İZTO, 30 ilçenin güçlü ve zayıf yönlerini belirledi

İZTO, 30 ilçenin güçlü ve zayıf yönlerini belirledi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in 30 ilçesini tek tek inceleyerek 'İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları' raporunu hazırladıklarını belirterek, "Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır." dedi.

Yazılı açıklama yapan Demirtaş, ekonomik rekabetin ülkeler düzeyinde olduğu kadar kentler düzeyinde de son derece sert bir şekilde yaşandığını belirterek, bu nedenle yerel zenginlik, çeşitlilik ve birikimlerin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu söyledi. İzmir'in de bu açıdan son derece şanslı bir şehir olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Yaşanacak şehir olan İzmir, tüm ilçeleri ile turizmden tarıma, sanayiden lojistiğe kadar ekonomin her alanında büyük potansiyele ve imkânlara sahip. İzmir cazip yatırım olanakları ile diğer kentlerin de bir adım önüne geçiyor." şeklinde konuştu.

"10 UZMAN, 3 BİN 367 KM YOL KAT ETTİ, HER İLÇENİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ BELİRLENDİ"

Bu nedenlerle İzmir'in ilçelerinin tam olarak profilinin çıkarılmasına oda olarak büyük önem verdiklerini belirten Demirtaş, daha önce 1997, 1998, 1999, 2000, 2003 ve 2007 yıllarında İzmir ilçelerinin ekonomik profilini ortaya koymak, sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemek için 6 rapor hazırlayıp, kitap olarak kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi. Bu raporların hepsinin yerel ve ulusal düzeyde büyük ilgi gördüğünü belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Son raporumuzun hazırlanmış olduğu 2007 yılından bugüne hem kentimizde hem de ilçelerimizde ekonomik, sosyal ve kültürel alanda pek çok gelişme yaşandı. Ayrıca 2007 yılında 28 olan ilçe sayımız 30'a çıktı. Bu nedenle 'İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları' ismiyle raporumuzu yeniden ve 7'inci defa hazırladık. Araştırma, Girişimcilik ve Meslekleri Geliştirme Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde, daha önceki çalışmaların hazırlık ekibinde yer alan, deneyimli 10 uzmanımız, tam 3 bin 376 kilometre yol kat ederek 30 ilçemizi bizzat ziyaret etti. Çalışmanın yapılabilmesi için valiliğimizin izin ve desteği ile ilçelerdeki kaymakamlıklar, belediye başkanlıkları, sağlık grup başkanlıkları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri, varsa ticaret odaları, borsaları ve ilçenin önde gelen kurumları ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Anketler yapılarak, her bir ilçenin SWOT analizi çıkarıldı. Bu analizler de ilçelerin güçlü ve zayıf yönleri ile yatırım fırsatları ve tehditler gözler önüne serildi."

"İZMİR'İN HER İLÇESİ BİRBİRİNDEN FARKLI ÜSTÜNLÜKLERİ BARINDIRIYOR"

İzmir'in her ilçesinin farklı özellikleri ile ortaya çıktığını aktaran Demirtaş, nüfusun daha yoğun olduğu merkez ilçelerde ticaret, sanayi ve turizm yoğunlukta iken, nüfusun daha az olduğu merkeze uzak ilçelerde ise tarım ve hayvancılığın yaygın gözüktüğü bilgisini verdi. Sahil kesimindeki ilçelerde turizmin önde olduğunu ifade eden Demirtaş, "Özellikle son yıllarda demiryolu ulaşımının daha fazla kullanılması, yeni yapılan yollar ilçelerin rekabet gücünü artırıyor. Denizyolunu da içerecek daha bütünleşik bir ulaşım sistemi ilçelerimizi daha da geliştirir." diye konuştu.

Özellikle uzak ilçeler başta olmak üzere altyapı sorunlarının tüm ilçeler için ortak bir sorun olduğunu kaydeden Demirtaş, "İzmir'de her bir ilçemiz birbirinden farklı üstünlükleri ile yatırımcıları cezbedecek özellikleri barındırıyor. Bir uçta bulunan Aliağa, büyük petrokimya yatırımları ile ülkemize katma değer ve zenginlik yaratırken, ülkemizin en batı ucu olan Çeşme ise turizmin yıldızı. Tarım, verimli topraklar, turizm, sanayi her şey var. Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır." ifadelerini kullandı.

Demirtaş, hazırlanan raporu başta yerel yönetimler ve İzmir milletvekilleri olmak üzere tüm ilgililere göndereceklerini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber İZTO, 30 ilçenin güçlü ve zayıf yönlerini belirledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER