Hocaefendi'den Ramazan hediyesi - Video

Rahmet ve bereket ayını dolu dolu yaşamak için, herkul.org sitesi Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Ramazan'la alakalı sohbetlerini yayınladı.

Hocaefendi'den Ramazan hediyesi - Video

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin geçtiğimiz hafta içinde yaptığı üç günlük sohbetini yayınlıyoruz. Lütfen duanızda bizleri de unutmayınız.

İŞTE RAMAZAN HEDİYESİ

Önce herkul.org'un notunu duyuralım: Bamteli – Özel Ramazan-ı Şerif 2009 Sevgili Dostlar, Geçtiğimiz haftanın üç gününü Ramazan ile alâkalı sorularımıza ayırmıştık. Ramazan'ın huzur ve bereket iklimini daha derinden duyabilme yolunda bu sohbetlerin çok istifadeli olacağına inanıyor; “Bamteli-Özel” başlığıyla ve bir an önce herkese ulaşması recasıyla hepsini birden arz ediyoruz. Onca hastalığına rağmen oruç tutan Muhterem Hocamız, gündüzleri çok zor geçirdiğinden sohbetlerine ara veriyor; bu sebeple onbir ay boyunca istifade ettiğimiz “ikindi yağmurları” muvakkaten inkıtaya uğruyor. Allah nasip ederse, ekranlarınıza ve gönüllerinize misafir olmaya bayram sonrasında yeniden başlayacağız. Size en güzel sohbetleri görüntülü, sesli ve yazılı olarak ulaştırabilmek, suyun ötesinden bir sıcak nefesle içinizi ısıtabilmek, şu diyar-ı gurbette elemlerimizi, emellerimizi sizinle paylaşabilmek... ve bu vesileyle Rabbimizin rızasını kazanabilmek için bir kere daha “vira bismillah” diyeceğiz. Bu arada, elimizde kayıt cihazımız ve bilgisayarımız, hem Bamteli'nize dokunmak hem de Kırık Testi'yi doldurmak için Ramazan boyunca da sabah akşam fırsat kollayacağımızdan emin olabilirsiniz. Ramazan vesilesiyle gufrana ermemiz dileği ve dualarınız istirhamıyla... Editör B. Berk

Birinci Bölüm: Bir Kere Daha Ramazanlaşırken

Soru: Bir hadis-i şerifte, anne-babasına karşı sorumluluklarını yerine getirerek mağfirete erme fırsatı yakaladığı halde bunu değerlendiremeyen talihsiz, Rasûl-ü Ekrem Efendimiz'in adı anıldığında salât u selam getirmeyen cimri ve Ramazan-ı Şerif'i idrak etmesine rağmen Cennet'e ehil hale gelemeyen nasipsiz “ragime enfuhû” itabıyla kınanıyor. Aynı çizgide zikredilen bu üç kişi arasında nasıl bir münasebet vardır? Bir kere daha gufran mevsimine kavuşan mü'minler, bu ayı nasıl değerlendirmelidirler ki, ayıplanan kimselerden değil de yarlığanan kullardan olsunlar? -Hadiste geçen “ragime enfuhû” ifadesinin manası nedir? “Burunları yere sürtülsün, uzak olsunlar, canları çıksın, sürüm sürüm sürünsünler” itabına uğrayan talihsizler kimlerdir? (01.20) -Ramazan'ı daha derinden duyabilmek ve adeta Ramazanlaşmak için neler yapılmalıdır? (17.33) -Teravih namazı nasıl kılınır; Rasûl-ü Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz'in sünnetine uygun teravih namazının hususiyetleri nelerdir? Teravih namazı boyunca hangi dualar, nasıl bir ruh haletiyle yapılmalıdır? (22.00) -Gelin, en azından şu rahmet ayında kendimiz gibi olalım.. ve bizi özümüzden uzaklaştıran kinlerden, nefretlerden sıyrılarak millî karakterimizin gereklerini dost-düşman herkese bir kere daha duyuralım!.. Gelin, kin ve nefrete karşı bir imsak faslı başlatalım!.. (29.35)

İkinci Bölüm: Ramazan ve Kur'an

Soru:“Kur'an ayı” da denilen Ramazan-ı Şerif'te, Cenâb-ı Hakk'ın yüce kelamına karşı yoğun bir teveccüh oluyor. Bu teveccühün iyi değerlendirilebilmesi ve Ramazan-ı Şerif'in –diğer hususiyetlerinin yanı sıra– tam bir Kur'an ayı yapılabilmesi için neler tavsiye buyurursunuz? -Kur'an-ı Kerim'e saygı nasıl olmalıdır? Onu işlemeli sandıklar, ipekten kılıflar arasında muhafaza etmenin ve öpüp yüze göze sürmenin de bir kıymeti var mıdır? (00.58) -Kainatın İftihar Tablosu ile Cibril-i Emin'in Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı olarak okumalarına “mukabele” denilmiştir. Hem o mukaddes hatıraya saygının bir tezahürü olarak hem de Kur'an'ın Ramazan'da nazil olması ve özellikle bu ayda Kur'an okumanın kat kat mükâfatlandırılacağının müjdelenmesi sebebiyle, mü'minler Ramazan boyunca camilerde ve evlerde “mukabele” okumayı ve hatimler yapmayı güzel bir adet haline getirmişlerdir. (03.06) -Kur'an-ı Kerim'i anlama hususunda meallerden ne ölçüde istifade edilebilir? Kur'an meali okumak tavsiye edilmeli midir? (04.44) -Günümüzde “mukabele” nasıl olmalıdır? (10.25) -Herkesin kabulüne mazhar olabilecek “söz kesen” bir Kur'an tefsiri yazılabilmesi hangi şartlara vâbestedir? (14.06) -Kur'an, insanlığa söyleyeceği her şeyi söylemiş midir; yoksa, bundan sonra da ondan yeni mesajlar almak mümkün müdür? “Selef-i sâlihînin Kur'an ile alâkalı ciltler dolusu tefsir, te'vil ve yorumlarının bulunması sonraki nesillere bu konuda söylenecek söz bırakmamıştır.” düşüncesi doğru mudur? (19.33)

Üçüncü Bölüm: Ramazan ve İnfak

Soru:Rasûl-ü Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz'in Ramazan-ı Şerif'teki eşsiz cömertliği, zekat vazifesinin edası için genelde bu ayın tercih edilmesi ve bu gufran mevsimindeki ibadetlerin fıtır sadakası ile taçlandırılması gibi hususlar da düşünülürse, Ramazan ile infak arasında nasıl bir münasebetten bahsedilebilir? -Rasûlullah insanların en cömerdi idi. Onun bu cömertliği Ramazan ayı girip de Cebrail aleyhisselamla buluştuğu zaman daha da artardı. O günlerde Allah Rasûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) insanlara rahmet getiren rüzgardan daha cömert olurdu. (01.00) -Bediüzzaman Hazretleri'nin de İşaratü'l-İ'caz'da belirttiği gibi, “...ve mim mâ rezaknâhum yünfikûn - Kendilerine ihsan ettiğimiz nimetlerden infak ederler” (Bakara, 2/3) ayet-i kerimesindeki “mâ” umumî bir manâyı ifade etmektedir. Yani, infak sadece mala ve paraya münhasır değildir; ilim, fikir, kuvvet ve amel gibi şeylerde de muhtaç olanlara yardımda bulunmak gerekmektedir. (02.48) -Salih ameller zatında kıymetlidir; fakat, bazen mekan, zaman ya da hal zarfları, yapılan amele kıymetler üstü kıymet kazandırır. Ka'be, Arafat, Müzdelife gibi mekanlarda ve Hac mevsimi, Cuma günü, Kadir gecesi gibi zamanlarda yapılan ibadetlere bin kat fazlasıyla sevap yazılır. (04.00) -Mazrufa (sarılıp muhafaza edilen, zarfa konulan şeye) kıymet kazandıran zarflardan biri de “hal”dir. İbadete iyice yumulup kurbet hisleriyle dolduğu bir anda gözlerinden akan yaşlarla hislerini ifade eden bir mü'minin o andaki hali, yaptığı dualara kat kat değer kazandırır ve taleplerinin kabul edilmesine vesile olur. (10.20) -Zekat mutlaka Ramazan'da mı verilmelidir? (14.32) -“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda infak etmedikçe iyilik/fazilet mertebesine ulaşamazsınız. Bununla beraber, her ne infak ederseniz, Allah mutlaka onu bilir.” (Âl-i İmran, 3/92) mealindeki ayet-i kerime günümüzün mü'minlerine hangi mesajları vermektedir? (15.29) -İlk himmetler.. ve “infak tiryakisi” haline gelen adanmış ruhlar… (22.20) -En makbul sadakayı verenler kimlerdir? Sadakaları boşa çıkaran çirkin fiiller nelerdir? (25.50)
<< Önceki Haber Hocaefendi'den Ramazan hediyesi - Video Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER