İMO: Doğal afetler asıl büyük zararı yoksul ülkelere veriyor


İnşaat Mühendisleri Odası(İMO), yoksul ülkelerde meydana gelen depremlerde daha çok can kaybı yaşandığına dikkat çekti. İMO, "Deprem en çok yoksulları vuruyor. Bu durumu bir kader gibi mi algılayacağız yoksa yaşanabilir bir dünya yaratılması doğrultusundaki hedefin, ertelenemez bir görev olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmanın vesile mi sayacağız? Zorunlu olarak ikincisini yapacağız. Çünkü başta depremler olmak üzere bütün doğal afetler asıl büyük zararı yoksul ülkelere veriyor. Asıl mağdur yoksullar oluyor." dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Nepal'de meydana gelen deprem sonrası yaptığı yazılı açıklamada en çok can kaybının yoksul ülkelerde olduğunu, depremin en çok yoksulları vurduğunu belirtti. İMO açıklamasında, "Türkiye ve Nepal depremleri buna örnektir. Ülkemizde 7,4 büyüklüğündeki 1999 depremi on binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. Nepal'de ise başkent Katmandu'ya 80 kilometrelik mesafede meydana gelen 7,8 büyüklüğünde depremde yaşamını kaybedenlerin sayısı binleri aştı. Ölü sayısı her geçen dakika artıyor." bilgisini verdi.

Dünyaya yansıyan fotoğraflara bakıldığında, Nepal'in büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğunun anlaşıldığını belirten İMO, şu bilgiyi verdi: "Hiç de yabancısı olmadığımız görüntülerle karşılaşmak canımızı acıtmakla kalmıyor, aynı kaderi paylaşmış olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sakarya'da, İzmit'te, Yalova'da benzer sokak görüntüleri düşmüştü haber ajanslarına. Nepal'den yansıyan kareler, sağlıksız ve güvenli olmayan yapılaşmanın, sağlıksız kentleşmenin depremin sonuçlarını ağırlaştırdığını resmediyor."

Gelişmiş ülkelerde meydana gelen depremlerle yoksul ülkelerde meydana gelen depremleri karşılaştırdığında aradaki farkın ne kadar çok olduğunu kaydeden İMO, "Türkiye ve Nepal'i vuran depremlerden kat be kat büyüklükteki Japonya depremi ise bir başka gerçekliği gözler önüne sermişti. 2011'de meydana gelen ve 9,0 büyüklüğündeki Japonya depreminde, depremin neden olduğu Tsunamide yaşamını kaybedenler olmasa, neredeyse can kaybı yaşanmayacaktı. Tarihinde çok önemli yer sarsıntıları bulunan ve büyük kayıplar yaşayan Japonya'nın çıkardığı ders, Türkiye ve Nepal gibi yoksul ülkelerde neyin eksik bırakıldığını, nelerin yapılmadığını daha bir görünür kılıyor. Başta mevcut yapıların iyileştirilmesi, güçlendirilme ile yapı denetim uygulanması olmak üzere, toplumsal eğitim ve benzeri deprem önlemlerinin ne anlama geldiği Japonya örneğine bakılarak daha net anlaşılabilir." diye örnek verdi.

'JAPONYA'DAN DERS ALINMASI GEREKİYOR'

Gelişmiş ülkelerden ders alınması gerektiğinin altını çizen İnşaat Mühendisleri Odası, "Japonya'dan öğrenmemiz gerekiyor. Deprem coğrafyasında bulunan Japonya, tarihindeki yıkıcı depremlerden ders almasını bilmiş, bütün bir toplumsal hayatı deprem tehlikesine uygun düzenlemiş, yapı denetim sistemini eksiksiz uygulamış ve depremin yarattığı yıkıcı sonuçları asgari düzeye indirmeyi başarmış. Neredeyse depremsiz gün geçirmeyen ülkede, binaların güvenli oluşu yapı denetim sisteminin de başarısı olarak değerlendirilmeli. Japonya, Türkiye ve Nepal depremleri 'depremin değil, binaların öldürdüğü' gerçeğinin ne kadar can yakıcı olduğunu bir kez daha göstermekle kalmamış, yapılması gerekenleri de açıktan ilan etmiş." dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Kentlerimiz, yapılarımız bir an önce depremde zarar azaltacak özelliğe kavuşturulmalı, yapı denetim sisteminin eksiksiz uygulanmasıyla gelecekte meydana gelen depremlerin can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturma engellenmeli.

Anlaşılan o ki, bütün ülkeleri kapsayan bir iyileştirme ve yeniden yapılanma programına ihtiyaç vardır. Ülkelerin tercihi silahlanma, lüks tüketim değil, yoksulluğun ortadan kaldırılması, nitelikli yaşamın kurulması olmalı.

Yoksa insanlık acı çekmeye, göz yaşı dökmeye devam edecek, yoksulların ve eğitimsizlerin kaderi değişmeyecek." CİHAN
<< Önceki Haber İMO: Doğal afetler asıl büyük zararı yoksul ülkelere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER