İTSO'da çelik ve filtre sektörünün sorunları görüşüldü


İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)'nda sanayi sektöründe yaşanan gelişmeler ve çözüm önerileri hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

İTSO 3. Meslek Grubu'nun tertiplediği toplantıda ev sahibi olarak söz alan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, "İskenderun'da sanayicilerimizi bir arada buluşturmayı hedefledik. Aslında bu toplantı bizim 3. Meslek Grubu'nun yani sanayicilerimizin bulunduğu grubun bir toplantısıydı. Sanayicilerimizin ve üreticilerimizin hepsine toplantı ile ilgili birebir bilgiler verildi. Her faaliyetimizde üyelerimizi arıyoruz. Bugünkü toplantımızda ise bölgenin en önemli sektörlerinin başında demir-çelik geliyor. Yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 32'lik bölümü demir-çelik üreticileri tarafından yapılmakta, yüzde 48'lik bölümünü de demir-çelik mamulleri karşılamakta. Demir-çelik sektörü bu bölge için önemli bir sektör. Yani demir-çelik sektöründe yaşanan her türlü problem önce ülkemizi, bizim bölgemizi, bizim insanlarımızı büyük ölçüde etkilemekte. Bu nedenle biz bugün odamızda bu söylenenler ne kadar doğru, bu sektördeki en yetkili ağızdan sizlere bilgi sunmak için buradayız." dedi.

"KUR KAYIPLARI SEKTÖRÜ ETKİLİYOR"

Çelik sektöründe yaşanan sorunları sinevizyon destekli olarak anlatan İsdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Şafak Çapar ise sektörde tamamen Çin faktörü olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Herkes elinden geleni yapıyor ama bir de dünyadaki dengeler var. Bu dengelerin ardından bir şeylerin yapılması gerekiyor. Dünya ekonomisi ve bunu etkileyen dünya demir-çelik sektörü var. Bunun peşinden ülkemizin demir çelik sektörü var. Doların yükselmesi ve ekonomideki kur kayıpları Türkiye demir-çelik sektörünü de etkiliyor. Birinci sırada rublenin değer kaybı var yüzde 37 gibi, onun dışında Brezilya'nın değer kaybı var, Türkiye'nin değer kaybı var. Bu da ihracatta sizleri olumsuz yönde etkileyebiliyor."

Türkiye'nin de içinde bulunduğu çelik sektörünün ham maddeleri ve çelik fiyatlarında da gerilemenin inanılmaz bir düşüşün olduğunu anlatan İsdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Şafak Çapar, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi Çin'in ihraç fiyatlarına baktığımız zaman ülkesinde 255 dolar nerden baksanız navlun 20- 30 dolar nerden getirdiğinize bağlı, navlun farkı var. Buna rağmen Çin'in geldiği nokta 265 dolara ihraç mamül teslim edebiliyor. Çelik sektörü orda başka faaliyetlerde de bulunduğu için bilançosunu diğer faaliyetlerden elde ettiği gelirle sürdürebilir olarak tutuyor ama bu bizi nasıl etkiliyor işte esas soru o. İsdemir olarak gerekli yatırımlarımızı yaptık ama Çin'in makul olmayan rekabet şartlarının oluşturduğu bir kaos var. Bu da Çelik sektörünü etkiliyor. Türkiye olarak baktığımızda dünyanın 8. ve 10. üretici ülkesiyiz. Bu da bizim deneyimimizi gösteriyor."

"FİLTRE VE ÇELİK SEKTÖRÜ KONGRELERİNİ HATAY'DA YAPABİLİRİZ"

İTSO Meclis Başkan vekili Erol Aygen de çelik ve filtre sektörlerinde yaşanan gelişmeler ve çözüm öneriler konusunda açıklamalarda bulundu. Aygen, şöyle konuştu: "Biz sanayicileri temsilen Ticaret ve Sanayi Odası'nda 3. Meslek grubumuz bir hedef belirledi. Katma değeri yüksek olan ürünler ve Türkiye'de ses getiren bölümler nelerdir diye göz attığımızda ilk etapta filtre ve demir-çelik sektörü gelmektedir. Türkiye'de filtrenin üçte birini bölgemiz üretiyor. Bu istihdam bakımından da çok yüksek bir rakam. İstihdamı sadece bir iş verme şeklinde düşünmeyelim, istihdamın her birine verdiğimiz ücretlerin esnaflarımıza, sanatkarlarımıza geriye dönmesini de düşünürsek, ülke ekonomisi ve bölge ekonomisini kalkındırırız. Orjin noktamız bu ve biz İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Grubu olarak nasıl bazı sektörlerin uluslararası kongreleri yapılıyorsa biz de Türkiye'de ilk kez filtre üretim kongresini İskenderun'da tertipleyebilir miyiz? Bir düşünce tarzı, hemen B şıkkı madem ki yüksek bir katma değer varbiz Demir-Çelik kongresini deburada yapabilir miyiz. Biz bunu bir emsal kongre olarak çok bilinçli bir şekilde yapalım."

İTSO Meclis Başkan Vekili Aygen, İskenderun ve Hatay'da uluslararası çelik ve filtre kongrelerinin de yapılması önerisinde bulunarak, "Bir ikinci hedefimiz daha var. Bu 2017 yılı olabilir 2018 yılı olabilir. Bu kez uluslararası filtre sektörünü Türkiye'de yapalım. Bu kez uluslararası demir-çelik kongresini Hatay'da yapalım. Zor bir şey mi, hayır en büyük zor ona karar vermek ve hedef belirlemek, biz bu hedefi belirleyebilmek için bir adım attığımızda Sayın Valimiz çok büyük ilgi gösterdiler. Bilim Sanayi Teknoloji Müdürümüz çok büyük ilgi gösterdiler. Mustafa Kemal Üniversitemiz de aynı ilgiyi gösterdiler." dedi.

İskenderun'da filtre sektöründe uzun yıllar emeği olan Ferra Filtre Genel Koordinatörü Can Teymur da toplantıda söz alarak, filtre sektöründeki gelişmeler, ülke ve bölgeye etkileri ile yaşanan sorunlar hakkında detaylı bilgiler verdi.

Toplantıya İsdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Şafak Çapar, Bilim Sanayi İl Müdür vekili Sunday Balıkoğlu, Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis üyeleri Erol Aygen, Ethem Kartal, Ferra Filtre Genel Koordinatörü Can Teymur, MKÜ Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Alpagut Yavuz, sanayici ve iş adamları katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber İTSO'da çelik ve filtre sektörünün sorunları görüşüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER