze'deki insani yaşam şartlarının yeniden sağlanması konusudur. Başından beri bu konuda ısrarcı olduk. Bu neticelendiği zaman artık imza noktasına gelebilecek bir metinden bahsedebiliriz. İslam İşbirliği Teşkilatı'nda gündeme getirilecek bir konu. Tavrımız değişmedi, değişmeyecektir."

Suriye'de PYD ve YPG'nin hala rejimle işbirliği yapmaya devam ettiğini anlatan Kalın, "Hala PKK terör örgütüyle işbirliği yapmaya devam ediyor. Bunları da artık gizlemiyorlar. Dolayısıyla bizim bu konudaki tezlerimizin ne kadar doğru olduğu da açık şekilde bir kez daha görülmüş oldu. Birçok müttefikimiz de 'PKK ile PYD aynıdır, aralarında bir fark yoktur' diye farklı mecralarda bunları dile getirmeye başladılar." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber İbrahim Kalın: İsrail ile nihai mutabakata varılmadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER