İspanyol Siyaset Bilimci: İspanya'da halk radikal partilere prim vermez


İspanyol Siyaset Bilimci Prof. Andres de Blas Guerrero, bazı Avrupa ülkelerinin aksine İspanya'da halkın aşırı görüşlü partilere prim vermeyeceğini söyledi.

İspanyol toplumunun her zaman ılımlı ve merkez partilere oy verdiğini kaydeden Guerrero, radikal partilerin bile zamanla buna ayak uydurmak zorunda kaldığına dikkati çekti.

İspanya Ulusal Uzaktan Eğitim Üniversitesi (UNED) Siyaset Bölümü Başkanı Andres de Blas Guerrero, Pazar günü yapılacak genel seçimleri Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi.

İktidardaki muhafazakar Halk Partisi'nin (PP) yolsuzluk soruşturmalarından dolayı büyük oy kaybına uğrayacağını tahmin eden İspanyol akademisyen, toplumun yolsuzluğa karşı duyduğu öfkeyi iktidar partisinin hesap edemediğini iddia etti.

Anketler, 2011 senesinde yüzde 44,6 oy alan PP'nin bu seçimde yüzde 28 civarında oy alacağına işaret ediyor. Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) yüzde 28,7'den yüzde 21'e düşeceği öngörülüyor. Yeni kurulan ve ilk kez genel seçimlere katılan sol görüşlü Podemos (Yapabiliriz) partisinin yüzde 18 civarında oy alması bekleniyor. Merkez sağ olarak tanımlanan ve ilk kez genel seçime katılan Vatandaşlar (Ciudadanos) partisinin de yüzde 19 civarında oy elde edeceği tahmini yapılıyor.

YOLSUZLUK İSPANYOL SİYASETİNDE DEĞİŞİMİ TETİKLEDİ

İktidar partisini sarsan yolsuzluk soruşturmalarının İspanyol siyasetine büyük etki yaptığının altını çizen Guerrero, "İspanya'da siyasetin yenilenmesi sürecini yaşıyoruz. İspanyol siyasi hayatında yolsuzluğun önemi çok büyük oldu: tek etken olmasa bile kamuoyunu harekete geçiren faktör oldu. İspanyol toplumunda genel olarak bu sorunu çözme isteği var. PP (iktidar partisi) bu yüzden Pazar günkü seçimde çok oy kaybedecek. Toplumda yolsuzluk soruşturmaları sebebiyle bir öfke var. Bu da siyasette yenilenmeye yol açtı: yeni partiler ortaya çıktı. Bence bu partiler İspanyol siyasetine entegre edilebilir. Ciudadanos ve Podemos, köklü partiler PP ve PSOE'nin tamamlayıcısı olabilirler" dedi.

KOALİSYON HÜKÜMETİ

Pazar günkü seçimlerden koalisyon çıkabileceğini kaydeden Prof. Andres de Blas, "Bu seçimlerde Ciudadanos-PSOE ve Ciudadanos-PP koalisyonu çıkabilir. Bazıları PSOE'nin yok olacağını düşünüyor ama ben PSOE'nin İspanyol toplumunda sağlam temeli olduğunu düşünüyorum. Franco diktatörlüğünden demokrasiye geçişten beri PSOE merkez solun sesi oldu. Dikkat edin bu ülkenin yönelimi merkezdir ve ılımlıdır: Travmasız değişim istiyor, risksiz özgürlük arzu ediyor. Bu da Sosyalist Parti'nin söylemlerine uyuyor. Ciudadanos ve Podemos'un yenilenme söylemlerine inanmıyorum. Bu ikisi de söylemlerini merkeze doğru kaydıracaktır. C's zaten buna doğru eğilim gösterdi. Bu toplumun eğilimi merkez ve ılımlıdır, bunu değiştiremezler. Mesela Podemos'un evrimleşmesine dikkat edin. Aşırı sol görüşlü bir parti olan Podemos, ülkenin merkeze konumlandırdığını gördü ve söylemlerini yumuşattı." değerlendirmesini yaptı.

PODEMOS'UN GELECEĞİ PARLAK GÖRÜNMÜYOR

İspanyol Siyaset Bilimci Guerrero, son dönemde İspanya'nın en flaş partisi Podemos'u Avrupa'da ortaya çıkan popülist partilerden biri olarak görüyor.

Andres de Blas Guerrero, "Avrupa'da popülizmler sağ eğilimli olarak ortaya çıktı ama İspanya'da sol. Bunların demokrasiye katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Podemos'un halkın karar vermeye katılımı için icat ettiği 'Circulos' (Daireler: mahallelerde oluşturulan yerel organizasyonlar) oluşumları ve davranışlarını, Avrupa'daki popülizmler çerçevesinde değerlendiriyorum. Demokraside temsil düzeni var ve temsil, asambleler ile değiştirilemez." eleştirisini yöneltti.

İspanyol toplumunda karşılık bulamayan Leninci radikal bir partinin bile merkeze doğru kaymak zorunda kaldığına vurgu yapan Guerrero, "Leninci radikal solcu Podemos merkeze doğru kaydı. Oyların merkezde olduğunu gördü ve evrimleşerek diğer tarafa yöneldi. Ama ben Podemos'un geleceğini parlak görmüyorum. Onlar birkaç parlak genç ve politikanın ne olduğunu bilen insanlar. Ama benim görüşüm bu oyunu sürdürmek zor. Aşırı sol parti, merkez partiye dönüşürse seçmenin bağlanması zordur. Merkez seçmen Podemos'un bu dönüşümünü yemez. Ama bu seçimde PSOE'den oy koparacak gibi görünüyor." yorumunu yaptı.

PP YOLSUZLUĞUN TOPLUMDAKİ ETKİSİNİ ÖLÇEMEDİ

Bu seçimlerde televizyonun ön plana çıkmasına değinen Guerrero, "İspanya'da seçim tartışmaları demokrasiye geçildiğinden beri vardı ama bu seçimlerde televizyonlara çok büyük önem verildi. TV tartışmaları, eğlence programlarına konuk olmalar vs. Bunun çok önem taşıdığını düşünmüyorum. Bu partilerin seçim stratejisiydi: kararsızları bu şekilde etkileyebileceklerini düşündüler." dedi.

Prof. Andres de Blas Guerrero, seçime ilişkin tahmininde şunları söyledi: "PP'nin kazanacağını düşünüyorum ama o kadar açık ara farkla değil. PSOE denildiği kadar kötü durumda değil. Merkez sol olarak sağlam tabanı var. PP yolsuzluktan dolayı çok oy kaybedecek. Çünkü PP yolsuzluğun İspanyol toplumundaki etkisini ölçemedi. Geleceğiyle oynadığının farkına varamadı. PP'nin merkez sağda sağlam tabanı var. Ne zaman bu skandallara son vermeye ve yolsuzluğa karşı net tavır almaya karar verirse o zaman küskün seçmeniyle yeniden barışır." CİHAN
<< Önceki Haber İspanyol Siyaset Bilimci: İspanya'da halk radikal partilere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER