Kara para aklama yasası

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen ‘varlık barışı’ tasarısına muhalefetten sert tepki geldi. Tasarının Türkiye’de kara para aklanmasını kolaylaştıracağını belirten muhalefet ayrıca uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

Reza Zarrab'ın cep telefonundan bu fotoğraflar çıktı


Kara para aklamak ve İran’a karşı uygulanan ambargoyu delmek suçlarından ABD’de tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Reza Zarrab (Rıza Sarraf) ile ilgili New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, hazırladığı iddianamede işlediği suçlar için yer olarak Türkiye’yi de göstermişti.



Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta yasalaştırılacak olan ‘varlık barışı’na ilişkin kanun tasarısına muhalefet partileri ‘kara para’ şerhi düştü. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporuna CHP’nin yazdığı şerhte, “Bu tasarı nedeniyle, Türkiye’nin kara para aklayan ülke olarak nitelendirilme ve yaptırımlarla karşı karşıya kalma olasılığı oldukça yüksektir.” uyarısında bulunuldu. MHP’nin şerhinde ise, tasarı ile ‘kara paraya özel ve örtülü bir af getirildiği’ vurgulanarak, “Suçu ve suçluları affetmeye yönelik bir düzenleme yapılmaktadır.” denildi.

Tüm kanunlar devre dışı

Komisyonun CHP’li 8 üyesinin yazdığı ‘karşı oy’ yazısında tasarıya yönelik sert eleştiriler yöneltildi. CHP’li üyeler, tasarının, ‘Türkiye’nin imzaladığı kara para ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik bütün uluslararası anlaşmalara ve taahhütlere aykırılık oluşturacağı” uyarısında bulundu. CHP’liler, “Bunun doğal sonucu Türkiye’nin çok ciddi eleştirilere ve uluslararası yaptırımlara maruz kalmasıdır. Bu yaptırımlar, başta banka ve finans kurumları olmak üzere tüm ithalat ve ihracat yapanlar ile basit bir havale yapacak sıradan insanları dahi etkileyecek, Türkiye’nin kara parayla mücadeleye yönelik uluslararası yapılardaki üyeliklerini sonlandırabilecek son derece vahim sonuçlar doğurması şeklinde ortaya çıkabilir.” dedi.

CHP’li üyeler ayrıca, “Konuya ilişkin daha önce çıkarılan ve kişilere sadece vergi incelemesine yönelik sınırlı güvence veren kanunlarda dahi yurt dışı varlıkların değeri üzerinden yüzde 2, yurt içi varlıklar için de yüzde 5 vergi alınması öngörülmüşken, bildirimde bu tasarıda cüz’i bir vergiye bile yer verilmemiştir. Anlaşıldığı kadarıyla bu tasarı kapsamında bildirimde bulunacak kişilerin küçük oranda da olsa her hangi bir vergiye tahammülleri yoktur. Bildirilecek varlıkların vergiye tabi tutulmaması, beyanların alenileşmesini önlemeye yönelik bir tedbir olarak değerlendirilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kara para davet ediliyor

MHP’nin komisyon üyesi 3 milletvekilinin yazdığı şerhte ise, “Sadece Türk Ceza Kanunun ‘Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ya verilecek cezalarını öngören 282’inci maddesinin uygulanmayacağı güvencesini vermek bile kara parayı davet etmek anlamına gelmektedir.”dedi. MHP’li üyelerin şerhinde, “Yurt dışındaki varlıklarını bildirenlere veya beyan edenlere bu varlığın kaynağının sorulmayacağı, araştırılmayacağı, vergisinin ödenip ödenmediğine bakılmayacağı taahhüt edilmektedir. Aslında verilen güvence ‘vergi takibi yapmama’ amacının dışında ‘vergi kaçakçılığını’ da teşvik eder mahiyettedir.

Ancak asıl önemlisi bildirilen varlığın kara para gibi bir suç ekonomisinden doğup doğmadığı da araştırılmayacaktır. Yurt dışındaki her türlü varlık, vergi ödenmeden Türkiye’ye getirilebilecektir.” denildi. MHP’li üyeler, ‘kara para ve aklanmasına yönelik uluslararası hukuk kuralları, uluslararası anlaşmalar ile Türkiye’nin kara para ile ilgili olarak taraf olduğu ikili anlaşmaların dikkate alınmadığını’ vurguladı. MHP’li üyeler ayrıca tasarı nedeniyle 2017 Ocak ayı sonuna kadar gümrüklerden yolcu beraberinde bavullarla büyük bir para girişi olacağını belirtti.

<< Önceki Haber Kara para aklama yasası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER