İHİDEM: Üniversiteler siyasi mecraya dönüştürüldü


İnsan Hakları İzleme ve Değerlendirme Merkezi (İHİDEM) Başkanı avukat Mustafa Dokumacı, 1128 akademisyenin imzasıyla yayınlanan, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi ile ilgili açıklama yaptı. İnsan Hakları İzleme ve Değerlendirme Merkezi (İHİDEM) Başkanı avukat Mustafa Dokumacı, 1128 akademisyenin imzasıyla yayınlanan, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi ile ilgili açıklama yaptı. İçeriği ne olursa olsun, bildiriyi hazırlayan ve imzalayanların, ifade hürriyetlerini kullandıklarını kaydeden Mustafa Dokumacı, üniversitelerin siyasi bir mecraya dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Bildirinin kamuoyuna açıklanmasının ardından yaşananlar ile Türkiye'de ifade özgürlüğü olmadığının gözler önüne serildiğini belirten Mustafa Dokumacı, akademisyenlerin Cumhurbaşkanı tarafından tehdit edildiğini, haklarında soruşturmalar açıldığını ve sözleşmelerinin feshedildiğini hatırlattı.

"TAMAMEN DEVLETİN SUÇLANDIĞI VE PKK'NIN EYLEMLERİNDEN HİÇ SÖZ EDİLMEDİĞİ SORUNLU BİR BİLDİRİDİR"

Yaşananlar ile Türkiye'de bir süredir hâkim olan akıl tutulmasının hangi boyutlara ulaştığının gözler önüne serildiğini vurgulayan Dokumacı, "Akademisyenler tarafından imzalanan bildirinin içeriği tartışmalıdır. Söz konusu bildiri, tamamen devletin suçlandığı ve PKK'nın eylemlerinden hiç söz edilmediği sorunlu bir bildiridir. Fakat içeriği ne olursa olsun, o bildiriyi hazırlayanlar ve imzalayanlar, ifade hürriyetlerini kullanmışlardır. Demokrasi, hoşlanmadığınız fikirlere ve görüşlere de saygı gösterme rejimidir. 1128 akademisyen tarafından hazırlanan bildiri, ifade hürriyetine saygı kapsamında değerlendirilmeli, o çerçevede eleştirilmeli ve cevaplandırılmalıdır. Ülkemizde gittikçe hâkim olan tehdit, çatışma, hedef gösterme ve ötekileştirme dilinden acilen vazgeçilmelidir. Tek yaptıkları bir bildiri imzalamak olan insanları 'hain' ilan etmek, bu konuda geçmişi karanlık cinayetlerle dolu bir ülkede, hedef göstermekle eşdeğerdir." ifadelerini kullandı.

"ÜNİVERSİTELERİN BİR BİLİM MERKEZİ OLMALARI GEREKİRKEN, SİYASİ BİR MECRAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜNÜN EN NET GÖSTERGESİDİR"

Dokumacı yazılı açıklamasını şöyle tamamladı: "En özgür mecra olması gereken üniversitelerde bildiriyi imzalayan akademisyenlere karşı gösterilen tavır, üniversitelerin bir bilim merkezi olmaları gerekirken, siyasi bir mecraya dönüştürüldüğünün en net göstergesidir. İnsan Hakları İzleme ve Değerlendirme Merkezi olarak, ifade hürriyetinin en temel insan haklarından biri olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, akademisyenlere yönelik hakaret, işten çıkarma, hedef gösterme, soruşturma ve göz altıların bir an önce durdurulması çağrısını yapıyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber İHİDEM: Üniversiteler siyasi mecraya dönüştürüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER