İhracatçı, yüzde 4 büyümeyi olumlu karşıladı


İhracatçı, Türkiye'nin 2015 büyüme oranını olumlu buldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yüzde 4 büyümenin ekonominin dinamizmini ortaya koyduğunu vurguladı.

Büyükekşi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan büyüme verilerini yorumladı. Büyükekşi 2015 Ekim-Aralık döneminde ihracatın büyümeye katkısının yüzde 1,3 olduğuna işaret etti ve şu açıklamalarda bulundu:

"2015'in ilk aylarında, gerek yurt içinde gerek yurt dışında Türkiye için büyüme beklentileri bugün gördüğümüz rakamların altındaydı. Her çeyrek için açıklanan veriler, karamsar olanları mahcup etti. 2015 yılında yüzde 4, 2015 yılı son çeyreğinde de yüzde 5,7 olarak gelen büyüme verisi, Türkiye'nin en karamsar küresel ortamda dahi potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor ve ülke ekonomisinin dinamizmini ve potansiyelini güzel bir şekilde ortaya koyuyor.

Çevremizde sorunlu ülkelerin olduğu küresel ekonominin hala zayıf gittiği ortamda dahi ekonomimiz pek çok ülkeden daha iyi bir büyüme hızı yakaladı. Biz ihracatçılar olarak ülkemizin potansiyeline ve ekonomimizin parlak geleceğine inanıyoruz. Gelen büyüme verisinden memnun olmamızın bir nedeni de ekonominin son çeyrekte net ihracat katkısı ile büyümüş olması. 2015'in 4. çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısının yüzde 1,3 gibi yüksek düzeyde gerçekleşmesi oldu.

Dış ticaret açığımızda dişe dokunur bir gerileme var ama katkının pozitif olmasında özellikle mal ihracatında yaşanan reel artış belirleyici oldu. Mal ve hizmet ihracatında son çeyrekte yaklaşık yüzde 2,1 oranında reel artış meydana gelirken, mal ve hizmet ithalatında ise yüzde 2,6 oranında reel düşüş gördük. Son aylarda turizm gelirlerinde yaşanan düşüş olmasaydı daha yüksek bir net ihracat katkısı da görebilirdik. Biz istiyoruz ki net ihracat büyümeye her zaman pozitif katkı versin. Hükümetimizden beklentimiz de, bu katkının sürekliliğini sağlayacak adımlar atması."

2016 hedeflerine de değinen TİM Başkanı, şöyle devam etti:

"OVP'deki son güncellemede 2016-2018 döneminde her yıl için net ihracatın pozitif katkı vermesine yönelik rakamlara yer verildi. Aynı şekilde, açıklanan 25 öncelikli dönüşüm programı da bu amaca hizmet ediyor. Her ikisi için de hükümetimizden net ve somut adımlar bekliyoruz. Hazırlıklar iyi yapıldı, planlar net şekilde belirlendi, hedeflere yönelik rakamlar açıkça ortaya kondu. Şimdi sıra uygulamada. Küresel konjonktür, Türkiye ekonomisindeki yeniden yapılanma için bize biraz daha süre tanıyor. Bu süreyi iyi bir şekilde değerlendirip, aksiyona geçmemiz gerekiyor. Proaktif ve kıpır kıpır ihracatçılarımız var. En zor dönemde bile sattığı mal miktarını, ihracat yaptığı ülke sayısını artıran bir eko sistemimiz var. O nedenle hem büyüme hem ihracat adına 2016 için iyimseriz. Umutluyuz demiyoruz, görünen köy kılavuz istemez; iyi performans göstereceğimizi biliyoruz. Eğer hükümetimizden ihracatımızın desteklenmesine yönelik sunduğumuz değişiklik önerilerimize de cevap alabilirsek, daha da iyi bir performans gösterebiliriz. 2016'da da IMF, Dünya Bankası gibi kurumların beklentilerinden daha yüksek hızda büyüyebiliriz."

CİHAN
<< Önceki Haber İhracatçı, yüzde 4 büyümeyi olumlu karşıladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER