Cemaat'e çeteli kumpas!

Diyarbakır’da Kimse Yok Mu’nun adını kullanan bazı kişiler esnafı dolandırdı. Derneğin şikayeti üzerine dolandırıcılar yakalandı. Ancak, yandaş medyaya dernek yönetimini suçlayan haberler servis edildi.

Kimse Yok Mu Senegal'de 25 bin aileye yardım dağıttı

Dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan Kimse Yok Mu Derneği’ne (KYM) Diyarbakır’da kurulan kumpas çöktü. Yapılan iftiralara ve kurulan kumpaslara rağmen KYM Derneği’ne atılacak bir suç bulunamadı. Yine de ‘yandaş medya’da derneğin adını karalamak için haberler yaptırıldı.

Yaklaşık altı ay önce başlayan olay şöyle gelişti. Diyarbakır’daki bir ayakkabı mağazasının sahibi 2015 Aralık ayında Kimse Yok Mu Derneği’ne gelerek, “Muhasebe müdürünüz bizden ayakkabı aldı. Neden paramızı ödemiyorsunuz?” dedi. Konuşma ilerleyince liderliğini H.E isimli bir kadının yaptığı şebekenin derneğin adını kullanarak firmayı dolandırdığı anlaşıldı. Dernek yetkilileri savcılığa başvurarak KYM adının kullanılarak, esnafın dolandırıldığını bildirdi ve suç duyurusunda bulundu. Soruşturma sonucu beklenirken, ilginç bir durum yaşandı. Adliye ve emniyetten bazı şahıslar gazetecileri arayarak ‘Paralel yapıya’ yönelik operasyon yapıldı, terör örgütüne finansal destek sağlayan 5 kişi gözaltına alındı’ diye bilgi verildi. Haberde, şüphelilerin ev ve işyerleri ile Kimse Yok Mu Derneği’nde yapılan aramada 10 milyon TL, 1 ruhsatsız tabanca, 1 av tüfeği ile 9 fişek ele geçtiği ilan edildi. Derneğin, şikayetçi olduğu kişiler yakalandı ama suç dernek yönetimine yıkıldı. Oysa dernekte hiç arama yapılmamış herhangi birşey ele geçirilmemişti.

İşte ‘delil bulamadık’ itirafı!

Aslında bu, dernekle ilgili ilk kumpas değil. Derneğin belgelerini çalan bir hırsız, bütün dokümanları birkaç yıl önce terör örgütü PKK’ya yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarına servis etmişti. Örgüt medyası, Kimse Yok Mu’nun yardım ulaştırdığı aileleri taciz etmiş, dernek aleyhinde haberler yayınlamıştı. Paralel operasyonları moda olunca, aynı iddialar yeniden ısıtıldı bu kez havuz medyası haber yapmaya başladı. Müfettişler aylarca inceleme yaptı. Derneğin yardım yaptığı kişiler tek tek ifadeye çağrıldı. Ama iğne ucu kadar usulsüzlük bulunamadı.

Dernekte arama yapmak için mahkemeden karar çıkarmak isteyen emniyetin yazısı bu gerçeği gözler önüne serdi: “… yürütülmekte olan 2014/13787 sayılı soruşturma evrakı ile Kimse Yok Mu Derneği Diyarbakır şubesiyle ilgili dosyalar incelendiğinde, bahsi geçen konularla ilgili somut delil elde etmek mümkün olamamış, başkaca da delil elde etme imkanı olmadığından…”

Dolandırıcılar üzerinden kumpas kurarak, mağduru suçlu gibi göstermek, hayır kurumlarına kara çalmak, darbecilerin, 28 Şubatçıların aklına gelmemişti. Devletin emniyeti ve adaletin geldiği durum maalesef bu. Anlayacağınız tuz da kokmaya başladı.

4 yılda 20 bin aileye yardım

Kimse Yok Mu Derneği, yurtiçinde ve yurtdışında yürüttüğü faaliyetlerle adından söz ettiriyor. Diyarbakır’da on binlerce aileye yardım elini uzatan dernek, ihtiyaç sahiplerine yalnız olmadıklarını gösterdi. Her yıl Diyarbakır’da binlerce aileye gıda yardımı yapılıyor. Kur’an Kursları’nın kırtasiye ve kıyafet ihtiyaçları gideriliyor. Ramazan’da iftar çadırları kurularak on binlerce kişiye sıcak yemek sunuluyor. Her Kurban bayramında yaklaşık 10 bin kişiye et ulaştırılıyor. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına eğitim bursları sağlanıyor. İhtiyaç sahiplerine sağlık hizmetleri sunulurken, ameliyat masrafları karşılanıyor. Yüzlerce ailenin kirası ödendi. 2012’de 8 bin, 2013’te 6 bin aileye gıda kolisi verildi. Derneğin yardım toplama izninin 2014 yılında Bakanlar Kurulu tarafından iptal edilmesi, yardım miktarını azalttı. 2014’te 2 bin 500 aileye, 2015’te ise yaklaşık 2 bin aileye gıda kolisi ulaştırıldı.

Aziz İstegün - Yeni Hayat
<< Önceki Haber Cemaat'e çeteli kumpas! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER