Kurtulmuş: Cumhurbaşkanımız kişisel konumunu ortaya koymuştur


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesine ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin kararını kabul etmek durumunda değilim, saygı da duymuyorum" sözlerini değerlendiren Kurtulmuş, "Sayın Cumhurbaşkanımız, AYM'nin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur. Herkes Türkiye'de herhangi bir mahkeme kararına karşı görüşünü ifade edebilir." dedi.

'DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ, BRİFİNG VERDİ'

Uzun yıllar sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Bakanlar Kurulu'na brifing verdiğini söyledi. Kurtulmuş, Görmez'in, Türkiye'deki din hizmetleri, din hizmetlerinin değişen kültürel-sosyolojik şartlara göre yeniden gözden geçirilmesi, özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki gelişmeler çerçevesinde din hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesi için yapılacaklar konusunda kurulu bilgilendirdiğini aktardı. Toplantıda yeni ihtiyaçlar çerçevesinde, günün şartlarına uygun şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın potansiyelinin artırılması için neler yapılabileceği konusunda teklifler ve görüşlerin paylaşıldığını belirtti.

Son şekli verilen 82 maddelik 'Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nın Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü belirten Kurtulmuş, "Bu süre içerisinde teklif edilen, bakanlıklar arasında müzakereyle oluşturulan bu eylem planının ilgili eylemlerinin bir kısmının sahada yapılmaya, uygulanmaya başlandığını görmekten de büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu eylem sadece güvenlik maksadıyla ortaya konmuş bir eylem planı değil. Bunun da ötesinde, bunu da kapsayacak şekilde sosyal, kültürel, toplumun bütün alanlarını kapsayan, toplumun yeniden rehabilitasyonu alanında, şehirlerin yeniden imar ve inşaası alanında atılacak adımların koordinasyonuyla ilgili bir eylem planıdır." ifadelerini kullandı.

'SİLOPİ'DE EĞİTİM TAMAMIYLA BAŞLADI'

Silopi'de terörün sona erdirilmesinden sonra şu an itibariyle eğitim öğretimin tamamıyla başladığını ifade eden Kurtulmuş, "Bu süreçte fiziki olarak zarar görmüş olan birkaç okul, buradaki öğrenciler başka yerlere alınarak Silopi'deki okulların tamamında eğitim başarılı şekilde verilmeye başlanmıştır. Aynı şekilde sağlık hizmetleri ve diğer hizmetler... Ümit ediyorum ki bu eylem planı çok kısa süre içerisinde bütünüyle hayata geçirilecek, uygulamalarının sonuçları alınacak. Terörün ortaya çıkarmış olduğu bu ağır faturanın bir an evvel ortadan kaldırılması için toplumla bütünleşmiş bir şekilde süreç devam ettirilecek ve sonuçlandırılacaktır" diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANIMIZ KENDİ KİŞİSEL KONUMUNU ORTAYA KOYMUŞTUR'

Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili veya bireysel başvuru hakkıyla ilgili bir düzenlemenin gündeme gelip gelmeyeceği sorulan Kurtulmuş, Türkiye'de AYM'ye bireysel başvuru hakkını AK Parti hükümetinin getirdiğini hatırlattı. Kurtulmuş, "Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız, AYM'nin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur. Herkes Türkiye'de herhangi bir mahkeme kararına karşı görüşünü ifade edebilir. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanımız bu görüşlerini AYM karar almadan önce değil, kararını aldıktan sonra ifade etmiştir. Yoksa AYM'nin bireysel başvurulara karşı bir müracaat merci olmasını ortadan kaldıracak bir görüş değildir. Zaten bu adımı atan Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisidir." değerlendirmesinde bulundu.

'(CERATTEPE AÇIKLAMASI) ERDOĞAN'IN KİŞİSEL DEĞERLENDİRMESİDİR'

'Cerattepe' konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında bir görüş ayrılığı olup olmadığı yönündeki soruya ise Kurtulmuş, şu cevabı verdi: "Son zamanlarda bu anlamda hükümetle Beştepe arasında görüş ayrılıkları varmış manasına gelecek birtakım algı operasyonlarının yapıldığını görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız zaman zaman görüşlerini kamuoyuyla paylaşıyor. Hükümet de aldığı kararlarla uygulama içerisinde hareket ediyor. Burada herkes,'bu görüş ayrılıkları üzerinden acaba hükümetle Beştepe ne kadar ayrılıyor' gibi bir haleti ruhiye içerisine girmemesini tavsiye ederiz. Buradan bir ayrılık varmış, bir ikilik varmış tezini ortaya atmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Cerattepe'de hukuki bir süreç var. Bu sürecin sonunda neler olacak onu hep beraber göreceğiz. Gezi Parkı meselesi dolayısıyla başlangıçta gerçekten bazı kişilerin samimi çevre duyarlılığıyla ortaya koyduğu eylemlerin nasıl çok kısa süre içerisinde rotasından saptırıldığını hep beraber gördük. Zannediyorum Sayın Cumhurbaşkanımız bu anlamda kendi üslubu içerisinde Gezi olaylarına gönderme yaparak Cerattepe'yi öyle değerlendirmiştir. Kendisinin kişisel değerlendirmesidir" diye yanıt verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Kurtulmuş: Cumhurbaşkanımız kişisel konumunu ortaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER