İnovasyon ülkelerinin fert başına geliri 17 bin doların üzerinde


Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, her üründe ve hizmette kalitenin ön plana çıktığına dikkat çekti. Doğan, dünyada ülkelerin artık üretim odaklı, verimlilik odaklı ve yenileşim yani inovasyon odaklı olarak gruplandırıldığını söyledi. KalDer Yönetim Kurulu Başkanı, inovasyon odaklı ülkelerde fert başına milli gelirin 17 bin dolayın üzerinde olduğunu aktararak, bu faktörlerin küresel rekabet gücünü de belirlediğini anlattı. Dünyadaki ekonomik formun belirlediği gelişmişlik kriterlerinin önemli olduğunu hatırlatan Doğan, "Türkiye, küresel rekabette 44'üncü sırada. Şuan için 51'inci sıraya geriledi. Ancak bulunduğu yer itibarıyla iyi olan dünya ortalamasının üzerindedir." dedi.

KalDer Kayseri Temsilciliği, düzenlediği Erciyes Mükemmellik Zirvesi programıyla alanlarından uzmanlaşmış işadamları ve akademisyenleri bir araya getirdi. Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programa Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Nureddin Okandan, KalDer Kayseri İstişare Kurulu Başkanı Sami Boydak, çok sayıda akamedisyen ve işadamı katıldı.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, mükemmellik zirvesinin Kayseri'de yapılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. Vali Düzgün, "Kayseri tarih boyunca sanayi ve ticaret kenti olarak bugüne kadar hak ettiği yerin devam etmesi için bu tür program ve etkinliklerin olması önemlidir. Eskiden ülkelerin milletlerin birbirine karşı öncülük yaptığı konuların, ülkelerin marka olması yerine şirketlerin kişilerin bazı ürünlerin marka olduğunu görüyoruz. Bazı ürünlerin markaların o ürünlerin üretildiği ülkelerden ve milletlerden daha öne çıktığını görüyoruz. Bir ürünün o ülkede üretildiğini sonradan fark ediyoruz. Kalite ile ilgili sürecin sürekli devam ettirilmesi ve yenileşim içinde olması çok önemlidir. Özel ve kamu sektöründe kalite anlayışının yaygınlaştırılarak mükemmellik kültürünün bir yaşam biçime geçirilmesi ülkemizin refah seviyesinin rekabet gücünün yükseltilmesi için büyük önem taşımaktadır." dedi.

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan da kalitenin önemini anlattı. Kayseri'de derneklerinin yapılanmasıyla birlikte önemli adımların atıldığını belirten Doğan, Sami Boydak başta olmak üzere yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Kayseri'ye otomotiv fabrikası kurulmasıyla ilgili taleplerin olduğunu hatırlatan Doğan, "Kayseri'de bir otomobil fabrikamız yok deniyor. Biz otomotiv fabrikasının yöneticisini (Ford Otosan A.Ş. Genel Müdürü Haydar Yenigün) buraya getirdik. Artık size kaldı. Kayseri'nin otomotiv fabrikası olması için her türlü imkanın bulunduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Dünyadaki küresel anlamda rekabetin haritası olduğunu ve gelişmişliğinde buna göre değerlendirildiğini söyleyen KalDer Yönetim Kurulu Başkanı, şu bilgileri verdi; "Dünyada çok gelişmiş ülkeler var. Bunların gelir düzeyleri belli seviyeye ulaştı. Az gelişmiş ülkeler var ve gelişmekte olan ülkeler var. Bunların artık tanımları da değişti. Ekonomik forum 12 parametre üzerinden dünyadaki gelişmişlik düzeylerini belirliyor. Aslında rekabetleri belirliyor ama bu gelişmişliği gösteriyor. Üretim odaklı ekonomiler var. Bunlar 2 bin dolar kişi başına gayri safi milli hasılası olanlardır. Verimlilik odaklı ülkeler var. 2 bin ila 9 bin dolar arasında fert başına düşen milli gelir söz konusudur. Üçüncü grupta ise 17 bin doların üzerinden fert başına düşen milli gelir var. Bunlarda yenileşim diğer adıyla inovasyon ülkelerdir. Dünya ülkeleri böyle gruplanıyor. İnovasyon gelişimi işin göbeğine oturdu. Türkiye burada yani küresel rekabette 44'üncü sırada. Son değerlendirmede 51'inci sırada yer aldı. Türkiye 40 ile 50 arasında gidip geliyor. İyi olan dünya ortalamasının üzerinde olan bir özelliğimiz var. Bu iç piyasanın dinamik olmasından kaynaklanıyor. Türkiye'yi krizlerde dinamik tutan özelliklerden birisidir."

KalDer İstişare Kurulu Başkanı Sami Boydak ise programın düzenlenmesiyle önemli katkı sağlayacaklarını dile getirerek, programa katılanlara teşekkür etti. Programa katıldıkları için Vali Orhan Düzgün ile KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan'a plaket verildi.

Erciyes Mükemmellik Zirvesi, ilk oturumdaki açılış konuşmalarının ardından farklı konu başlıklarında düzenlenen üç oturum şeklinde devam etti.
CİHAN
<< Önceki Haber İnovasyon ülkelerinin fert başına geliri 17 bin doların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER