İşte vatandaştan gizlenen rakamlar

Türkiye'de gerçek işsizlik oranının yüzde 18,7 olduğu ortaya çıktı

İşte vatandaştan gizlenen rakamlar


TÜİK, işsiz sayısını 3,2 milyon kişi olarak açıkladı. Ancak iş bulma ümidi olmayanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz sayılanlar hesaba katıldığında gerçek sayı 6 milyona ulaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), önceki gün 2015 yılı Şubat ayı için işsiz sayısını 3 milyon 226 bin kişi ve işsizlik oranını yüzde 11,2 olarak açıkladı.

Her beş kişiden biri

Ancak aynı veriler üzerinden BUGÜN'ün yaptığı belirlemelere göre İstihdam edilebilecek durumdaki neredeyse her 5 kişiden 1’i işsiz durumda bulunuyor. Çünkü TÜİK, iş bulma ümidi olmayanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanları işgücü dışı bırakarak işsizlerden saymıyor. Bunun detayları ise şöyle şekilleniyor:

İş bulma ümitleri yok

- Şubat 2015 itibariyle 634 bin kişi iş bulma ümidi kalmadığı için işgücü dışında kalıyor.

- Ümitsizlerin de içinde bulunduğu iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı 2 milyon 554 bin kişi.

- Mevsimlik iş bulabildiği için işgücü dışında kalanlar da eklenince, işsiz olduğu halde bu kapsamda sayılmayan kişi sayısı 2 milyon 680 bine yükseliyor.

Geçen yılla fark 355 bin

- İşsiz durumdaki bu kesim de eklenince Şubat 2015'te gerçek işsiz sayısı 5 milyon 906 bin, işsizlik oranı da yüzde 18,7 oldu.

- Geçen yılın aynı döneminde gerçek işsiz sayısı 5 milyon 551 bin kişi, işsizlik oranı da yüzde 18,1'di. Böylece bir yıllık dönemde 355 bin kişi daha gerçek işsizler ordusuna katıldı.

Kadınların sorunu büyük

- Cinsiyete göre bakınca iş aramayıp çalışmaya hazır olan toplam 2 milyon 554 bin kişinin 1 milyon 482 bini kadınlardan oluşuyor. Toplamı 126 bin olan mevsimlik çalışanların da 84 bini kadın.

Yelda ATAÇ- BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber İşte vatandaştan gizlenen rakamlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER