Kargapazarı şehitlerini anma tırmanışı


Erzurum'un 1916'da Rus işgaline karşı Kargapazarı dağlarında direnirken şehit düşen 350 subay ve erin anısına 100 yıl sonra ilk kez 'Kargapazarı Şehitlerini An(la)ma Tırmanışı' gerçekleştirilecek.

Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Dağcılık Antrenörü Çetin Bayram'ın organizasyonunda 12 Şubat günü Kargapazarı dağlarına anma tırmanışı düzenlenecek. GSHM tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere Erzurum ili tarihte 3 kez Çarlık Rus ordusunun işgaline uğramıştır. 1828-29, 1877-78 (93 Harbi) ve son olarak 1. Dünya Savaşı 1916.8-9 Kasım 1877 yılında, Aziziye Savaşı sırasında, Erzurum halkının yazdığı 'Destan' halen harp kitaplarında Ordu-Millet kavramının en güzel örneği olarak gösterilmektedir. Çarlık Rus ordusunun Erzurum'u işgal ettiği en son harekat tarihi olan 11-16 Şubat 1916 yılında, Çarlık Rus orduları komutanı General Yudeniç emrindeki, General Vorobyev komutasındaki Rus 4. Kafkas Piyade Tümeni ile Osmanlı ordusunun, Kurmay Yarbay Kemal Bey komutasındaki, 49. Piyade Alayı 1.Taburu, 108. Piyade Alayı, Yüzbaşı Kazım Yurdalan Komutasındaki Seyyar Jandarma Taburu, bir makinalı tüfek bölüğü ve bir dağ bataryasından oluşan 'Kargapazar Müfrezesi' arasında, Kargapazar Dağlarının batı yamaçlarında 1 ay kadar süren küçük çatışmalar, 12 Şubat 1916 da en şiddetli ve nihai bir savaş ile sona gelmiştir.

Uzun süre hiçbir iaşe ikmali yapılmayan, günlerce aç ve açıkta kalan Türk askeri, neredeyse kendinden 10 kat büyük, her yönden sağlam kıyafetlere, beslenmeye ve daha güçlü silahlara sahip Rus ordusuna karşı, 12 Şubat 1916 tarihinde en şiddetli çarpışmasını gerçekleştirmiştir. Yazılı kaynaklarda kaybımızın 350 kadar subay ve er olduğu söylenen bu savaş, Rusların cepheyi kuzeyden yarıp Gürcüboğazı'na inmesi ile sonuçlanmıştır. Çatışmalardan daha fazla can alan ve her iki ordunun da düşmanı olan güç, amansız kış koşulları, cehennemi tipilerdir. Kargapazarı dağları Dünya üzerindeki en kötü hava şartlarına sahip yerlerden biridir. 12 Şubat 2016, bu savaşın 100 yılıdır. 12 şubat günü 100 yıl sonra ilk kez aynı tarihte ATAK Koordinatörlüğü'nde, Erzurum Valiliği, G.H.S.İ.M, TURSAB, KUDAKA desteğiyle Kargapazarı Şehitlerini An(la)ma tırmanışı gerçekleştirilecektir." CİHAN
<< Önceki Haber Kargapazarı şehitlerini anma tırmanışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER