Kekik üreticisi zor durumda

Dünya kekik üretimin yüzde 75’nin üretildiği Denizli’de çiftçi ürünün yarısı hastalıktan dolayı kurumaya başlamasından dolayı zor durumda kaldı.

Kekik üreticisi zor durumda

Türkiye’de kekiğin yüzde 85 üretildiği Denizli’de çiftçiler bilinmeyen bir hastalıktan dolayı kekikleri tarlada hasat edilmeden kurumaya başladı. 

Hastalık en çok ilde kekiğin yarısının üretiminin yapıldığı Buldan ilçesi mahallelerini(köylerini) etkiliyor. 

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde köy muhtarları ve üreticilerle birlikte basın toplantısı düzenledi. 

Kekikteki hastalığın bir “afet” şeklinde olduğunu belirten Gülbay, Buldan’ın 25 mahallesinde 6 bin 200 ailenin kekikten ekmek yediğini söyledi. 

Gülbay, “Denizli’de kekiğin yarısı Buldan’da üretiliyor. Geçen yıl 11 bin ton hasat yapıldı. Üreticimizin cebine kekikten 55 milyon lira para girdi. Kekik üretiminden dolayı şehirden köye tersine göç olmaya başlamıştı. Ancak bu yıl kekik köklerinde meydana gelen bir mantar türü hastalıktan dolayı kurumaya başladı. Hastalıkla ilgili kurumlardan yeterli destek alamıyoruz.” dedi.  Kekikteki kurumadan dolayı üreticilerin kredilerini uzun vadeli faizsiz erteleme beklediklerini ifade eden Gülbay, “Kurumadan dolayı hasat 25 gün önce başladı. 2003 yılında kekik 5 liraydı şimdi de 5 lira. bu yıl alımların fiyatlarının yükseltilmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Toplantıya katılan kekik üreticilerinden Veli Uslu da ilçe tarım müdürlüklerinden ve ziraat odalarından hiç memnun olmadıklarını vurguladı. 

Uslu, “Yaptıkları yılda sadece yılda bir kez e-postayla ‘organik tarım yapalım, kekik Denizli’nin gözbebeği’ demekten ibaret. Bize ne hastalıkla ilgili gıda tarım müdürlüklerinden ziraat odalarından hiç bir desteğimiz yok.” şeklinde konuştu.

MHA
<< Önceki Haber Kekik üreticisi zor durumda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER