Kış geldi, korsan kombicilere dolandırılmayın


Kış aylarının gelmesi ile birlikte kombi bakımı yaptırmak isteyen vatandaşlar servislere başvuruyor. Ancak 'yetkili veya teknik servis' adı altında iş yapan korsan kombiciler müşterileri akıl almaz yöntemlerle dolandırabiliyor. İnternetten ya da duvarlara asılan ilanlarla ulaşılan kombiciler, bakım için geldiğinde farklı şekillerde kombi sahiplerine masraflar çıkarabiliyor. Üstelik fazladan alınan ücretler, hiçbir belge verilmeden yapılıyor.

Yaklaşık 25 yıldan beri kombi, beyaz eşya bakım onarım ustası olarak çalışan Fatih Bank, yetkili veya teknik servis adı altında iş yapan korsan kombicilere karşı tüketicilere uyarılarda bulundu. Bank, tüketicilerin bir tamircinin iş yerinin olup olmadığını, korsan mı, seyyar mı olup olmadığını önceden araştırması gerektiğini belirtti. Bank, "Otobüs duraklarına 'kombi bakımı petek temizliği dahil 20 TL' diye ilanlar asıyorlar. Böyle bir sektör yok, bu işi kimse 20 TL' ye yapmaz. Kombi servis ücretsiz arıza tespiti... Bizim tüketicimize bedava mezar ver, alır. Tüketici kimi çağırdığını bilmiyor." ifadelerini kullandı.

"TÜKETİCİLER İNTERNETTE ARAŞTIRMA YAPARKEN DİKKATLİ OLMALI"

Bank, tüketicilerin internette araştırma yaparken dikkat etmesi gereken hususlara da dikkat çekti. Korsan bakım servislerinin Google'da ilk sırada çıkmasının çok kolay olduğunu belirten Bank, Google'ın iş yeri, vergi levhasının olup olmadığı gibi şartlar aramadığını söyledi. Bunun tamamen para gücüne dayalı olduğunu ve en üste falanca kombi servisinin rahatça çıkabildiğini vurgulayan Bank, şunları kaydetti: "Örnek verecek olursak, müşteri Ankara'da ikamet ediyor. Kombicinin telefon numarası Ankara gibi gözüküyor ama İstanbul çıkıyor. Ankara'daki seyyar kombiciler 50-100 lira İstanbul'a ödeme yapıyor. Ankara'daki seyyar kombicilere 'sen de işi ister yap ister yapma, sen de orada 50-100 lira paranı al çık' diyor. Ondan sonra müşterinin telefonu engelleniyor ve müşteri haftalarca o tamirciye ulaşamıyor."

"MUTLAKA KOMBİ SERVİSİNİN GÖREV YAPTIĞI FİRMAYA AİT FATURASINI İSTEYİN"

Beyaz eşya tamircisi Fatih Bank, kombisi arızalı ve bakım yaptırmak isteyen müşterilerin kombi bakım servislerine telefon açarken "arızalı parçayı söküp eski parçasının bırakmasını, yeni takılan parçayı görmek istediğini ve firmaya ait faturayı mutlaka isteyeceğini" talep etmelerini istedi.

Bank, "Mutlaka kombici faturasını vermesi lazım. Eski parçasını müşteriye bırakması lazım. İş yeri olan ve vergi levhası olan servisleri tercih etmeli. Her önüne geleni evine sokmamalı. En kötü eş, dost, komşudan referanslı kombi servislerine başvurmalılar." diye konuştu.

Müşteriye gelen kombi servislerinin ustalık belgesi ve vergi levhasının küçültülmüş halinin ceplerinde taşıyabileceğini belirten Bank, gerekirse müşterilerin bunlara da bakması gerektiğini kaydetti.

Müşterilerinde basit hatalardan dolayı korsan kombicilere dolandırıldığına dikkat çeken Bank, doğalgaz kartlarının yüklü olup olmadığını, kombideki su basıncına ve doğalgaz şartelinin açık olup olmadığını kontrol etmeden kombi bakım servislerini aramamalarının altını çizdi.

"KIŞ AYINA GİRERKEN KOMBİ BAKIMI NASIL OLMALI?"

Bank, kış aylarının gelmesiyle birlikte eve gelen ustaların kombi bakım esnasında tüketicilerin nelere dikkat edilmesi konusunda da şu bilgileri verdi: "Kombinin kapağı sökülüp açılıp içerisi elektrik süpürgesiyle süpürülür. Fan motorunun içi ilaçlı su ile yıkanır. Her kombi servisçisi bakıma gittiğinde yanında pompa motoru ile gitmek zorunda. Kombinin arka tarafında tank motoru olduğundan bu tanka hava basılması lazım. Peteklerde su dolaşımının rahat sağlanıp ısınması için kombinin içinde ufak tel bir filtre var. Kombinin içindeki su motorunun peteklere rahat devir daim etmesi için bu filtrenin diş fırçasıyla temizlenmesi gerekir. Tesisattaki suyu ise 80-90 derecede kombiyi çalıştırıp peteğin içindeki kirli suyu banyodaki tahliye musluğundan boşaltılmalı. Bu aşamalardan sonra müşterimiz rahatlıkla kışa girebilir. Kombi bakımında tüketicinin dikkat etmesi gereken hususlar bunlardır."

"DİP ODALARIN PETEKLERİ NEDEN ISINMIYOR"

Müşterilerin en çok şikayet ettiği konuların başında dip odalardaki peteklerin ısınmama konusu olduğunu dile getiren Bank, kombinin filtresinden meydana geldiğini kaydetti.
Bank, "Kombinin içindeki devri daim motoru 1. peteği ısıttı, diğer petekleri de ısıttı, 5. peteğe gideceği sırada kombi stop ediyor. Çünkü motor daha fazla suyu itemiyor. Dip odadaki peteği ısıttığını zannediyor kombi, stop ediyor. Ama kombi filtresi temiz olursa bütün odaları devri daim edecek." dedi.

"PETEKLERİN ÜST TARAFININ SICAK ALT TARAFININ SOĞUK VEYA ILIK OLMASININ SEBEBİ"

En çok şikayetlerden birisinin de 'peteğin üst tarafı sıcak, alt tarafı ılık veya soğuk olması' şikayeti olduğunu kaydeden Bank, bunun sebebini şöyle açıkladı: "Kombi 40-50 derecede yandığı zaman, iki dünya da bir araya gelse kombinin üst tarafının ısınması gibi alt tarafının ısınması mümkün değil. Üst taraf gibi alt tarafın da yanmasını istiyorsanız kombinin 80-90 derecede yanması gerekiyor. Fakat Türkiye'de doğalgazı 80-90'da yakacak bütçe çok zor." CİHAN
<< Önceki Haber Kış geldi, korsan kombicilere dolandırılmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER